menu Menu
Turun Kirjamessut: ohjelmavinkit ja lippuarvonta
Kirjatapahtumat 23/09/2019 18 kommenttia
Margaret Atwood: The Testaments Edellinen Olli Jalonen: Merenpeitto Seuraava

Yksi syksyn odotetuimmista viikonlopuista on pian käsillä: Turun Kirjamessut järjestetään 4.-6.10.2019. Olen osallistumassa kolmatta kertaa, tulethan sinäkin? Arvon messuille 2 x 2 lippua, joten nyt on hyvä tilaisuus lähteä messuille yhdessä ystävän kanssa. Liput sisältävät kertapääsyn Turun Kirjamessuille ja samaan aikaan pidettäville Ruoka & Viinimessuille.

Osallistu arvontaan kommentoimalla alle, mikä on sinusta parasta kirjamessuissa. Arvonta päättyy torstaina 26.9. klo 20, jonka jälkeen ilmoitan voittajille henkilökohtaisesti ja päivitän voittajat myös tälle sivulle. Liput laitan postiin perjantaina 27.9., jotta ehtivät varmasti perille ennen messuja.

EDIT: Arvonta on päättynyt. Arvontakone valitsi voittajiksi Katin ja Tean. Molemmat voittivat kaksi kertalippua messuille. Kiitos kaikille osallistujille, kerroitte aivan mahtavia syitä tulla kirjamessuille!

Turun Kirjamessujen teemoina ovat tänä vuonna teatteri, ilmastonmuutoksen kulttuurivaikutukset ja lukutaito. Kirjallisuuden ohella pääsee siis uppoutumaan myös teatterin maailmaan. The 24 Hour Plays: Turku Book Fair -työryhmä kirjoittaa, säveltää ja harjoittelee uuden kantaesittämätön näytelmän esityskuntoon vain vuorokauden aikana. Yleisö pääsee seuraamaan näytelmän valmistumista. Kiehtovaa! Luvassa on myös kiinnostavia keskusteluja teatterin ja kirjallisuuden rajapinnasta. Ja tietysti perinteisempiä kirjailijahaastatteluja ja ulkomaisia kirjailijavieraita. Alla joitain omia poimintojani runsaasta ohjelmasta. Koko ohjelma löytyy täältä: https://www.kirjamessut.fi/ohjelma/

Perjantai 4.10.

11.40-12.00 Kuisti B-halli
KOULUKIUSAAMISEN PITKÄT JÄLJET
23-vuotiaan Antti Röngän esikoisromaani Jalat ilmassa (Gummerus) on omakohtainen tarina koulukiusaamisesta ja hyväksytyksi tulemisesta. Tätä en ole vielä lukenut, mutta teos on ehdottomasti lukulistalla.

12.00-12.20 Eino 2. krs
LÖYTÖRETKI SUOMEEN – Mikä tekee suomesta suomen, mikä on meidän kielellemme ominaista?
Haastattelussa kääntäjälegenda Kersti Juva ja haastattelijana Ville Eloranta.

13.30-14.00 Agricola A-halli
KARINA SAINZ BORGO: CARACASISSA ON VIELÄ YÖ
Tätä odotan niin paljon, että on jätettävä messujen avajaiset väliin. Venezuelassa syntyneen ja nykyään Espanjassa asuvan Karina Sainz Borgon kipeän kaunis romaani kuvaa Venezuelaa kaaoksen partaalla. Luin kirjan espanjaksi juuri ennen kuin kuulin, että se suomennetaan. Karinaa haastattelee kirjan suomentanut Taina Helkamo. Lue blogijuttuni: La hija de la española

14.50-15.30 Onerva 2.krs
EMPATIA JA LUKUTAITO – voiko empatiaa opetella lukemalla? -keskustelu
Kirjailijat Elina Hirvonen ja Elisa Aaltola sekä Lukukeskuksen toiminnanjohtaja Ilmi Villacís tuovat esiin näkemyksiään tarinoiden merkityksestä empatian herättäjinä. Paneelikeskustelun yhteydessä näytetään myös lyhyt videoviesti kirjailija Khaled Hosseinilta. Moderaattori Ida Schauman.

