menu Menu
Sofi Oksanen: Koirapuisto
Kotimainen kaunokirjallisuus, Like, Oksanen Sofi, Suomi 12/11/2019 0 kommenttia
Heli Laaksonen: Aurinko. Porkkana. Vesi. Edellinen Victoria Aveyard: Red Queen Seuraava

Olin tavannut lukuisia asiakkaita, joiden rintaa heidän epäoikeudenmukainen kohtalonsa koversi, ja joskus siitä kumpuava raivo oli yhtä räjähdysherkkää kuin kaivoskaasu. Heitä pisti vihaksi se, että alkoholistit ja narkomaanit saivat lapsia pyytämättä tai että jotkut tehtailivat abortteja kuin kävisivät maitokaupassa. Samoin olin kohdannut lukemattomia luovuttajakandidaatteja, jotka eivät hyväksyneet hylkäystä, ja jotkut heistä saivat minut vilkuilemaan olkapääni yli hämärissä porttikongeissa. Lada Kravetsissa ei ollut merkkejä sellaisesta. Hänessä oli vain surua ja pelkoa, kun hän tervehti minua ja istui isä Arsenin viereen. Päätin suhtautua naiseen kuin ensikertalaiseen ja kävin läpi prosessin vaiheet alusta alkaen, vaikka hänen ja Darian kiertojen synkronisointi oli jo käynnissä. Kerroin estrogeenihoidoista ja keltarauhashormoneista ja niiden vaikutuksista ja munasolun vastaanottajan ja luovuttajan aikatauluista, kertasin lääketieteellisen sanaston ja katsoin häntä joka kerta, kun lausuin vieraskielisen termin, ja hän kuunteli kuin ei olisi koskaan ennen kuullut niitä ja toisti sanoja blastokystivaihe, punktio ja tuoresiirto. Tarkastelin hänen käsiään vaivihkaa. Ne olivat hakanneet terveen nuoren naisen; sinä olit näyttänyt valokuvia puhelimestasi huomattuasi, että epäilin sitä mitä olit kertonut. Tauko Ladan hedelmöityshoidoissa johtui kyseisestä episodista. Sen jälkeen sinun ja pomosi mielestä hänen oli parempi keskittyä hetkeksi toipumiseen. Oli helppo uskoa, että edessäni istuva nainen oli pitänyt luovuttajaa syypäänä keskenmenoonsa, toisin kuin sitä, että hän oli ottanut auton, ajanut itse tytön luokse ja pahoinpidellyt tämän kynsisaksilla sairaalakuntoon.

Sofi Oksanen: Koirapuisto

Sofi Oksasen uusi romaani on aina tapaus Suomessa eikä kirjailija enää esittelyjä kaipaa. Uuden romaanin mainoskampanjakin on ollut todella näkyvä. Ja kyllähän tätä kirjaa kelpaa mainostaa. Koirapuisto on trillerimäisellä sykkeellä etenevä älykäs romaani, joka tutustuttaa lukijan Ukrainassa rehottavaan hedelmöitysbisnekseen, korruption ryvettämään yhteiskuntaan ja ihmisiin, jotka toimivat pelinappuloina synkässä pelissä. Päähenkilö Olenka istuu Etelä-Helsinkiläisen koirapuiston penkillä ja odottaa. Hän odottaa puistoon tiettyä perhettä ja sitä milloin menneisyys ulottaa kylmät kouransa häneen. Silti hän yllättyy, kun yhtenä päivänä menneisyys istuu hänen viereensä erään tutun naisen muodossa.

Olenka on syntynyt Tallinnassa, eikä ymmärrä miksi isä haluaa raahata perheensä Ukrainaan, ankeiden kaivosten ympäröimään takapajulaan. Isä sotkeutuu yhä syvemmälle korruption ja rikollisuuden maailmaan, kunnes on siellä kaulaansa myöten. Samaan aikaan Olenka haaveilee länsimaisesta yltäkylläisyydestä. Hän kokeilee hetken siipiään mallimaailmassa Pariisissa, mutta tekee vääriä valintoja ja ura tyssää siihen. Olenka on kuitenkin neuvokas ja ymmärtää (hämärä)bisneksen säännöt. Hän löytää uuden uran kasvavassa hedelmöitysbisneksessä, ensin itse munasolujen luovuttajana ja sitten koordinaattorina. Hän löytää hommaan parhaiten soveltuvat tytöt, jotka ovat kauniita, lahjakkaita ja tarpeeksi epätoivoisia altistamaan kehonsa ja mielensä rankoille hoidoille, rahan vuoksi tietenkin. Hän löytää epätoivoisimmat ja varakkaimmat asiakkaat, jotka ovat valmiita uhraamaan suuria summia saadakseen lapsen, josta haaveilevat. Katalogista sitten shoppaillaan lapselle parhaat mahdolliset geenit; vaalea, kaunis ja terve pitää olla, ja asiakkaasta riippuen musikaalinen, urheilullinen tai matemaattisesti lahjakas. Olenka osaa myös sopivasti väärentää tyttöjen tiedot, häivyttää saastuneet kotikaupungit ja vanhempien hävettävät taustat. Hän on kuin tehty työhön.

Sitten eteen tulee kohtalokas yhdistelmä: kotikulmilta tuttu tyttö ja firman kaikkien aikojen tärkein asiakas. Soppaan yhdistetään vielä rakastuminen asiakkaan henkivartijaan ja pian Olenka huomaa olevansa keskellä vaarallista peliä. On päästävä pois. Olenka kertoo tarinaansa rakastetulleen, jota hän intohimoisesti kaipaa mutta samalla pelkää tämän kohtaamista yli kaiken. Mies tekee mitä vaan asiakkaansa puolesta, mutta onko hän kykenevä tappamaan rakastamansa naisen? Romaanin maailma on hyvin kylmä ja luotaantyöntävä eivätkä sen henkilöt herätä juurikaan myötätuntoa. Silti heidän kohtaloaan saa jännittää.

Tarina kulkee kahdessa aikatasossa, nykyhetken Helsingissä ja menneisyydessä Ukrainassa. Oksanen kirjoittaa varmoin ottein, lukijaa sopivasti haastaen. Pidän siitä miten tarina avautuu vähitellen kerros kerrokselta kuin kuorisi sipulia tai oikeastaan kuin maatuskanukke, jota kokoaa sen sijaan että kuorisi ydintä esiin. Usein luvun viimeinen lause loksauttaa jonkun uuden palan kohdalleen ja asettaa siihen asti tiedetyn taas uuteen laajempaan kontekstiin. Tämä romaani on mielestäni parhaimmillaan, kun sen juonesta tietää mahdollisimman vähän. Siksi en halua enempää siitä tässä paljastaa. Astu rohkeasti Koirapuistoon.

Sofi Oksanen: Koirapuisto
Like 2019
Arvostelukappale

Muissa blogeissa:
Annelin kirjoissa
Kirjasähkökäyrä
Kirja vieköön!
Kulttuuri kukoistaa
Luettua ja maistettua

Sinua voisi myös kiinnostaa

Seuraa Kirjaluotsia

Tilaa artikkelit sähköpostiisi

hedelmöitysbisnes Koirapuisto korruptio Like Sofi Oksanen Ukraina


Edellinen Seuraava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Peruuta Lähetä kommentti

keyboard_arrow_up