menu Menu
Victoria Aveyard: Red Queen
Aveyard Victoria, HarperTeen, Ulkomainen kaunokirjallisuus, Yhdysvallat 10/11/2019 0 kommenttia
Sofi Oksanen: Koirapuisto Edellinen Kaspar Colling Nielsen: Tanskan sisällissota 2018-24 Seuraava

My hands clench, and I wish for the lightning again, but it doesn’t come. She knows what I’m doing and laughs openly. Stars explode behind my eyes, clouding my vision, but I hear her go in a swirl of rustling silk. My sight returns just in time to see her dress disappear around a corner, leaving me well and truly alone in the cell. I barely make it back to the bench, fighting the urge to throw up.

Exhaustion comes over me in waves, starting in my muscles and sinking into my bones. I am only human, and humans are not supposed to deal with days like today. With a jolt, I realise my wrist is bare. The red band is gone, taken away. What could that mean? Tears sting my eyes, threatening to fall, but I will not cry. I have that much pride left.

I can fight the tears but not the questions. Not the doubt growing in my heart.

What’s happening to me?
What am I?

Victoria Aveyard: Red Queen

Helmet-haasteessa on tänä vuonna kohta, jossa luetaan alle 18-vuotiaan suosittelema kirja. Tiesin heti keneltä kysyä suositusta. Yläastetta käyvä 14-vuotias kummityttöni on ilokseni innokas lukija ja uskalsin luottaa saavani hänen suosituksestaan laadukasta luettavaa. Olemmehan molemmat lukeneet Tolkienia jo viidesluokkalaisina! Hän suositteli minulle Victoria Aveyardin romaania Punainen kuningatar, joka on aloitusosa Hopea-fantasiasarjaan. Sarjassa on ilmestynyt neljä kirjaa sekä kirjasarjan maailman liittyvää lisämateriaalia. Päätin kuunnella kirjan äänikirjana ja kieleksi valikoitui englanti, sillä ilmeisesti siitä ei edes ole suomenkielistä äänikirjaa saatavilla. Sarjan on suomeksi julkaissut Aula & co.

Red Queen sijoittuu maailmaan, joka on jakautunut kahtia, Punaisiin ja Hopeisiin. Tavallisen kansan suonissa virtaa punainen veri, mutta johtava eliitti kuuluu hopeaverisiin, joilla on yliluonnollisia supervoimia. Päähenkilö on 17-vuotias Mare Barrow, joka asuu perheineen maalaiskylässä ja kantaa oman osansa perheen toimeentulosta olemalla taitava taskuvaras. Häntä uhkaa kuitenkin pian lähtö sotatantereelle, sillä jokainen 18-vuotias Punainen lähetetään sotaan, jota on käyty naapurikansan kanssa jo vuosia. Kohtalo puuttuu kuitenkin peliin odottamattomalta taholta. Mare päätyy Hopeisten hoviin palvelijaksi ja heti ensimmäisenä päivänä joutuu keskelle kummallisia tapahtumia. Hovissa on meneillään kuningatarkoe, jossa etsitään kruununperijälle sopivaa puolisoa. Prinsessaehdokkaat kisaavat omilla erikoisvoimillaan ja taistelun tuoksinassa Mare joutuu tilanteeseen, jossa hänestä löytyy kaikkien edessä tuhoisia voimia, joita hänellä ei edes kuuluisi olla. Tätä mahdottomuutta peitelläkseen kuningas pakottaa Maren esittämään kauan kadoksissa ollutta Hopea-prinsessaa ja kihlautumaan nuoremman poikansa kanssa. Punaisesta taskuvarkaasta on tullut yhtäkkiä prinsessa Hopeisten hoviin. Kiikkerää tilannetta keikuttaa entisestään Punaisten kapinaliike, Scarlet Guard, joka värvää Maren avukseen. Alkaa vaarallinen peli, jossa on vaikea luottaa kehenkään.