15.10-15.30 Agricola A-halli
OLLI JALONEN: MERENPEITTO
Finlandia-palkittu kasvutarina jatkuu – uudet eksperimentit vievät Anguksen pinnan alle, ennen näkemättömiin ja pelottaviin syvyyksiin. Haastattelijana Seppo Puttonen. Lue blogijuttuni: Merenpeitto

15.30-15.50 Fiore A-halli
RIITTA JALONEN: TANSSIKAA!
Agricola-lavalta ennättää onneksi aika hyvin Fiore-lavalle, jossa esiintyy Olli Jalosen puoliso Riitta Jalonen. Viiltävän kaunis romaani taakoista, jotka ovat liian raskaita kantaa ja jotka siirtyvät huomaamatta sukupolvelta toiselle. Haastattelija Petra Maisonen. Lue blogijuttuni: Tanssikaa!

15.50-16.10 Fiore A-halli
RIIKKA PELO: KAIKKI ELÄVÄ
Jälleen yksi Finlandia-palkittu kirjailija! Riikka Pelon uusin teos ammentaa myyteistä, kehon omasta kielestä ja yhteiskunnan armottomasta katseesta. Fyysistä väkivaltaa kohdannut nuori ja yhteiskunnallista väkivaltaa pakoileva paperiton muuttuvat mykiksi, mutta löytävät yhdessä uuden tavan olla. Haastattelijana Jussi Tiihonen.

16.30-17.00 Agricola A-halli
THE 24 HOURS PLAY – käynnistyy!
Kirjamessuilla tehdään näytelmä 24 tunnissa! Lavalla näytelmän kirjoittaja Satu Rasila, ohjaaja Tove Appelgren, säveltäjä Jussi Vahvaselkä ja näyttelijät Jukka Aaltonen, Ella Lahdenmäki, Ulla Reinikainen ja Jerry Wahlforss. Mukana myös Suomen The 24 Hour Plays –konseptin asiantuntija Angelika Meusel Rakastajat-teatterista Porista.

Lauantai 5.10.

10.20-11.00 Jukola 2.krs
TEATTERI- & KULTTUURIBLOGGAAJIEN TEATTERIKESKUSTELU!
Teatteri- & kulttuuribloggaajat Katri Leikola (Paljon melua teatterista -blogi), Pasi Puranen (Pessin ja Illusian luona -blogi), Simo Sahlman (Lukupino -blogi) sekä Siiri Liitiä (Musikaalimatkassa -podcast ja Theatrically speaking -blogi) keskustelevat teatterista ja siitä kirjoittamisesta. Moderaattorina teatterikriitikko Frida Maria Pessi.

11.00-11.30 Jukola 2.krs
JUSSI NIKKILÄ & ELINA KILKKU
Kaksi teatterimaailmaan sijoittuvaa romaania. Jussi Nikkilän esikoisromaani Näyttelijä (Tammi) kertoo siitä, mitä ihmisessä tapahtuu, kun hän joutuu jatkuvasti alttiiksi muiden katseille. Elina Kilkun romaanissa Täydellinen näytelmä (Bazar), kuvataan teatteriohjaaja Alinan kautta tasapainoilua äitiyden, taiteilijuuden, toimeentulon, apurahaviidakon ja kelpaamisen tunteiden kanssa. Nikkilää ja Kilkkua haastattelee Päivi Kuntze.

12.10-12.30 Kuisti B-halli
PAJTIM STATOVCI: BOLLA
Kansainvälisen tähtikirjailijan kiihkeä ja lumoava romaani kahden miehen välisestä intohimosta Kosovon sodan kynnyksellä, avioliitosta, kodittomuudesta ja kaipauksesta. Haastattelijana Antti Kasper. Lue blogijuttuni: Bolla

12.50-13.20 Agricola A-halli
JONAS HASSEN KHEMIRI (Ruotsi): ISÄN SÄÄNNÖT
Mestarillinen tulkinta rakastamisen vaikeudesta ja modernin isyyden haasteista. Raadollisen humoristinen romaani nuoren isän elämästä ruotsalaislähiössä, joka voisi yhtä hyvin sijaita Suomessa. Haastattelijana toimittaja Jaakko Mikkola. Lue blogijuttuni: Isän säännöt

13.20-13.50 Eino 2.krs
AKSELI HEIKKILÄ JA JUSSI SUDENLEHTI
Akseli Heikkilän esikoisromaani Veteen syntyneet on kuvitteelliseen pohjoiseen sijoittuva jylhä ja myyttinen kostotarina. Jussi Sudenlehden esikoisromaani Christian on kertomus vapaudesta, rakkaudesta ja syyllisyydestä – syvälle yksilön muistiin ja ihmisyhteisöjen historiaan pureutuva palapeliromaani. Heikkilää ja Sudenlehteä haastattelee Satu-Maria Rastas. Lue blogijuttuni: Veteen syntyneet

14.20-14.50 Kuisti B-halli
ELINAN SALONKI – tasa-arvo ja feminismi teatterissa ja kirjallisuudessa
Näyttelijäntaiteen professori, taiteilija Elina Knihtilän vieraina naisen kehosta ja kehollisuudesta keskustelemassa kirjailijat ja teatterintekijät Raisa Omaheimo ja Nina Honkanen.

