menu Menu
Richard Osman: The Bullet That Missed
Iso-Britannia, Osman Richard, Penguin Audio, Ulkomainen kaunokirjallisuus 11/10/2022 2 kommenttia
Rosa Montero: El peligro de estar cuerda Edellinen NoViolet Bulawayo: Glory Seuraava

I will admit that the murder of Bethany Waites was my idea.
We were all looking through the files for a new Thursday Murder Club case. There was a spinster in Rye in the early eighties, for example, who had died, leaving three unidentified skeletons and a suitcase containing fifty thousand pounds in her cellar. That was Elizabeth’s favourite and, I agree, it would have been quite jolly, but, as soon as I saw the name ‘Bethany Waites’ on another file, my mind was made up. I don’t put my foot down often, but, when I do, it stays down. Elizabeth sulked, but the others knew not to argue. I’m not just here for tea and biscuits you know.
I remember Bethany Waites, of course, and I had read a piece Mike Waghorn had written in the Kent Messenger about her murder, so I thought to myself, hello, Joyce, this looks suspicious, and you might get to meet Mike Waghorn.
Is that so wrong?

Richard Osman: The Bullet That Missed

Richard Osmanin huippusuositusta Torstain murhakerhosta on englanniksi ilmestynyt jo kolmas osa The Bullet That Missed. Olen kuunnellut kaikki osat äänikirjana ja jatkoin valitsemallani tiellä, vaikka lukijan vaihdos näyttikin aiheuttaneen pienoisen kohun kirjasarjan fanien keskuudessa. Kaksi ensimmäistä osaa luki näyttelijä Lesley Manville, joka omasta mielestänikin nosti kirjasarjan tenhoa vielä astetta korkeammalle. Toisen kirjan lopussa oli Osmanin ja Manvillen keskustelu, jossa Manville toivoi voivansa lukea kaikki sarjan kirjat ja samaa toivoi myös Osman. Toisin kuitenkin kävi, sillä Manville on viime vuosina todella lyönyt läpi näyttelijänä ja kiirettä on pitänyt. Ilmeisesti prinsessa Margaretin rooli The Crown -sarjassa oli tällä kertaa esteenä ja kirjan lukijaksi valittiin Fiona Shaw. Jos Shaw ei ole nimenä tuttu, ehkä muistat hänet Harry Potter -elokuvien Petunia Dursleyna. Lukijan vaihdos kirvoitti esimerkiksi Audiblessa yhden tähden arvioita, joiden mukaan Shaw pilaa koko kirjasarjan. Nuo arviot ilmestyivät sinne jo samana päivänä, kun äänikirja julkaistiin, joten tuskinpa moni oli edes ehtinyt kuunnella kirjaa kokonaan. Omasta mielestäni Shaw lukee kirjan aivan yhtä hyvin kuin Manville. Edelleen siis lämpimästi suosittelen nauttimaan näistä pehmodekkareista äänikirjamuodossa, jos englanniksi kuunteleminen tuntuu itselle mukavalta vaihtoehdolta.

The Bullet That Missed jatkaa taas suunnilleen siitä, mihin edellisessä kirjassa päädyttiin. Kun vanhoista ihmisistä on kyse, kovin pitkää aikajännettä kirjojen tapahtumien väliin ei voikaan laittaa. Onneksi Coopers Chasen eläkeläisyhteisössä tuntuu sattuvan ja tapahtuvan keskivertoa enemmän rikoksia ja murhia, ja niitähän Torstain murhakerhon Elizabeth, Joyce, Ron ja Ibrahim janoavat ratkottavakseen. Joyce on valinnut tarkastelun kohteeksi kymmenen vuotta aiemmin ratkaisematta jääneen toimittaja Bethany Waitesin tapauksen, sillä sitä tutkiessa voisi samalla tutustua suosikkijuontaja Mike Waghorniin. Waghornin entinen työpari Waites teki väitetysti itsemurhan ajamalla autolla jyrkänteeltä alas, mutta ruumista ei koskaan löytynyt. Hän oli katoamisensa aikoihin tutkimassa veropetos- ja rahanpesuvyyhtiä. Kun Torstain murhakerho tarttuu vanhaan tapaukseen, siihen liittyviä henkilöitä alkaa yllättäen löytyä kuolleena.