Aveyard kuljettaa juonta sujuvasti ja yllättäviä käänteitä riittää mielenkiinnon ylläpitämiseksi. Romantiikkaakin kirjasta löytyy, kun Maren sydämestä kilpailevat vuoroin kaksi prinssiä ja lapsuudenystävä Kilorn. Nuortenkirjoissa romantiikka on usein kömpelöä, mutta tämä oli ihan tyylikästä kerrontaa eikä saanut tällaista vanhempaa lukijaa erityisemmin vaivaantumaan. Pääasia tässä on hovin ja kapinaryhmän juonitteluissa ja aika moneen kertaan todetaan, että kuka tahansa voi pettää kenet vaan. Hankalaksi tilanteen tekee vielä se, että esimerkiksi kuningattarella on supervoimana kyky mennä toisen ihmisen ajatuksiin. Yritäpä siinä suunnitella salajuonia. Hopeisten supervoimat ovat kiinnostavia, mutta niitä on niin monta erilaista, että eri talojen voimista on vaikea pysyä kärryillä. Joku hallitsee metallia, joku tuulta, joku vettä, joku lukee ajatuksia, joku taittaa valoa, joku toimii parantajana ja vaikka mitä muuta. Maren supervoima liittyy sähköön, joka muuten kirjan maailmassa on kortilla. Kiinnostava yksityiskohta on myös se, että kapinnallisjoukko kulkee maanalaisella junalla. Siitä tulee mieleen jälleen kerran Colson Whiteheadin The Underground Railroad, jossa pakenevia orjia kuljetetaan maanalaista rautatietä pitkin.

Red Queen on juuri niin koukuttava kuin tämäntyyppisten kirjojen kuuluu olla. Äänikirjana toimii myös hyvin, tosin laajan henkilögallerian kanssa oli väliin haasteita kun äänikirjassa ei niin helposti pysty palaamaan taaksepäin ja tarkistamaan, että kukas se tämä nyt olikaan. Kirjan maailmasta ja sen historiasta jäi hieman pintapuolinen kuva, mutta se varmaan tarkentuu seuraavissa osissa. Niin, se ongelmahan tässä kirjassa on, että se on osa sarjaa. Kun kirjapino tuossa vieressä huojuu ja on jatkuva ahdistus siitä, ettei ehdi lukea kaikkea mitä haluaisi, on aina riski aloittaa joku sarja. Niihin kun usein jää koukkuun ja tämäkin kirja jäi niin kutkuttavaan kohtaan, että uteloittaisi jatkaa. Nyt tarvittaisiin jotain supervoimaa, jolla taikoisi itselleen lisää lukutunteja. Valitettavasti minun suonissani virtaa tavallinen punainen veri, joten se niistä supervoimista. Eli kiitos vaan rakas kummityttöni tästä dilemmasta 😆 Vastalahjana suosittelen kotimaista laatufantasiaa eli Erika Vikin Kaksosauringot-trilogiaa. Uskon, että se uppoaa hyvin myös Aveyardin kirjojen ystäville.

Helmet-lukuhaaste:
Helmet-haasteessa sijoitan kirjan kohtaan 9 – Alle 18-vuotiaan suosittelema kirja.

Victoria Aveyard: Red Queen
HarperTeen 2015
Äänikirjan lukija: Amanda Dolan
Kuunneltu Storytelista

Muissa blogeissa:
Kirjakko ruispellossa
Kirjapöllön huhuiluja
Oksan hyllyltä
Ullan luetut kirjat
Yöpöydän kirjat

Sinua voisi myös kiinnostaa

Seuraa Kirjaluotsia

Tilaa artikkelit sähköpostiisi

äänikirja fantasia helmethaaste Hopea-sarja nuortenkirja Punainen kuningatar Red Queen Victoria Aveyard


Edellinen Seuraava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Peruuta Lähetä kommentti

keyboard_arrow_up