14.45-15.25 Auditorio
KIRJAILIJA JA HÄNEN KUSTANTAJANSA
Millainen on kirjailijan ja hänen kustantajansa välinen yhteistyösuhde? Keskustelemassa Pajtim Statovci (Otava), Matti Rönkä (Gummerus) ja Tuomas Kyrö (WSOY). Moderaattorina kustantaja Anna-Riikka Carlson (WSOY).

Neljältä onkin ihan mahdoton tehtävä: valita näiden viiden kiinnostavan ohjelman väliltä. Täytyy varmaan heittää kolikkoa!

16.00-16.20 Agricola A-halli
ELÄMÄNI KIRJAT!
Näyttelijäntyön professori, taiteilija Elina Knihtilä kertoo elämäänsä vaikuttaneista kirjoista. Haastattelijana Jenni Haukio.

16.20-16.50 Agricola A-halli
JUHA ITKONEN & KJELL WESTÖ: 7+7 – LEVOTTOMAN AJAN KIRJEITÄ
Banaanilaatikkonostalgiasta aikamme riidanaiheisiin – kirjailijat pohtivat muistin olemusta, isyyttä, kulttuurista omimista, #metoota, hiihtoa, ilmastonmuutosta, musiikkia, kaikkea maan ja taivaan väliltä. Haastattelijana Niina Repo.

16.00-16.20 Fiore A-halli
HEIKKI KÄNNÖ: SÖMNÖ
Kirjailija Isak Severinin elämäkerta kuvataiteilija Werner H. Bergeristä kasvaa seikkailuksi Belgian Kongon viidakoihin, Itävaltaan, Ranskaan ja lopulta Ruotsiin, karulle Sömnön saarelle. Tuula Amberla lukee näytteen SÖMNÖ-äänikirjasta. Runeberg-palkittua Kännöä haastattelee Helena Kulmala. Lue blogijuttuni: Sömnö

16.10-16.30 Kallas
RANSKALAINEN ELOKUVA TEKEE NAISELLE IHMEITÄ! KATJA KALLIO: VALKOKANGASTUKSIA
Omaperäisiä ja valloittavia huomioita leffoista, ohjaajista ja näyttelijöistä. Katja Kalliota haastattelee Jenni Heiti.

16.20-17.00 Auditorio
THE 24 HOURS PLAY –TYÖRYHMÄ ESITTÄÄ: NÄYTELMÄN ENSI-ILTA!
Kirjamessuilla 24 tunnissa luodun näytelmän ensiesitys.

Sunnuntai 6.10.

10.20-10.50 Agricola A-halli
KIRJAILIJAN JA DRAMATURGIN SUHDE
Tommi Kinnusen menestysteoksen Neljäntienristeyksen kirjoittamisesta näytelmäksi keskustelevat Tommi Kinnunen ja Satu Rasila.

11.40-12.10 Kuisti B-halli
ELINAN SALONKI – tasa-arvo ja feminismi teatterissa ja kirjallisuudessa
Näyttelijäntaiteen professori, taiteilija Elina Knihtilän vieraina valkokankaan Canth, Jansson ja Schjerfbeck eli vapaa kirjoittaja Kaarina Hazard, näyttelijä Laura Birn ja elokuvaohjaaja Zaida Bergroth.

12.50-13.10 Kuisti B-halli
PETRI TAMMINEN: MUSTA VYÖ
Ylivoimaisella isällä oli musta vyö itseluottamuksessa, poika ei tunnu pärjäävän missään– kipeänhauska, tragikoominen romaani kuolemanpelosta. Haastattelijana Nona Ratia. Blogijuttu kirjasta tulossa pian.

13.25-13.50 Tieto B-halli
IN SEARCH OF MARY SHELLEY – THE GIRL WHO WROTE FRANKENSTEIN (2018)
Roehamptonin yliopiston runouden professori Fiona Sampson (Englanti) kertoo viime vuonna 200 vuotta täyttäneen Frankenstein-romaanin synnystä ja sen vain 20-vuotiaana julkaisseen Mary Shelleyn vaiheikkaasta elämästä.

