menu Menu
J. D. Salinger: Franny ja Zooey
Käännöskirjallisuus, Novellit, Salinger J. D., Tammi, Yhdysvallat 15/07/2018 0 kommenttia
Naistenviikkohaaste | Sarah Perry: The Essex Serpent Edellinen Lisa See: Lumikukka ja salainen viuhka Seuraava

”Tiedätkö sinä mitä, minä olen ainoa tässä perheessä jolla ei ole ongelmia”, Zooey sanoi. ”Ja tiedät sinä mistä se johtuu? Koska aina kun minä tunnen itseni surkeaksi, olen ymmällä, minä kutsun vähän ihmisiä vieraisille kylpyhuoneeseen – ja yhdessä me sitten silitämme mutkat pois, ja siitä se selviää.”

Rouva Glassia näytti melkein huvittavan Zooeyn menetelmä ongelmien selvittämiseksi, mutta tänään hänellä oli sellainen päivä että hän kielsi itseltään kaikenlaiset huvitukset. Hän tuijotti poikaansa vähän aikaa, ja sitten, hitaasti, keräytyi hänen silmiinsä uusi katse – neuvokas, viekas ja vähän vauhko. ”Kuule, en minä ole niin typerä kuin sinä taidat ajatella”, hän sanoi. ”Te olette niin salamyhkäisiä, kaikki te lapset. Sattumalta minä tiedän paljon enemmän siitä mitä tässä on takana kuin sinä luuletkaan.” Painottaakseen sanojaan hän puristi huulet yhteen ja pyyhki aamutakistaan muutaman olemattoman tupakanporon. ”Jos sinä haluat tietää niin se pieni kirja jota hän eilen kantoi mukanaan ympäri taloa on koko tämän jutun juuri.”

Tiedän, klassikkohaaste on vasta kuun lopussa. Nyt on vaan tullut luettua useampi klassikko, joten otan pienen varaslähdön. Varsinaista klassikkohaastetta varten olen varannut jotain erityistä, joten kannattaa kurkata blogiin 31.7. Täytyy myöntää, että J. D. Salingerin Sieppari ruispellossa on minulla vielä lukematta. Aloitin tutustumisen Salingeriin tästä vähemmän tunnetusta romaanista Franny ja Zooey, ja tykästyin kerrontaan siinä määrin, että Sieppari menee ehdottomasti lukulistalle. Sen aion kyllä lukea uudempana Arto Schroderuksen suomennoksena, sillä tuskastuin tämän kohdalla jo Pentti Saarikosken löysään ja töksähtelevään suomennokseen. Tiedät sinä mistä se johtuu?

Oikeastaan Franny ja Zooey ei ole romaani, vaan koostuu kahdesta erillisestä tarinasta tai novellista, jotka on julkaistu The New Yorker -lehdessä vuosina 1955 ja 1957. Samoihin kansiin ne on laitettu vuonna 1961. Franny ja Zooey ovat eksentrisen Glassin perheen seitsemästä lapsesta nuorimmat. Ensimmäinen tarina on huomattavasti lyhyempi ja seuraa Frannyn tapaamista poikaystävänsä Lanen kanssa. Lane on saanut Frannylta melko sekavan kirjeen eikä tapaaminenkaan tunnu sujuvan ihan odotetusti. Franny tuntuu olevan poissa tolaltaan, ruoka ei maistu ja hän vaan jauhaa kaiken merkityksettömyydestä ja jostain hengellisestä kirjasta, jota kantaa mukanaan. Poikaystävä on ymmällään ja närkästynytkin tyttöystävänsä oudon käytöksen edessä.

Toinen tarina keskittyy Frannyn veljeen Zooeyyn ja valaisee samalla Frannyn hermoromahduksen syitä. Kertomus tapahtuu ensimmäisen tarinan jälkeen Glassin perheen asunnossa New Yorkissa. Pitkään ollaan kylpyhuoneessa, jossa Zooey lukee kylvyssä veljensä Buddyn neljä vuotta sitten lähettämää kirjettä, kunnes perheen äiti Bessie tunkeutuu kylpyhuoneeseen, polttaa ketjussa tupakkaa ja purkaa huoltaan Frannysta, joka makaa sohvalla ties monennetta päivää syömättä. Zooeyn ja Bessien kipinöivä keskustelu on hypnoottista luettavaa. Tästä keskustelusta sekä Buddyn kirjeestä käy ilmi monia erikoisia seikkoja tästä amerikanjuutalaisesta, yläluokkaisesta ja taiteellisesta älykköperheestä.

