menu Menu
Philip Pullman: The Secret Commonwealth (The Book of Dust Volume Two)
Iso-Britannia, Penguin Books, Pullman Philip, Ulkomainen kaunokirjallisuus 30/10/2019 0 kommenttia
Jokha Alharthi: Celestial Bodies Edellinen Helsingin Kirjamessut - tunnelmia kolmelta päivältä Seuraava

She returned to her thoughts. Did the night-ghosts and fairies and jacky lanterns and other citizens of the secret commonwealth exist only in her imagination? Was there a logical, rational, scientific explanation for such things? Or were they inaccessible to science, and baffling to reason? Did they exist at all?

‘Such things’ included dæmons, surely. They certainly did if Brande and Talbot were right about them. Neither of those scholars would see anything wrong with a young woman who had no dæmon. Alison Wetherfield, on the other hand, had seen what was different about Lyra straightaway, as most people did, but, unlike most people, was warm in her sympathy. The loud man on the Channel ferry had seen it and was warm in his hatred and fear. Dæmons certainly existed for most people.

She couldn’t get any further at that point. The sky full of stars seemed dead and cold, everything in it the result of the mechanical, indifferent interactions of molecules and particles that would continue for the rest of time whether Lyra lived or died, whether human beings were conscious or unconscious: a vast silent empty indifference, all quite meaningless.

Reason had brought her to this state. She had exalted reason over every other faculty. The result had been – was now – the deepest unhappiness she had ever felt.

Philip Pullman: The Secret Commonwealth (The Book of Dust Volume Two)

Philip Pullmanin Universumien tomu -fantasiatrilogia kuuluu nuoruuteni tärkeisiin lukukokemuksiin. Parikymmentä vuotta sarjan ilmestymisen jälkeen Philip Pullman tarttui rohkeasti haasteeseen ja palasi luomaansa maailmaan uuden trilogian myötä. Trilogia on nimeltään The Book of Dust, suomeksi Lyran kirjat. Ensimmäinen osa La Belle Sauvage (Vedenpaisumus, 2018 Otava) sijoittui aikaan ennen Universumien tomu -trilogiaa, kun päähenkilö Lyra oli vasta vauva. Se tutustutti lukijat uusiin henkilöihin, mm. 11-vuotiaaseen Malcolmiin, teini-ikäiseen Aliceen sekä tohtori Hannah Relfiin. Nyt ilmestynyt toinen osa The Secret Commonwealth taas hyppää ajassa kymmenen vuotta eteenpäin siitä mihin Universumien tomu -trilogia päättyi. Lyra on nyt parikymppinen nuori nainen. Myös Malcolm, Alice ja Hannah Relf ovat edelleen mukana Lyran elämässä, mutta heidän todellinen roolinsa selviää Lyralle vasta nyt.

Romaani alkaa tutusta Oxfordista, jonne Lyra on palannut suorittamaan opintojaan. Kirjasarjaa tuntevat tietävät, että kyseessä on rinnakkaismaailma. Lyran maailmassa ihmisillä on rinnallaan daimoni eli eläinhahmo, joka pysyttelee koko ajan ihmisensä lähellä ja heijastelee tämän tunteita ja sielua. Lyra joutui edellisissä seikkailuissaan irtautumaan daimonistaan Pantalaimonista, mikä oli tuskallisinta mitä kumpikaan on joutunut käymään läpi. Nyt he ovat enimmäkseen yhdessä, mutta ovat ajautuneet riitoihin. Pan väittää Lyran kadottaneen mielikuvituksensa ja kokee loukkaavana Lyran kiinnostuksen kirjoihin, joissa väitetään ettei daimoneita edes ole olemassa. Lyra ja Pan pystyvät olemaan erillään toisistaan, mikä on monien silmissä outoa ja vastenmielistä. Siksi Pan tekee omia retkiään salaa öisin. Yhdellä yöreissullaan Pantalaimon todistaa erään miehen murhaa. Ennen kuolemaansa mies onnistuu antamaan Panille lompakkonsa ja pyytää viemään sen Lyralle. Siitä alkaa monimutkainen tapahtumien vyyhti, jossa Lyralla on taas oma keskeinen roolinsa. Nyt hän kuitenkin joutuu kohtaamaan vaaralliset tapahtumat ilman daimoniaan, sillä Pan karkaa maailmalle etsimään Lyran kadonnutta mielikuvitusta.

Pahaenteisten tapahtumien keskiössä on edellisistä kirjoista tuttu Magisterium, joka haalii taas lisää valtaa maailmassa. Magisterium lukuisine elimineen siirtyi maailmaa hallitsevan kristillisen kirkon johtoon kun paavinistuin lakkautettiin, mutta nyt Genevessä päämajaansa pitävä kirkko keskittää valtaa jälleen harvojen käsiin. Juonittelun keskellä on salaperäistä organisaatiota La Maison Justea johtava Marcel Delamare, jolla tuntuu olevan pakkomielle Lyrasta sekä tietystä ruusulajikkeesta, jota kasvaa vain tietyssä paikassa Levantissa. Ruusun viljelijöitä on myös alettu vainota ja “miehet vuorilta” tuhoavat viljelyksiä ja tekevät terrori-iskuja pitkin Keski-Aasiaa ja Levanttia. Pakolaisia alkaa virrata konfliktialueilta kohti Eurooppaa. Lyra taas kulkee Euroopan halki toiseen suuntaan. Hän on päättänyt löytää Panin, jonka hän epäilee suuntaavan mystiseen paikkaan Aleppon lähellä. Tarujen mukaan siellä on rauniokaupunki, jota asuttavat ihmisistään erotetut daimonit. Lyra, Pantalaimon, Malcolm ja eräs viekas nuori mies matkaavat omia reittejään kohti samoja mantuja ja kokevat vaarallisella matkallaan vaikka mitä seikkailuja.

