De entre todas las frutas amargas de la vida, la muerte no es, ni con mucho, la peor. Lo malo es vivir lejos de una misma, que es como vivo yo desde hace años, desde que me trasladé a esta ciudad que no existe y que, sin embargo, se llama Madrid. Madrid no existe, pues; es un sueño provocado por una enfermedad, por unas medicinas que tomamos para combatir alguna enfermedad. Todos los que estamos en Madrid no existimos.
Juan José Millás: La soledad era esto
Löysin Tarukirja-blogista itselleni uuden espanjalaiskirjailijan Juan José Millásin ja huomasin hänen jo vuonna 1990 julkaistun romaaninsa ilmestyneen tänä vuonna tuoreena äänikirjaversiona. La soledad era esto voitti ilmestymisvuonnaan arvostetun Premio Nadal -palkinnon. Vuonna 1946 syntynyt Juan José Millás on kirjoittanut jo 21 romaania ja 14 novellikokoelmaa sekä useita tietoteoksia. Edellinen romaani Solo humo ilmestyi vuonna 2023. Hienoa löytää kiinnostava kirjailija, jolla on jo mittava tuotanto ja jolta voi myös odottaa uutta luettavaa. Kiitos Margit/Tarukirja vinkistä! Espanjankielisiä äänikirjoja löytyy hyvin kotimaisista lukuaikapalveluista. Tämän äänikirjan kesto oli vain 3,5 tuntia ja kaksi eri lukijaa puhuivat todella selkeää espanjaa. Kannattaa siis kokeilla, jos yhtään espanja taittuu. Äänikirjojen kuuntelu vieraalla kielellä on hyvä tapa ylläpitää kielitaitoa.
La soledad era esto on kiehtova tutkielma yksinäisyydestä – sellaisesta yksinäisyydestä, jota voi tuntea, vaikka olisi ympäröity sukulaisilla ja ystävillä. Romaanin päähenkilö on Madridissa asuva viittäkymppiä lähestyvä Elena Rincón, jonka äiti on juuri kuollut. Elena tajuaa, ettei hän tunne mitään äitiään kohtaan, ei itke äidin kuolemaa. Kun hän menee sisarustensa kanssa äidin taloon jakamaan omaisuutta, hän kieltäytyy ottamasta mitään muuta kuin äidin seinäkellon ja nojatuolin. Sisaruksiltaan salaa hän piilottaa laukkuunsa myös äidin päiväkirjat. Niistä Elena oppii tuntemaan paremmin äitiään ja löytää niistä myös heijastuksia itsestään ja suhteestaan omaan tyttäreensä.
Elenalla on paitsi etäinen suhde sisaruksiinsa myös aikuiseen tyttäreensä. Tytär ei edes kerro äidilleen olevansa raskaana, mikä loukkaa Elenaa syvästi. Kaiken huipuksi Elenan mies pettää häntä. Elenalla on siitä vahva aavistus, mutta varmistuakseen asiasta hän palkkaa anonyymisti yksityisetsivän seuraamaan miestään. Pian seuraa romaanin kiinnostavin käänne. Elena kyllästyy pian yksityisetsivän raportteihin miehen uskottomuudesta ja hämäräpuuhista, olivathan ne jo tiedossa eikä mies enää kiinnosta häntä. Sen sijaan hän pyytää etsivää seuraamaan miehen vaimoa, siis itseään. Elenan yksinäisyys hälvenee, kun hän tietää jonkun tarkkailevan häntä Madridin kaduilla, ja yksityiskohtaisten raporttien lukeminen antaa kiinnostavan näkökulman itsetutkiskeluun. Alkaa vaikuttaa myös siltä, että etsivällä on häntä kohtaan lämpimiä tunteita.
Romaani on jaettu kahteen osaan, joista ensimmäinen kerrotaan kolmannessa persoonassa ja toinen Elenan itsensä kertomana, hänen päiväkirjojensa kautta. Äidin päiväkirjat nimittäin saavat myös hänet kirjoittamaan muistiin elämäänsä. Samalla kun hän huvittelee tilaamalla etsivältä raportteja, Elena tuntee itsensä sairaaksi lähes joka käänteessä ja lievittää kipujaan polttamalla hasista. Mutta enemmän kuin sairaudesta tai kivusta, Elena kärsii yksinäisyydestä. Miehensä eristämä, tyttärensä sivuuttama ja sisarustensa melkein unohtama Elena vaeltaa elämässään yksin ja väärinymmärrettynä, kunnes päättää nostaa itsensä takaisin elävien kirjoihin. Tapahtuu muodonmuutos, jossa voi kuulla kafkamaisia kaikuja. La soledad era esto oli kiinnostava kurkistus Juan José Millásin laajaan tuotantoon. Pidin tästä kirjasta kovasti ja tämä ei kuulemma ole edes hänen paras teoksensa. Harmi, ettei Millásia ole suomennettu lainkaan.
La novela La soledad era esto de Juan José Millás, premiada con el Nadal en 1990, ha sido recientemente destacada en el mundo literario gracias a su versión en audiolibro. Es un fascinante estudio sobre la soledad, una que se puede experimentar incluso cuando se está rodeado de familiares y amigos. La historia sigue a Elena Rincón, una mujer enfrentando su soledad en Madrid tras la muerte de su madre, distanciada de su familia y sintiéndose traicionada por su marido. Elena sospecha que su esposo le es infiel y contrata a un detective privado para seguirlo, pero pronto cambia de opinión y le pide al detective que la siga a ella misma. Esta decisión marca un giro interesante en la trama, ya que Elena encuentra consuelo en la sensación de ser observada y se sumerge en la introspección mientras lee los informes detallados del detective. Parte narrativa y parte diario personal, la trama evoca reflexiones sobre el autoconocimiento y la transformación emocional.
Helmet-lukuhaaste 2024:
Helmet-haasteessa sijoitan kirjan kohtaan 28 – Kirjailija on Välimeren maasta.
Juan José Millás:
La soledad era esto
Planeta Audio 2024
(alun perin julkaistu 1990)
Äänikirjan lukijat: Àgata Roca, Pep Papell
Muissa blogeissa:
Tarukirja
äänikirja espanjankielinen helmet2024 helmethaaste Juan José Millás La soledad era esto muutos yksinäisyys yksityisetsivä