menu Menu
Iris Murdoch: The Time of the Angels
Iso-Britannia, Murdoch Iris, Ulkomainen kaunokirjallisuus, Vintage 29/01/2023 2 kommenttia
Kirjabloggaajien klassikkohaaste 16 - Kooste Edellinen Penelope Fitzgerald: Human Voices Seuraava

“The disappearance of God does not simply leave a void into which human reason can move. The death of God has set the angels free. And they are terrible.”
“The angels––?”
“There are principalities and powers. Angels are the thoughts of God. Now he had been dissolved into his thoughts which are beyond our conception in their nature and their multiplicity and their power. God was at least the name of something which we thought was good. Now even the name has gone and the spiritual world is scattered. There is nothing any more to prevent the magnetism of spirits.”

Iris Murdoch: The Time of the Angels

Sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä.

Vaihteeksi astetta synkempää mutta sitäkin filosofisempaa Iris Murdochia. The Time of the Angels on Murdochin kymmenes julkaistu romaani ja seitsemäs häneltä lukemani romaani. Vielä on paljon tätä kirjallista huvimatkaa jäljellä, sillä Murdoch julkaisi yhteensä huikeat 26 romaania. The Time of the Angels on erikoinen, goottilaista henkeä huokuva tarina eksentrisestä papin perheestä. Carel on karismaattinen mutta uskonsa menettänyt pappi, joka muuttaa seurueensa kanssa maaseudulta Lontooseen Earl’s Courtiin, toisen maailmansodan pommituksissa tuhoutuneen kirkon pappilaan. Seurueeseen kuuluu Carelin 24-vuotias tytär Muriel, 19-vuotias orpo ja selkäsairas veljentytär Elizabeth sekä jamaikalaistaustainen taloudenhoitaja Pattie, joka on ollut huushollissa pitkään ja on Carelin rakastajatar, aina kun mies sattuu niin haluamaan. Lontoossa tämän eristäytyneen porukan palvelukseen liittyy myös venäläistaustainen Eugene ja hänen hulivilipoikansa Leo.

Carelin veli Marcus on huolissaan veljensä mielentilasta ja erityisesti Elizabethista, jonka huoltajaksi hänkin on lupautunut pikkuveljen kuoltua. Käytännössä hän ei ole nähnyt tyttöä vuosiin, koska Carel on ominut hänet itselleen. Carel vetoaa Elizabethin terveydentilan haurauteen ja pitää tyttöä lähes eristyksissä omassa huoneessaan. Vain Muriel saa käydä päivittäin pitämässä seuraa serkulleen. He kasaavat palapelejä ja Elizabeth makoilee divaanillaan polttamassa tupakkaa ja tuijottamassa tyhjyyteen. Muriel alkaa myös huolestua serkustaan ja miettii keinoja herättää tämä “unestaan”. Ehkäpä nuori Leo lemmenkaipuussaan voisi olla sopiva shokkiherätys. Leo on patologinen valehtelija ja omaa etua häikäilemättömästi tavoitteleva nuori mies, joka ei häikäile varastaa edes omalta isältään.

Murdochille ominaiseen tapaan tässäkin romaanissa henkilöiden tunteet toisiaan kohtaan eivät kohtaa vaan menevät pahasti ristiin tai jopa muodostavat ketjuja. Leo rakastuu Murieliin, joka on rakastunut tämän isään Eugeneen, joka taas rakastuu taloudenhoitaja Pattieen, joka on jo lupautunut paholaiselle, eli Carelille, joka taitaa eniten rakastaa Elizabethia. Tässä ketjussa sitten rimpuillaan, ollaan onnettomia ja koetaan koomisia ja traagisia väärinkäsityksiä. Carel väijyy taustalla häiritsevänä auktoriteettina, joka manipuloi kaikkia ja kaikkea ja pitää ulkopuoliset visusti oven ulkopuolella (tai määrää Pattien pitämään). Oma velikin joutuu pimeyden turvin luikahtamaan hiililuukun kautta sisälle, jotta pääsee näkemään mitä talossa tapahtuu. Kun veljekset viimein keskustelevat, Carelin hulluus paljastuu. Hän puhuu papin kaapu päällään jumalan kuolemasta, ihmisen hyvyyden mahdottomuudesta ja hurjistuneista enkeleistä, jotka ovat nyt päässeet valloilleen. Moraalisista kysymyksistä kirjaa kirjoittava Marcus on kauhuissaan veljensä puheista. Tässä keskustelussa Murdoch itse päästää valloilleen taustansa filosofina ja suoltaa sellaista moraalifilosofista tykitystä, että heikompaa hirvittää. Murdoch julkaisi vuonna 1970 moraalifilosofiaa käsittelevän kirjan The Sovereignty of Good.