Waitesin tapauksen lisäksi kerholaisten ja erityisesti entisen MI5-agentti Elizabethin elämää mutkistaa toinenkin tapahtumaketju. Viikingiksi kutsuttu ruotsalaismies kiristää Elizabethia ja uhkaa tappaa hänet ja Joycen, jos Elizabeth ei tapa hänen puolestaan vanhaa yhteistä tuttavaa. Onneksi Elizabeth on aina askeleen edellä ja voi myös luottaa ystäviensä apuun ja kekseliäisyyteen. Vauhdikasta menoa on luvassa, kun porukka saa avukseen myös uusia ystäviä: entisen KGB-agentin, rahanpesuammattilaisen ja joukon tv-persoonia. Tietysti Bogdan on edelleen mukana luottopelurina ja Elizabethin puoliso Stephen tekee pari ratkaisevaa siirtoa, tosin paheneva Alzheimer alkaa haitata shakinpeluuta. Menossa on vahvasti mukana myös Joycen uusi karvainen ystävä Alan. En hoksannut, että koiran rotua olisi kirjassa mainittu, joten käytin omia vapauksia tuossa kuvituskuvassa. Koska Elizabethin ja Joycen käsilaukuista löytyy aina kaikkea tarpeellista välipaloista aseisiin, varmaan sinne yksi nokkela koirakin saadaan mahtumaan.

Yksi kirja vuodessa -vauhti ei ole ainakaan saanut Osmanin otetta herpaantumaan, sillä The Bullet That Missed on edelleen riemastuttavan viihdyttävä ja koukuttava murhamysteeri – ellei jopa taas hivenen edellistä parempi. Ehkä tuo jatkuva paraneminen johtuu siitä, että Osman todella syventää henkilöhahmojaan kirja kirjalta ja lukija rakastuu heihin kerta kerralta syvemmin. Tässä kirjassa on monenlaista tapahtumaa ja sivujuonta, mutta palapeli pysyy kauniisti kasassa, vaikka Ibrahim kerran hermostuukin, kun kerho tapaa tutun palapelihuoneen sijaan Joycen kotona. Joyce on edelleen lempihenkilöni ja Joycen päiväkirjamerkinnät kirjan parasta antia. Osman selvästi kanavoi Joycen hahmossa omaa huumorintajuaan parhaiten ja kirjailija onkin usein kertonut Joyce-lukujen toimivan kirjoitusjumien laukaisijana. Murhaajatkaan eivät voi Joycelle mitään. Ennen kuin huomaakaan murhamies on laskenut aseensa ja huomaa juovansa teetä ja antavansa kryptovaluuttavinkkejä harmittomalta vaikuttavalle ikäihmiselle, kunnes löytää itsensä tajuttomana lattialta. Edellisessä osassa Joyce perehtyi Instagramiin, nyt hän on opetellut googlaamaan ja innostuu tosiaan kryptovaluutasta. Tätä elämänjanoista, terävillä hoksottimilla ja avaralla sydämellä varustettua naista on mahdoton pysäyttää.

Osman on kirjoittamassa jo sarjan neljättä osaa, mutta on myös ilmoittanut työstävänsä täysin uutta kirjasarjaa. Uusi sarja on kuulemma tyyliltään “Torstain murhakerho kohtaa Da Vinci -koodin” ja tulee tapahtumaan eri paikoissa ympäri maailmaa. Kuulostaa kiinnostavalta. Onneksi myös Torstain murhakerho tulee jatkumaan tuon neljännen osan jälkeen. Itse ainakin toivon viettäväni vielä monta syksyä Torstain murhakerhon parissa.

Richard Osman: 
The Bullet That Missed
Penguin Audio 2022
Äänikirjan lukija: Fiona Shaw

Sinua voisi myös kiinnostaa

Seuraa Kirjaluotsia

Tilaa artikkelit sähköpostiisi

äänikirja cozy crime dekkari Richard Osman The Bullet That Missed The Thursday Murder Club Torstain murhakerho


Edellinen Seuraava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Peruuta Lähetä kommentti

    1. Seuraavan kerran kun tekee mieli jotain takuuvarmasti viihdyttävää hyvän mielen lukemista, kannattaa liittyä Torstain murhakerhoon. Unohtui tuossa bloggauksessa mainita, että näitähän on tosiaan jo kaksi suomennettu.

keyboard_arrow_up