menu Menu
Rachel Joyce: Miss Benson's Beetle
Iso-Britannia, Joyce Rachel, Penguin Audio, Ulkomainen kaunokirjallisuus 15/01/2021 0 kommenttia
Muriel Spark: The Comforters Edellinen Elizabeth Bowen: The Hotel Seuraava

Despite the awful weather, the decks were packed. As the ship slid free, the band on the jetty struck up with a round of ’Rule Britannia’, and passengers hurled down hundreds of thousands of streamers that filled the dock in a giant web, while Enid whooped and blew kisses, though presumably not to anyone she knew. ’Goodbye! she shouted. ’Goodbye, ol’ Blighty!’ After that, Margery stayed on the deck, watching as everything she knew pulled away and lost shape – the docks, the coastline, fishing boats – until even Britain was a small grey hat on the horizon. She was doing it – she was finally doing the thing she’d dreamed about as a child, the thing she’d given up on in her twenties, and deep inside she felt a leap of excitement because it was finally happening and she could hardly believe it. It was so easy to find yourself doing the things in life you weren’t passionate about, to stick with them even when you didn’t want them and they hurt. But now the time for dreaming and wishing was over, and she was going. She was traveling to the other side of the world. It wasn’t just the ship that had been unmoored. It was her entire sense of herself.

Rachel Joyce: Miss Benson’s Beetle

Rachel Joycen kirjoissa päähenkilö on yleensä keski-iän ohittanut ja elämäänsä kyllästynyt mies tai nainen, joka päätyy hetken mielijohteesta suureen seikkailuun. Rinnakkaisteokset Harold Fryn odottamaton toivioretki ja Miss Queenie Hennessyn rakkauslaulu sulattivat ainakin tämän lukijan sydämen. Ensimmäisessä Harold lähtee postittamaan kirjettä entiselle työkaverilleen Queenielle, joka on kirjoittanut olevansa parantumattomasti sairas. Hetken mielijohteesta hän jatkaakin matkaa postilaatikolta ja päättää toimittaa kirjeen henkilökohtaisesti – kävellen halki Englannin. Ensimmäinen romaani kuvaa toiviomatkaa Haroldin näkökulmasta, toinen kertoo Queenien tarinan. Jos et ole näihin koskettaviin hyvän mielen kirjoihin vielä tutustunut, suosittelen lämpimästi. Rachel Joycen uusin romaani Miss Benson’s Beetle on jälleen täysi napakymppi! Miss Bensonin ja hänen assistenttinsa Enid Prettyn seikkailu Uudessa-Kaledoniassa kultaista kovakuoriaista etsimässä vie lukijan tunteiden vuoristoradalle.

On vuosi 1950 Englannissa, jossa yhä eletään sodan jälkeisen säännöstelyn aikaa. Margery Benson on 47-vuotias naimaton nainen, joka inhoaa työtään kotitalousopettajana. Oppilaat pilkkaavat hänen isoa ulkomuotoaan ja eräs pilapiirros saa hänet lopullisesti pois raiteiltaan. Hetken mielenhäiriössä hän varastaa vararehtorin kengät ja kävelee lopullisesti ulos työpaikaltaan. On viimeinen aika toteuttaa unelma ja matkustaa toiselle puolelle maapalloa etsimään legendaarista kultaista kovakuoriaista. Margeryn ollessa kymmenvuotias, vuonna 1914, hänen isänsä tutustutti hänet hyönteisten salaperäiseen maailmaan ja tuli samalla sytyttäneeksi elinikäisen intohimon. Samana vuonna Margeryn elämä muuttui myös traagisemmalla tavalla. Sota vei perheen kaikki neljä poikaa samalla kertaa ja musertava uutinen ajoi isän itsemurhaan. Margery päätyi kahden ankaran tätinsä kasvattamaksi.

Margery on yksinäinen ja sosiaalisesti kömpelö outolintu, joka on vuosien saatossa hylännyt unelmansa työskennellä hyönteistutkijana ja löytää uusia tuntemattomia lajeja. Luonnonhistoriallinen museo oli hänelle joskus tärkeä turvasatama, mutta isättömänä ja kokemattomana Margery hakeutui liian läheisiin väleihin erään naimisissa olevan tutkijan kanssa ja sai siipeensä. Museo ei edelleenkään suostu rahoittamaan hänen tutkimusmatkaansa, mutta Margery ei enää anna minkään estää unelmansa toteuttamista. Hän laittaa lehteen ilmoituksen, jossa kertoo etsivänsä ranskan kielen taitoista assistenttia vaativalle tutkimusmatkalle Tyynenmeren keskellä sijaitsevaan Uuteen-Kaledoniaan. Kolmesta hakemuksesta yhden hän hylkää saman tien, sillä Enid Prettyn kirjeet vaikuttavat huonosti kirjoitetuilta kauppalistoilta. Yksi Burmassa palvellut, sotatraumoista kärsivä ehdokas on taas liian pelottava. Yksi vaikuttaa täydelliseltä, mutta matkan koittaessa vetäytyykin hankkeesta. Ainoaksi toivoksi jää siis pinkkiin kävelypukuun sonnustautunut keltahiuksinen Enid, joka näyttää pakanneen reissuun koko omaisuutensa, mutta ei yhtään mitään käytännöllistä. Enidin jatkuva höpötys on saada omiin oloihinsa tottuneen Margeryn hulluuden partaalle.

Margerylla ja Enidilla on omat syynsä matkustaa toiselle puolelle maapalloa, mutta kumpikaan ei osaa aavistaa millaiseen seikkailuun he todellisuudessa päätyvät ja kuinka paljon he vielä toisilleen tulevat merkitsemään. Molempien sitkeyttä ja neuvokkuutta tarvitaan haastavissa olosuhteissa, vaarallisissa tilanteissa ja yllättävissä käänteissä, joita tämä valloittava seikkailu on tulvillaan. Miss Benson’s Beetle on ennen kaikkea tarina yllättävästä ja kaiken ylittävästä ystävyydestä, periksiantamattomuudesta vastoinkäymisten edessä ja sitkeydestä tehdä mahdottomasta mahdollista. Se on kuin Mia Kankimäen Naiset joita ajattelen öisin yhdistettynä Thelma ja Louise -elokuvan kahden erilaisen ystävyksen vauhdikkaaseen pakomatkaan. Joyce yhdistää kerronnassa vaikuttavasti kevyttä ja painavaa, humoristista ja koskettavaa. Tämä on kirja, joka kutittaa nauruhermoja ja kyynelkanavia samaan aikaan. Näyttelijä Juliet Stevensonin lukemana äänikirjana Miss Benson’s Beetle on huikea elämys. Enidin ”ääni” on alkuun rasittavaa kuunneltavaa, mutta Enid vain on sellainen. Kun häneen tutustuu paremmin, äänikin alkaa tuntua miellyttävämmältä. Tätä parivaljakkoa ei heti unohda!

Helmet-lukuhaaste 2021:
Helmet-haasteessa sijoitan kirjan kohtaan 17 – Kirjan nimessä on kirjan päähenkilön nimi.

Rachel Joyce:
Miss Benson’s Beetle
Penguin Audio 2020
Äänikirjan lukija: Juliet Stevenson
Kuunneltu Audiblesta

Sinua voisi myös kiinnostaa

Seuraa Kirjaluotsia

Tilaa artikkelit sähköpostiisi

50-luku äänikirja helmet2021 helmethaaste Miss Benson's Beetle Rachel Joyce seikkailu yönaiset


Edellinen Seuraava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Peruuta Lähetä kommentti

keyboard_arrow_up