menu Menu
Sarah Winman: Still Life
Fourth Estate, Iso-Britannia, Ulkomainen kaunokirjallisuus, Winman Sarah 29/07/2021 0 kommenttia
E. M. Forster: A Room with a View | Klassikkohaaste 13 Edellinen Vappu Kannas: Kirjeitä Japaniin Seuraava

And for two hours the wine was poured, the cheese cut, and the two men talked. Of what? Who knows? Of love, of war, of the past. And they listened with hearts instead of ears, and in the candle-lit kitchen three floors up in an old palazzo, death was put on hold.

Sarah Winman: Still Life

Lontoo. Firenze. Taide. Ystävät. Perhe. Ruoka. Kirjallisuus. Musiikki. Viini. Nauru. Lohtu. Nautinto. Elämä. Rakkaus. Ja tietysti Shakespearea siteeraava papukaija. Näistä aineksista on tehty Sarah Winmanin uusin romaani Still Life, joka on aivan täydellistä lomalukemista. Winmanin kirjoissa on aivan omanlaistaan lumovoimaa eikä tämä romaani ole poikkeus. Winmanin itsensä lukema äänikirja on nautittavaa kuunneltavaa ja romaanin hurmaavien henkilöiden matkassa olisi voinut viettää vaikka koko kesän.

Romaani alkaa Italian Toscanasta sotavuonna 1944. Englantilainen 64-vuotias taidehistorioitsija Evelyn Skinner on tullut Italiaan pelastamaan piilotettuja taideaarteita. Hän kohtaa sattumalta liittoutuneiden joukossa palvelevan nuoren englantilaismiehen nimeltä Ulysses Temper. Nämä kaksi viettävät yhden unohtumattoman illan taiteen ja viinin äärellä ja heidän välilleen syntyy vahva ystävyys. Heidän tiensä kuitenkin erkanevat vuosikymmeniksi, kun he sodan jälkeen yrittävät rakentaa elämäänsä muuttuneessa maailmassa. Ulysses palaa Lontooseen, jossa odottavat ystävät: kovapäinen pubinpitäjä Col, herkkä pianisti-Pete ja vanha Cress, joka puhuu puille ja saa näkyjä, jotka usein toteutuvat. Ja tietysti papukaija Claude, jolta löytyy aina tilanteeseen sopiva Shakespeare-sitaatti. Ulyn vaimo Peg on miehensä poissaollessa rakastunut amerikkalaiseen sotilaaseen ja odottaa tämän lasta. Mies on kuitenkin kadonnut ja hyväsydäminen Uly rakastaa Alys-tyttöä kuin omaa lastaan, jopa ottaa hänet kokonaan vastuulleen, kun levoton Peg ei siihen kykene.

Elämä saa uuden suunnan, kun Ulysses saa kuulla perineensä palatsimaisen kaupunkiasunnon Firenzestä. Sen on hänelle jättänyt eräs erakkomies, jonka Uly sodan aikana pelasti. Ulysses, Alys, Cress ja papukaija Claude matkustavat Euroopan halki Firenzeen ja asettuvat taloksi. He kaipaavat Lontooseen jääneitä ystäviään, mutta solmivat myös uusia tärkeitä ystävyyksiä Firenzessä. Ja onneksi vanhat ystävät ilmestyvät aika ajoin vierailulle, nyt pensionaatiksi muutettuun palazzoon. Vuosien ja vuosikymmenten kuluessa koetaan monenlaista, on traagisia ja onnentäyteisiä hetkiä. Dramaattisimmasta päästä on Firenzen tulva vuonna 1966, jolloin Arno-joki tulvi peittäen koko Firenzen veteen ja mutaan. Yli sata ihmistä kuoli ja arvokkaita taideaarteita tuhoutui, kun mutainen vesi tulvi kirkkojen ja museoiden kellareihin. Taideaarteita pelastamaan ryntäsi valtava joukko italialaisia ja ulkomaalaisia vapaaehtoisia, joita alettiin kutsua nimellä angeli del fango eli mutaenkelit. Romaanissa mutaenkeleihin liittyy myös romaanin alussa tavattu Evelyn Skinner, joka on jo iäkäs mutta energiaa täynnä oleva taiteenrakastaja.

Still Life pursuaa viittauksia taiteeseen ja kirjallisuuteen, se voisi vaikka toimia kevyenä johdantona Italian ja erityisesti Firenzen taidehistoriaan. Kirjassa mainitaan myös Mia Kankimäen kirjasta Naiset joita ajattelen öisin tuttu taiteilija Artemisia Gentileschi. Kankimäen kirja sai monen matkustamaan taidematkalle Firenzeen, Still Life toimii samanlaisena matkakuumeen herättäjänä. Romaanin lämpö kumpuaa kuitenkin sen uskomattoman ihanista henkilöistä, joiden seurassa hengailisi mielellään missä vaan ja koska vaan. Romaanin sanoma on rakkaudellinen ja sen ytimessä on ajatus perheestä, joka voi muodostua muutenkin kuin sukulaisuussuhteen kautta. On myös naisten välistä rakkautta, miesten välistä rakkautta ja ystävyyssuhteita jotka ovat vahvempia kuin useimmat perhesiteet.

Evelyn Skinner palaa tosiaan kuvioihin vasta romaanin loppuvaiheessa ja viimein saadaan kuulla myös hänen nuoruuden tarinansa, johon liittyy mm. kirjailija E. M. Forster sekä tulinen suhde italialaisen palvelustytön kanssa. Siinä vaiheessa olin kuitenkin jo menettänyt mielenkiintoni Evelyniin ja olisin mieluummin jatkanut hengailua Ulyn ja kumppaneiden kanssa. Evelynin tarina on kyllä kiinnostava, mutta tuntui jotenkin päälleliimatulta näin ja olisi mielestäni toiminut paremmin, jos se olisi lomitettu muuhun kerrontaan jo aiemmin. Se innosti kuitenkin viimein tutustumaan E. M. Forsterin Firenzeen sijoittuvaan ja vuonna 1908 julkaistuun klassikkoon A Room With a View (Hotelli Firenzessä), jolla on Winmanin romaanissa oma tärkeä roolinsa. Siitä pian lisää klassikkohaasteen julkaisupäivänä 31.7.

Sarah Winman:
Still Life
Fourth Estate 2021
Äänikirjan lukija: Sarah Winman
Kuunneltu Storytelista

Sinua voisi myös kiinnostaa

Seuraa Kirjaluotsia

Tilaa artikkelit sähköpostiisi

äänikirja englanninkielinen Firenze Lontoo perhe rakkaus Sarah Winman Still Life taide ystävyys


Edellinen Seuraava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Peruuta Lähetä kommentti

keyboard_arrow_up