menu Menu
Raisa Omaheimo: Ratkaisuja läskeille
Kustantamo S&S, Omaheimo Raisa, Suomi, Tietokirjallisuus 27/02/2023 2 kommenttia
Hanya Yanagihara: Paratiisiin Edellinen Kevin Barry: Night Boat to Tangier Seuraava

Miksi lihominen on pahinta, mitä ihmiselle voi tapahtua? Miksi lihavuus on niin uhkaavaa, että monet ihmiset omistavat sen pakenemiselle koko elämänsä?

Meidät on kasvatettu uskomaan, että lihavuus tarkoittaa heikkoutta. Että se tarkoittaa itsekontrollin puutetta, laiskuutta, tyhmyyttä ja typeryyttä. Lihava keho on sairas, epänormaali ja vastenmielinen.

Ja kun varttuu tällaisessa asenneilmapiirissä, omaa kehoa on helppo alkaa vihata niin että sitä voi kohdella miten tahansa, kunhan se vain olisi eri kokoinen. Yhdistetään tähän yleiseen asenneilmapiiriin vielä työnhakusyrjintä, rumat vaatteet, lääkärien läskifobia, tuntemattomien huutelu ja se, ettei omanlaista kehoa yleensä löydä populaarikulttuurista muuten kuin koomisena sivuhahmona (joka todennäköisesti myös kuolee) – on helppo ymmärtää miksi läskinä ei ole helppo elää.

Raisa Omaheimo: Ratkaisuja läskeille

Raisa Omaheimon kirjoituskokoelma Ratkaisuja läskeille ruotii raikkaalla tavalla läskifobiaa, laihdutuskulttuuria ja lihavuuteen liitettyä stigmaa. Vakuuttavasti argumentoitua ja mehukkaan raivokkaalla huumorilla höystettyä tekstiä lukee mielellään ja hotkaisinkin kirjan yhtenä maukkaana suupalana. Oikein vapautuneesti kakkupalan kera! Omaheimo pisti itsensä likoon tämän tärkeän asian puolesta jo vuonna 2016, kun hänen kirjoittamaansa ja esittämäänsä Läski-monologia esitettiin täysille katsomoille eri puolilla Suomea. Tämä kirja jatkaa ja täydentää monologin teemaa ja edelleen hyvin omakohtaisen koskettavasti. Omaheimo kertoo henkilökohtaisia kokemuksia siitä, millaista on elää tässä yhteiskunnassa keskivertoa isommassa kehossa eli omien sanojensa mukaan läskinä. Millaista on ostaa vaatteita, kun omaa kokoa ei löydy tai se kammottava kaapu on etsittävä “isojen tyttöjen” osastolta. Millaista on jännittää, mahtuuko istumaan tuoliin tai meneekö turvavyö kiinni taksissa tai lentokoneessa. Tai millaista on mennä lääkäriin kuulemaan, että ratkaisu mihin tahansa vaivaan on laihduttaminen.

Ratkaisuja läskeille on suositeltavaa lukemista ihan kaikenkokoisille. Kirja on omistettu “entisille, tuleville ja ennen kaikkea nykyisille läskeille”. Moni saakin siitä varmasti tärkeitä vertaiskokemuksia, mutta kirjassa on paljon silmiä avaavaa ja ajattelemisen arvoista myös niille onnekkaille, jotka onnistuvat elämään ihannepainoisina hoikkien ihmisten ehdoilla toimivassa maailmassa. Läskifobia ja vahingollinen laihdutuskulttuuri koskettavat varmasti lähes kaikkia länsimaalaisia ihmisiä. Kukapa ei olisi joskus haksahtanut kokeilemaan jotain rajoittavaa laihdutuskuuria huonoin tuloksin tai hävennyt jotain kohtaa omassa kehossaan. Omaheimo osoittaa esimerkein ja tutkimuksin, miten kulutusyhteiskunta ja sen ehdoilla toimiva kulttuuri muovaavat asenteita ideaalivartalosta. Kaikki sen kuvan ulkopuolelle jäävä on vääränlaista ja hävettävää.