13.30-13.50 Jukola 2.krs
ELINA HIRVONEN: PUNAINEN MYRSKY
Pakahduttava romaani sodan keskellä varttuneesta pojasta, josta kasvaa rauhantekijä. Haastattelijana Anna-Riikka Carlson. Lue blogijuttuni: Punainen myrsky

14.00-14.15 Kuisti B-halli
JUHA HURMEEN RUNOPERFORMANSSI: THE KALEVALA MURDER MYSTERIES!
Esiintyjinä Kalevalan Ydinfysiikkaa –ryhmän näyttelijät Heidi Kiviharju, Tomi Alatalo ja Toni Harjajärvi.

14.30-14.50 Agricola A-halli
MONIKA FAGERHOLM: KUKA TAPPOI BAMBIN?
Romaani saa lukijan pohtimaan sitä, mitä tapahtuu, kun joku vain lähtee – häipyy kuvasta niin, että sitä tuskin huomaa. Ja kun vanhat arvet avautuvat, yhdistäen ihmisiä, jotka päätyvät osaksi tarinaan, joka ei ole heidän omansa. Haastattelijana Nina Paavolainen.

Toivottavasti nähdään messuilla! Onnea arvontaan!

#kirjamessut arvonta Turun Kirjamessut


Edellinen Seuraava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Peruuta Lähetä kommentti

  1. Löytöjen tekeminen (vaikka kirjahylly notkuu jo nyt lukemattomia kirjoja :D), kiinnostavat vieraat ja puheenvuorot sekä ajan viettäminen yhdessä ystävien kanssa.

 1. Se, että pakostakin tutustuu uusiin teemoihin, uusiin kirjoihin ja uusiin näkökulmiin, kun kiertää messualuetta. Kirjamessuilla on mahdotonta kulkea niin, että pysyy vain vanhojen tuttujen asioiden parissa, sillä uutta ihmeteltävää odottaa joka kulman takana.

 2. Lähes tulkoon koko aikuisikäni, vuodesta 1997 eteenpäin, olen juhlinut lokakuun alun syntymäpäiviäni viettämällä päivän Turun kirjamessuilla yhdessä sisareni kanssa. Mukaan tarttuu joka kerta vino pino kirjoja, viime vuosina enemmän lapsille kuin itselle, vaikkakaan lapsia ei mukaan reissulle oteta.

  Messut ovat “sister-timea” parhaimmillaan. Välillä käymme herkuttelemassa ruokapuolella ja sitten taas selaamaan kirjapinoja. “I love the smell of books in the morning “. Vuosiin mahtuu erilaisia elämänvaiheita, iloja ja suruja, mutta olemme onnistuneet säilyttämään kirjamessutradition vuosittaisena kokemuksena: syksyllä lehdet tippuvat maahan ja kirjat saapuvat messuille.

 3. Kaikki, monipuolisuus ja olen käynyt Turussa melkein joka vuosi kirjamessuilla. Luen paljon, noin 7 kirjaa viikossa, laidasta laitaan eri kirjailijoiden teoksia. Vaimo tykkää enemmän Ruoka ja Viinimessuista.

 4. Messuilla parasta kirja löydöt. Tänä vuonna kiinnostaa myös teatteri harjoittelu livenä

 5. Esitelmät, henkilöhaastattelut ovat kiinnostavia, samoin uutuuskirjat ja teen varmaan taas löytöjä omaan kotikirjastooni, luen paljon, lukisin enemmänkin mutta nukkuakin pitää ja pienet lapsemme herättävät jo kello kuusi aamulla. Hienoa on aina osallistua kirjamessuille.

 6. Parasta on paneelikeskustelut, tunnelma ja kiertely. Tuttujen tapaaminen.

 7. Itse koen vaikeaksi löytää hyviä uusia kirjoja kirjakaupoista ja tänä vuonna jäi kesän kirjatapahtumat välistä työ kiireiden takia, niin olisi mukava päästä tutkimaan valikoimaa. Itseäni on myös aina kiehtonut se miten kirjoista sadaan aikaiseksi mahtavia näytelmiä.

 8. Elävät messut monipuolisella ohjelmalla. Ei ole mikään itsestäänselvyys, kun on nähnyt erilaisia yleismessuja. Kirjat vetävät ihmisiä.

 9. Enpä oikein tiedä, kun en ole ennen osallistunut! Ois kiva päästä ekaa kertaa..

  1. Onnea Kati, voitit liput messuille. Nyt pääset siis kokemaan kirjamessut ensimmäistä kertaa! Lähetän sinulle sähköpostia.

keyboard_arrow_up