Päästyään eroon äidistään, Zooey päättää puhutella siskoaan, sillä hän jos kuka ymmärtää mistä sisaren elämäntuska kumpuaa. Asunto on vuorattu lehtileikkeillä Viisas lapsi -radiovisailusta, jossa kukin Glassin perheen lapsista on vuorollaan esiintynyt. Kaksi veljistä on kuollut, toinen sodassa ja toinen tehnyt itsemurhan häämatkallaan. Nuorimmaiset sisarukset ovat saaneet vähintäänkin erikoisen kasvatuksen, vanhempien sijasta vanhemmilta veljiltään, jotka ovat soveltaneet kaikkia mahdollisia itämaisia uskontoja, psykoanalyysia ja ties mitä, pitäen pikkusisaruksia kuin koekappaleina tutkimuksissaan. Frannyn pakkomielteisesti lukema kirja on kuolleen Seymour-veljen omaisuutta, nimeltään Pyhiinvaeltajan tie, jossa etsitään vastausta siihen, miten voi rukoilla lakkaamatta. Ei ihme, että Franny-raukka on hieman sekaisin.

Salinger kirjoittaa vangitsevasti. Molemmat novellit ovat käytännössä yhden kohtauksen tarinoita, mutta silti pitävät sisällään niin paljon. Salingerilla on silmää yksityiskohdille: tapahtumapaikkoja, esineitä sekä ihmisten toimia ja ajatuksia kuvataan hätkähdyttävän tarkkanäköisesti. Lukija pääsee tirkistelemään tämän erikoisen perheen elämään, jossa saattaa olla yllättävän paljon samaa myös kirjailijan oman elämän kanssa. Salingerin elämäkerta voisi myös olla lukemisen arvoinen ja antaisi ehkä lisävalaistusta tähän vangitsevaan perhekuvaukseen.

Yhdysvallat-lukuhaaste:
Yhdysvallat-lukuhaasteessa sijoitan kirjan haastekohtaan 3 – Beat-sukupolven kirja. Salinger ei varsinaisesti edusta beat-sukupolven kirjailijoita, vaan oli enemmänkin heidän arvostelijansa. Varsinkin tässä kirjassa hän sivaltaa beat-sukupolven tapaa ammentaa innoitusta idän uskonnoista. Myös kirjan suomentaja Pentti Saarikoski otti jonkin verran mallia beat-sukupolven kirjailijoista.

Helmet-lukuhaaste:
Helmet-lukuhaasteessa sijoitan kirjan kohtaan 13 – Kirjassa on vain yksi tai kaksi hahmoa. Kirjassa on kyllä useampi henkilö, mutta Franny ja Zooey ovat selvästi keskeisimmät henkilöt. Samoin kuvatut keskustelut ovat aina kahdenvälisiä.

Helmet-musahaaste:
Tällä kertaa jätän musahaasteen väliin, sillä Gaël Fayen Pienen pieni maa -romaanin kohdalla käytin kaksi haastekohtaa. Kaikki tähän mennessä haasteeseen kuuntelemani musiikki löytyy Spotify-listalta Helmet-musahaaste 2018.

J. D. Salinger: Franny ja Zooey

J. D. Salinger: Franny ja Zooey
Franny and Zooey (1961),
suom. Pentti Saarikoski
2010 Tammi (3. painos)
Kirjastolaina

Muissa blogeissa:
Jokken kirjanurkka
Kirjojen lumo
Klassikko viikossa
Luettua elämää
Mustelumo
Upotus

#yhdysvallatlukuhaaste Franny ja Zooey helmethaaste J. D. Salinger Keltainen kirjasto klassikko Tammi


Edellinen Seuraava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Peruuta Lähetä kommentti

keyboard_arrow_up