Kirjan provosoiva nimi herättää näköjään tunteita ja kommentteja, sen sain huomata, kun joulupöydän herkuttelun lomassa kirja suorastaan huuteli lukupinostani ja aiheutti epäuskoisia hymähdyksiä. Siitä seuranneesta keskustelusta kuulsi juuri niitä asenteita ja uskomuksia, joita Omaheimo yrittää kirjassaan taklata: vinoutunutta ajatusta siitä, että lihavuus on aina yksilön ongelma ja täysin hänen itsensä ratkaistavissa. Omiin havaintoihin ja monipuolisiin tutkimuksiin nojaten Omaheimo ottaa kriittiseen tarkasteluun ne yhteiskunnan rakenteet, jotka ylläpitävät lihavuuden stigmaa ja läskipelkoa. Huutia saavat tv:n kuvottavat laihdutusohjelmat, populaarikulttuurin ylläpitämät stereotypiat, laihduttamisen vaikeudesta hyötyvä markkinointikoneisto, läskiepidemiaa lietsova terveydenhuolto ja vääriin asioihin valjastettu kehopositiivisuuspuhe. Omaheimo itse puhuu kehopositiivisuuden sijasta reteästi läskiaktivismista.

Yksi hätkähdyttävimmistä teemoista kirjassa on laihdutusleikkauksia käsittelevä kirjoitus. Olen ajatellut noita leikkauksia jonain äärihoitomuotona sellaisissa tapauksissa, joissa ylipaino aiheuttaa vakavan riskin terveydelle. Omaheimo kuitenkin kertoo, että Suomessa on lääkäreitä, jotka toivovat perusterveydenhuollon ohjaavan ihmisiä lihavuusleikkauksiin paljon matalammalla kynnyksellä. Leikkaus kun tuntuu olevan se tehokkain keino laihtua, kun laihdutuskuurit on todettu tehottomiksi. Eli lopetetaan iänikuiset laihdutuskuurit ja kursitaan vatsalaukku pienemmäksi leikkauspöydällä! Sen jälkeen saakin sitten loppuelämänsä kärsiä vatsavaivoista, kontrolloida jokaista suupalaa ja miettiä mitä askartelisi roikkuvasta vatsanahasta. Omaheimo peräänkuuluttaa sitä, että noin rajua ja peruuttamatonta toimenpidettä harkitsevalla olisi käytössään kaikki mahdollinen tieto valintaa tehdessä.

Huolestuttavaa on myös lukea siitä, miten lääkärit kohtelevat ylipainoisia vastaanotoillaan. Lihavuudella toki on yhteys terveyteen, mutta ei sen pitäisi kategorisesti sulkea pois muita syitä, tutkimuksia tai hoitomuotoja. Omaheimo tarjoaa kirjassaan myös konkreettisia vinkkejä siitä, miten voi helpottaa asiointiaan lääkärissä, jos kohtaamiset tuntuvat aina keskittyvän pelkkään painoon. Esimerkiksi vaa’alle nousemisesta voi kieltäytyä ja kysyä lääkäriltä, miten hän hoitaisi tai neuvoisi keskipainoista ihmistä, jolla on samat oireet. Niitä ratkaisujakin kirja tarjoaa, siis miten voi tehdä omasta elämästään mukavampaa kaiken läskifobian keskellä. Nostan niistä esiin yhden, joka koskee ihan kaikkia: Kehosi ei ole ongelma joka pitäisi ratkaista.

Helmet-lukuhaaste 2023:
Helmet-haasteessa sijoitan kirjan kohtaan 33 – Kirja, jonka voit lukea kerralla alusta loppuun.

Raisa Omaheimo:
Ratkaisuja läskeille
S&S 2022

Muissa blogeissa:
Anun ihmeelliset matkat
Elämä on ihanaa
Kirjavinkit
Marjatan kirjat ja mietteet

Sinua voisi myös kiinnostaa

Seuraa Kirjaluotsia

Tilaa artikkelit sähköpostiisi

helmet2023 helmethaaste läskiaktivismi läskifobia lihavuus Raisa Omaheimo Ratkaisuja läskeille stigmat


Edellinen Seuraava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Peruuta Lähetä kommentti

  1. Tää oli kyllä niin mahtava kirja! Tuli nähty ja kuultu olo. Tän pitäis kaikkien terveydenhuollossa työskentelevien lukea ehdottomasti!

keyboard_arrow_up