menu Menu
Oyinkan Braithwaite: My Sister, the Serial Killer
Braithwaite Oyinkan, Nigeria, Ulkomainen kaunokirjallisuus, Whole Story Audiobooks 22/08/2019 2 kommenttia
Pajtim Statovci: Bolla Edellinen Elif Shafak: 10 Minutes 38 Seconds in this Strange World Seuraava

I stand up and rinse the gloves in the sink, but I don’t remove them. Ayoola is looking at my reflection in the mirror.
”We need to move the body,” I tell her.
”Are you angry at me?”
Perhaps a normal person would be angry, but what I feel now is a pressing need to dispose of the body. When I got here, we carried him to the boot of my car, so that I was free to scrub and mop without having to countenance his cold stare.
”Get your bag,” I reply.
We return to the car and he is still in the boot, waiting for us.
The third mainland bridge gets little to no traffic at this time of night, and since there are no lamplights, it’s almost pitch-black, but if you look beyond the bridge you can see the lights of the city. We take him to where we took the last one – over the bridge and into the water. At least he won’t be lonely.
Some of the blood has seeped into the lining of the boot. Ayoola offers to clean it, out of guilt, but I take my homemade mixture of one spoon of ammonia to two cups of water from her and pour it over the stain. I donated know whether or not they have the tech for a thorough crime scene investigation in Lagos, but Ayoola could never clean up as efficiently as I can.

Oyinkan Braithwaite: My Sister, the Serial Killer

Kiinnitin huomiota tähän nigerialaisen Oyinkan Braithwaiteen romaaniin My Sister, the Serial Killer, kun se valittiin Women’s Prize for Fictionin lyhytlistalle. Se palkinto meni lopulta Tayari Jonesin romaanille An American Marriage, mutta nyt Braithwaite löytyy myös Booker-palkintoehdokkaiden pitkältä listalta. Lyhyt lista julkaistaan 3. syyskuuta ja voittaja 14. lokakuuta. Listalta löytyy kyllä kovia haastajia, kuten Margaret Atwoodin Testamentit, joka on jatkoa jo klassikkoaseman saavuttaneelle Orjattaresi-romaanille. Sitä ei suuri yleisö ole vielä päässyt edes lukemaan, sillä se julkaistaan maailmanlaajuisesti 10. syyskuuta. Listalta löytyy myös turkkilaisen Elif Shafakin 10 Minutes 38 Seconds in this Strange World, jota käsittelen edellisessä postauksessani. Varmasti jonkin muunkin kirjan tulen listalta lukemaan, ehkä sitten kun lyhyt lista on selvillä.

My Sister, the Serial Killer kertoo nimensä mukaisesti sarjamurhaajasiskosta. Tarinaa kertoo Korede, jonka rooliksi on muodostunut siivota ja peitellä siskonsa Ayoolan jälkiä. Kirjan alussa Ayoola soittaa siskonsa hätiin jo kolmannen ruumiin hävittämiseksi. Kauniin Ayoolan poikaystävillä kun on tapana kadota. Sairaanhoitajana työskentelevä Korede hoitaa siivoushommat ja mitkä tahansa hommat perusteellisemmin kuin sisko, joka keskittyy elämässään lähinnä hurmaamaan lisää poikaystäviä ja postaamaan itsestään kuvia Instagramiin. Koreden on muistutettava siskoaan, että jonkinlainen suruaika olisi hyvä pitää, kun rakas poikaystävä on niin sanotusti kadonnut. Kaunis ja karismaattinen Ayoola vetää puoleensa miehiä kuin kärpäsiä ja joskus joku kärpänen pörrää niin lähelle, että se on liiskattava. Itsepuolustusta vai ei, siitä on Koredenkin vaikea saada selvää. Parempi siis jättää poliisi ulkopuolelle.

Korede tekee mitä vaan siskonsa auttamiseksi, vaikka sisko ei tunnu olevan avusta edes kiitollinen. Tyttöjen äitikin näkee Ayoolassa vain kaikkea hyvää ja kaunista, eikä Koredelle juurikaan tipu rakkauden murusia. Työssään sairaanhoitajana Korede on tunnollinen ja pidetty työntekijä. Työpaikalla on myös hänen salaisen rakkautensa kohde, lääkäri Tade, josta Korede haluaa pitää siskonsa kaukana. Ayoola onnistuu kuitenkin tuppautumaan Koreden työpaikalle ja pian Tade on yksi innokkaimmista kärpäsistä Ayoolan kimpussa. Koreden mitta alkaa tulla täyteen, sillä tämän miehen verta hän ei suostu siskonsa jäljiltä kuuraamaan. Miten sarjamurhaajasisko saadaan pysäytettyä?

Braithwaiten lakoninen kerronta on pippuroitu terävillä huomioilla. Päällisin puolin koomisen ja keveän alla piilee vakavampia ulottuvuuksia, jotka nousevat esiin erityisesti tyttöjen lapsuudenkokemuksissa. Ankaran isän puusauva säilyy sisarusten mielissä ja koetut vääryydet ja väkivalta heiluttelevat nyt Ayoolan puukkoa pitelevää kättä. Braithwaite on kätkenyt tarinansa poimuihin monenlaista yhteiskunnallista ja kulttuurillista teemaa, joita voi tähyillä haluamallaan tarkkuudella keveämmän pintamaalin rakosista. Äänikirjana vain 4,5 tuntia pitkä romaani toimii mainiosti. Nigerialainen näyttelijä Weruche Opia on loistava lukija. Kertojaääni on selkeää englantia ja dialogeissa on mausteita paikallisista aksenteista ja heimokielisistä ilmaisuista. Niistä osa jää kuunnellessa ymmärtämättä, mutta se ei haittaa, tunnelma välittyy sitäkin paremmin. Tämä romaani on myös kiinnostava kulttuurimatka tämän päivän Lagosiin, jonka historiallisempi puoli on tullut tutuksi mm. Chimamanda Ngozi Adichien ja Chigozie Obioman romaaneista. Myös Obioma löytyy tämän vuoden Booker-listalta romaanillaan An Orchestra of Minorities. Se on ehdottomasti lukulistallani!

Oyinkan Braithwaite: My Sister, the Serial Killer
Whole Story Audiobooks 2019
Äänikirjan lukija: Weruche Opia
Kuunneltu Storytelista

Muissa blogeissa:
Ja kaikkea muuta
Reader, why did I marry him?

Sinua voisi myös kiinnostaa

Seuraa Kirjaluotsia

Tilaa artikkelit sähköpostiisi

äänikirja Booker My Sister the Serial Killer Nigeria Oyinkan Braithwaite


Edellinen Seuraava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Peruuta Lähetä kommentti

  1. Tämä oli jotenkin oudolla tavalla kiehtova tarina, vaikka aikamoista mustaa huumoria. Taitaa olla yksi tämän kesän suosikkejani.

    1. Todellakin! Ihailen sitä miten Braithwaite on onnistunut kätkemään monta isoa ja vaikeaa teemaa näennäisesti kevyen pinnan alle. Sieltä lukija voi sitten haluamaltaan syvyydeltä kaivaa. Hieno esikoinen, mutta onko Booker-mahkuja, se jää nähtäväksi..

keyboard_arrow_up