Pullman on velho luomaan vetäviä juonenkäänteitä ja salaperäisen maailman, joka on yhtä aikaa fantastinen ja samalla tunnistettavasti kiinni tuntemassamme maailmassa. Monille teemoille ja tapahtumille voi löytää vastinparin todellisuudesta. Pullmanin kirjat luokitellaan yleensä lasten- ja nuortenfantasiaksi, mutta ainakin tämän uusimman voisi katsoa olevan suunnattu meille entisille nuorille, jotka kasvoimme alkuperäisen sarjan parissa. Kun Lyrakaan ei enää ole lapsi, näkökulma siirtyy väkisinkin aikuisten maailmaan. Levottomuudet Lähi-idässä ja niiden aiheuttamat pakolaisvirrat kuulostavat kovin tutuilta, kuin myös jyrkkien ja konservatiivisten asenteiden vahvistuminen Euroopassa. Kirja sisältää aika hurjiakin kohtauksia, kuten terroristien attentaatin, joukkoraiskausyrityksen junassa ja pakolaisia kuljettavan veneen haaksirikon. The Secret Commonwealthia ei voi siksi suositella aivan nuorille lukijoille.

Trilogian ensimmäisen osan luin suomeksi. Varmasti tämä toinenkin osa suomennetaan pian, mutta en nyt malttanut odottaa vaan kuuntelin kirjan englanniksi äänikirjana. Ja sepä oli sellainen äänikirjakokemus, että tekisi mieli kuunnella ensimmäinenkin osa uudestaan. Lukijana molemmissa on brittinäyttelijä Michael Sheen, joka tunnetaan mm. roolistaan Tony Blairina. Sheen ei vain lue, vaan tulkitsee virtuoosimaisena ääninäyttelijänä romaanin lukuisia henkilöitä samalla intensiteetillä kuin näyttelisi heitä jokaista valkokankaalla. Jokainen henkilö erottuu kerronnasta myös haastavissa monen henkilön keskusteluissa. Helpolla Sheen ei todellakaan ole päässyt, sen verran montaa aksenttia löytyy laajasta henkilögalleriasta. Sheen tulkitsee vahvasti heitä kaikkia, korostaen puheen erityispiirteitä olematta kuitenkaan ärsyttävä. Kokonaisuus tuntuu siltä kuin kuuntelisi viihdyttävää elokuvaa 20 tunnin ajan. Tätä äänikirjaa ei millään malttaisi keskeyttää ja tavoistani poiketen kuuntelin sen normaalinopeudella. Viihdyin aivan hurjan hyvin tämän seikkailun parissa ja kuljin kuulokkeet päässäni vaikka missä askareissa kun en malttanut irrottautua tarinan taikapiiristä. Uskallan väittää että normikirjan lukijat vetävät tällä kertaa lyhyemmän korren.

Huonoin puoli tässä kirjassa on se, että tarina loppuu aivan kesken ja todella kutkuttavaan kohtaan. Nyt siis malttamattomana odotan sarjan päätösosaa. Onneksi sitä odotellessa voi nauttia Lyran maailmasta muussa muodossa. Alkuperäistä Universumien tomu (His Dark Materials) -trilogiaa yritettiin myös saada elokuvasarjaksi. Valkokankaalle päätyi vain ensimmäinen osa Kultainen kompassi vuonna 2007. Nimekkäistä näyttelijöistä (Nicole Kidman, Daniel Craig) huolimatta elokuva floppasi, pääsyyksi on veikattu uskonnollisen oikeiston boikottia Yhdysvalloissa. Katolinen järjestö oli sitä mieltä, että elokuva yllytti lapsia ateismiin. Vaikuttaa siis ihan romaaneista tutun Magisteriumin touhuilta. Onneksi kirjasarja on viimein saamassa ansaitsemansa huomion, kun HBO ja BBC kuvaavat fantasiatrilogiasta tv-sarjaa, jonka sanotaan olevan BBC:n kallein tuotanto koskaan. Michael Sheenia ei sarjassa nähdä, mutta Lyran isää Lordi Asrielia esittää ihana James McAvoy. Sarjassa näyttelee myös suomalainen Pasi Remsu ja siinä tullaan kuulemaan myös suomea, vieläpä Rovaniemen murteella. His Dark Materials -sarja alkaa HBO Nordicilla 4.11.2019. Ainakin kaksi kautta on vahvistettu. Nyt taitaa olla niin kovan luokan sarja tulossa, että katkaisen pitkäksi venyneen tv-taukoni.

Philip Pullman: The Secret Commonwealth (The Book of Dust Volume Two)
Penguin Books 2019
Äänikirjan lukija: Michael Sheen
Kuunneltu Storytelista

Sinua voisi myös kiinnostaa

Seuraa Kirjaluotsia

Tilaa artikkelit sähköpostiisi

äänikirja englanninkielinen fantasia His Dark Materials Lyran kirjat Philip Pullman The Book of Dust The Secret Commonwealth Universumien tomu


Edellinen Seuraava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Peruuta Lähetä kommentti

keyboard_arrow_up