Goottilainen tunnelma on todella käsinkosketeltava tässä romaanissa. Tarina tapahtuu muutaman sumuisen talvipäivän aikana. Tapahtumapaikkana raunioitunut pappila ja kirkko, josta on vain torni pystyssä, on juuri sopiva ympäristö turmeltuneen kirkkoherran hulluuden purkautumiselle. Demonisen miehen vallassa olevat hysteeriset naiset eristyksissä muusta maailmasta – tyypillistä goottilaiskuvastoa sekin. Divaanillaan makaava hauras invalidi ja huonosta itsetunnosta kärsivä, ihonvärin vuoksi syrjitty taloudenhoitaja ovat helppoja kohteita manipuloivalle miehelle, mutta ote aikuiseksi kasvaneeseen tyttäreen alkaa lipsua. Hän alkaa siis savustaa Murielia ulos talosta, mutta Muriel ei aio häipyä vähin äänin. Hän vetää koko korttitalon mukanaan.

Murdochin kirjat ovat usein sivumäärältään massiivisia, tämä oli vain maltilliset 235 sivua. Onneksi, sillä ei tämä kyllä parasta lukemaani Murdochia ollut. Carel on vastenmielinen pahuuden ruumiillistuma ja hänen vetovoimaansa on vaikea ymmärtää. Muriel on taas jokseenkin rasittava ja Elizabeth jää etäiseksi mysteeriksi. Kiinnostavin ja samalla miellyttävin henkilö on kallisarvoista ikoniaan rakastava Eugene. Vuosia työleireillä ja pakolaisleireillä viettänyt Eugene haluaisi rehevästä Pattiesta itselleen vaimon, koska hänen edellinen vaimonsa kuoli tuberkuloosin laihduttamana pakolaisleirillä. Pattien lihavuus merkitsee hänen silmissään onnea ja vakautta. Sitä nyt ei kuitenkaan ole tässä oudon synkässä tarinassa tarjolla oikein kenellekään. The Time of the Angels pitää otteessaan, kuten Murdoch aina, mutta jättää erikoisen jälkimaun.

PS. Iris Murdochia on jonkin verran suomennettu ja antikvariaateista löytyy usein hänen teoksiaan sekä suomeksi että englanniksi. * Klikkaa tästä ostoksille Finlandia Kirjan Murdoch-valikoimaan.

Helmet-lukuhaaste 2023:
Helmet-haasteessa sijoitan kirjan kohtaan 47.-48. Kaksi kirjaa, joiden tarinat sijoittuvat samaan kaupunkiin tai ympäristöön. Toinen haastekohtaan lukemani kirja: Penelope Fitzgerald: Human Voices.

Iris Murdoch:
The Time of the Angels
Vintage 2002
(alun perin julkaistu 1966)

Muissa blogeissa:
Anun ihmeelliset matkat

Sinua voisi myös kiinnostaa

Seuraa Kirjaluotsia

Tilaa artikkelit sähköpostiisi

englanninkielinen goottilainen helmet2023 helmethaaste ihmissuhteet Iris Murdoch moraalifilosofia The Time of the Angels uskonto


Edellinen Seuraava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Peruuta Lähetä kommentti

  1. Varsin häkellyttävältä kuulostaakin! Minua jäi kiinnostamaan Murdochin uskonkäsitys. No, jospa nyt ennemmin lukisin häneltä sen Meri, meri.

    1. Ymmärtääkseni Murdoch kasvoi anglikaanisen kirkon piirissä, mutta oli aikuisiällä ateisti ja uskoi platonilaiseen moraalifilosofiaan ja hyveisiin. Näitä teemoja hän käsittelee monissa kirjoissaan, sekä tieteellisissä että kaunokirjallisissa. Meri, meri on hyvä teos aloittaa matka Murdochin parissa 😊

keyboard_arrow_up