menu Menu
Claire Keegan: Small Things Like These
Faber & Faber, Irlanti, Keegan Claire, Ulkomainen kaunokirjallisuus 09/08/2022 2 kommenttia
Kirjabloggaajien klassikkohaaste 16 Edellinen Audrey Magee: The Colony Seuraava

How light and tall he almost felt walking along with this girl at his side and some fresh, new, unrecognisable joy in his heart. Was it possible that the best bit of him was shining forth, and surfacing? Some part of him, whatever it could be called – was there any name for it? – was going wild, he knew. The fact was that he would pay for it but never once in his whole and unremarkable life had he known a happiness akin to this, not even when his infant girls were first placed in his arms and he had heard their healthy, obstinate cries.

Claire Keegan: Small Things Like These

Tuoreella Booker-ehdokaslistalla on näköään upeita irlantilaiskirjoittajia, joita en ole aiemmin lukenutkaan. Juuri ihastuin Audrey Mageen romaaniin The Colony ja heti perään toinen irlantilainen Claire Keegan teki vaikutuksen pienoisromaanillaan Small Things Like These. Äänikirjana alle kaksituntinen romaani on nopeasti kuunneltu, mutta sen sanoma ja tunnelma resonoi mielessä vielä pitkään – toivottavasti jouluun saakka. Ajankohta tälle kirjalle ei nimittäin ollut täydellinen, sillä kyseessä on jouluinen tarina. Sen olisi tietysti talvisesta kansikuvasta voinut päätellä, mutta jotenkin kiinnitin huomion vain siniseen taivaaseen ja siellä liitelevään lintuun. No, eihän mikään estä olemasta joulutunnelmissa myös keskellä kesää! Kovin iloista joulutunnelmaa ei tästä romaanista löydy, sen sijaan se tarjoaa koskettavaa sanomaa myötätunnosta ja armosta.

On vuosi 1985 pienessä irlantilaiskylässä ja joulu on lähestymässä. Hiilikauppias Bill Furlongilla on sesonki kuumimmillaan ja hän tekee pitkää päivää kuljettaakseen lämmityshiilet asiakkailleen ajoissa ennen joulua. Kotona odottaa vaimo Eileen ja viisi tytärtä. Elämä on hyvää, mutta yksitoikkoista. Kuusi päivää töitä viikossa ja sunnuntait menee elpymiseen. Raha ei silti meinaa riittää ison perheen elättämiseen. Bill on kuitenkin kiitollinen, sillä hän tietää asioiden voivan olla paljon huonomminkin. Hänen äitinsä oli nuori ja naimaton palvelija tullessaan raskaaksi, mutta hänet pelasti varakkaan leskirouvan hyväsydämisyys ja anteliaisuus. Siksi Bill tuntee erityistä empatiaa kohdatessaan työkeikalla paikallisessa nunnaluostarissa nuoren naisen, joka on teljetty yöksi kylmään hiilivajaan. Nunnien selitykset ja paikallisten varoitukset asiaan sekaantumisesta eivät saa Billin mieltä tyyntymään. Hänen on tehtävä jotain.

Katolisesta maailmasta tuntuu aina löytyvän jotain uutta epäilyttävää törkyä. Tämän kirjan kautta kuulin ensimmäistä kertaa Magdalene-pesuloista, jotka olivat katolisten nunnien pyörittämiä laitoksia naimattomille äideille ja heidän lapsilleen. Näitä “langenneiden” naisten työlaitoksia ylläpidettiin Irlannissa 1700-luvulta aina vuoteen 1996 saakka. Irlannin itsenäisyyden aikana vuodesta 1922 eteenpäin laitoksiin suljettiin yli 10 000 naista. Usein laitokseen joutumisen syy oli raskaaksi tulo naimattomana tai se, että oli avioliiton ulkopuolinen tyttölapsi. Tytöt ja naiset tekivät pakkotyötä vankilan omaisissa olosuhteissa ja moni heistä oli suljettuna laitokseen useita vuosia. Tällaista on niin vaikea käsittää.

Meni myös hetki tajuta, että romaani sijoittuu vuoteen 1985. Niin takaperoiselta sen kuvaama asennemaailma Suomessa tuohon aikaan kasvaneelle tuntui. Kuitenkin Furlongin perheessäkin on katsottu Live Aid -konserttia ja yksi tyttäristä toivoo joululahjaksi Queenin albumia. Bill ja Eileen joutuvat venyttämään pennosiaan saadakseen rahat riittämään viiden lapsensa toivelahjoihin. Eileen on sitä mieltä, että Billin pitäisi unohtaa luostarissa näkemänsä ja keskittyä vain oman perheen hyvinvointiin. Katolisen kirkon vaikutusvalta kaupungissa on vahva ja kirkon toimien kyseenalaistaminen ennenkuulumatonta. Bill ottaakin valtavan riskin ratkaisussaan. Kun tarina päättyy, lukija tietää Billin joutuvan suuriin vaikeuksiin ratkaisunsa tähden. Silti mikään ei voita sitä tunnetta, kun tietää tehneensä sen ainoan oikean myötätuntoisen teon täydestä sydämestään, tulevista haasteista huolimatta. Hyväsydämisen ja rohkean Billin joulutarina koskettaa ja saa pohtimaan rohkeutta kohdata toisen hätä ja avuntarve. Pieni suuri Small Things Like These on ansaitusti Booker-ehdokkaana.

Claire Keegan:
Small Things Like These
Faber & Faber 2021
Äänikirjan lukija: Aidan Kelly

Sinua voisi myös kiinnostaa

Seuraa Kirjaluotsia

Tilaa artikkelit sähköpostiisi

#booker2022 äänikirja Claire Keegan englanninkielinen Irlanti joulu katolinen kirkko myötätunto naisen asema pienoisromaani Small Things Like These


Edellinen Seuraava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Peruuta Lähetä kommentti

  1. Katolilaisuudesta tosiaan paljastuu jatkuvasti vaikka mitä. Aivan järkyttävä tieto nuo naisten työleirit!

    1. Todellakin! Ja miten pitkään tuota on jatkunut. Tässä romaanissa tulee hyvin esiin se, miten kirkon vaikutusvalta on niin suuri, että valtaväestö ummistaa silmänsä tällaisilta epäkohdilta.

keyboard_arrow_up