menu Menu
Bridget Collins: The Binding
Collins Bridget, HarperCollins, Iso-Britannia, Ulkomainen kaunokirjallisuus 10/01/2021 2 kommenttia
Elizabeth Bowen: The Hotel Edellinen Barbara Pym: The Sweet Dove Died Seuraava

From the road, the bindery looked as if it was burning. The sun was setting behind us, and the red-gold blaze of the last sunlight was reflected in the windows. Under the dark thatch every pane was like a rectangle of flame, too steady to be fire but so bright I thought I could feel my palms prickle with the heat. It set off a shiver in my bones, as if I’d seen it in a dream.

I clutched the shabby sack in my lap and looked away. On the other side of us, under the setting sun, the marshes lay flat and endless: green speckled with bronze and brown, glinting with water. I could smell sodden grass and the day’s warmth evaporating. There was a rank moldering note under the scent of moisture, and the vast dying sky above us was paler than it should have been. My eyes ached, and my body was a map of stinging scratches from yesterday’s work in the fields. I should have been there now, helping with the harvest, but instead Pa and I were bouncing along this rough, sticky road, in silence. We hadn’t spoken since we set off before dawn, and there was still nothing to say. Words rose in my throat, but they burst like marsh bubbles, leaving nothing on my tongue but a faint taste of rot.

Bridget Collins: The Binding

The Binding on YA-fantasiaa aiemmin kirjoittaneen Bridget Collinsin ensimmäinen aikuisille suunnattu fantasiaromaani. Toinenkin on jo ilmestynyt, nimeltään The Betrayals. The Binding on viihdyttävä ja otteessaan pitävä aikuisten satu, mutta sen romanttisen pinnan alta voi löytää myös vakavampia ja yllättävän ajankohtaisiakin teemoja. Olen viime aikoina tarttunut varoen tällaisiin romaaneihin, joissa kirjoilla on maagisia voimia, sillä viime aikaiset kokemukset tästä genrestä eivät ole olleet niin innostavia. Erin Morgensternin The Starless Sea oli suuri pettymys, Matt Haigin Keskiyön kirjasto ihan viihdyttävä. Tässä porukassa Collinsin kirja loistaa ihan omassa sarjassaan.

Romaani sijoittuu vaihtoehtotodellisuuteen, joka muistuttaa lähinnä 1800-luvun Englantia. Parikymppinen Emmett Farmer on toipumassa jostain salaperäisestä sairaudesta ja hänen vanhempansa tuntuvat haluavan päästä hänestä eroon. Emmett lähetetään oppipojaksi vanhalle kirjansitojalle. Seredith asuu pienessä talossa suon laidalla ja moni pitää häntä noitana. Seredithin johdolla Emmett oppii kirjansitomisessa vaadittavia taitoja – nahan käsittelyä, kansipapereiden valmistusta ja kultausta – mutta aavistaa, että sitominen on oikeasti jotain aivan muuta. Seredithin luona käy epätoivoisia ja riutuneita ihmisiä, jotka vuodattavat hänelle tuskalliset muistonsa. Seredith sitoo muistot nimikoituihin kirjoihin ja lukitsee ne visusti kellariin piiloon. Sen jälkeen asiakas poistuu kevyemmin askelin, ilman huonoja muistojaan. Eräs asiakkaista, nuori mies nimeltä Lucian Darnay, saa Emmettin varpailleen. Mies tuntuu oudon tutulta ja saa aikaan sekä miellyttäviä että pahaenteisiä väristyksiä. Mistä muistoista hän on halunnut päästä eroon? Emmettillä itsellään tuntuu olevan luontaista taipumusta sitojan vaativaan ammattiin. Hänen koulutuksensa jää kuitenkin kesken, kun Seredith kuolee. Seredithin kirjavarasto päätyy vääriin käsiin ja Emmett kaupunkiin toisen sitojan oppiin. Pian käy ilmi, että myös Emmettin nimi löytyy erään kirjan kannesta. Mitä muistoja hän on kadottanut ja miksi? Kirjassa palataan ottamaan selvää, mitä Emmettin elämässä tapahtui ennen mystistä sairastumista ja muistikatkoa.

Kirjan toisessa osassa tapahtuu näkökulman muutos, kun Emmettin sijaan ääneen pääsee Lucian Darnay. Näiden kahden miehen elämät ovat kietoutuneet monimutkaisella tavalla toisiinsa ja asioita vaikeuttaa se, että vuoron perään vain toisella on kaikki muistot tallessa. Kun Emmettin muisti palautuu, hän ei luovuta ennen kuin myös Lucianin kirja on löydetty. Muistot nimittäin palaavat, kun kirjan tuhoaa. Seredithin opissa Emmett oli ajatellut, että sitojan jalo tehtävä on auttaa kärsiviä ihmisiä vapautumaan taakoistaan. Kaupungissa hän kohtaa toisenlaisen todellisuuden. Varakkaat ja valtaa pitävät käyttävät sitojia irvokkaalla tavalla mahdollistamaan paheensa. Yksi pahimmista on Lucianin isä, joka ahdistelee palvelustyttöjä mielin määrin ja kun naisen raja alkaa tulla vastaan, lähettää tämän tyhjentämään muistinsa. Sitten voi alkaa ahdistelun taas alusta. Vastenmielinen ajatus, että kirjoja käytettäisiin tällaisen hyväksikäytön välikappaleina. Tämän tarinan maailmassa kirjat ovatkin vaarallisia. Romaanejakin on, mutta ne ovat tirkistelynhaluisten viihteeksi luotuja väärennöksiä, valemuistoja. Mustassa pörssissä liikkuu myös ihmisten oikeita muistoja ja epätoivoisimmat myyvät omia muistojaan hämäräperäisille sitojille ja kirjakauppiaille.

Collinsin kerronta on eläväistä ja vahvatunnelmaista ja yllättävät juonenkäänteet pitävät mielenkiinnon yllä loppuun saakka. Äänikirjana The Binding toimii hyvin, lukija on miellyttävä ja juonessa pysyy mukana myös kuunnellen. Kirjan ytimessä on klassinen tarina kielletystä rakkaudesta, jota kuvataan tunteiden paatoksella mutta myös ilahduttavan suorasukaisesti. Kipinöintiä riittää tämän parin välillä. Kuten satumaailmassa yleensä, tässäkin kirjassa henkilöt jakaantuvat hyviin ja pahoihin. Se mikä tekee tämän kirjan kiinnostavaksi, on se, että hyvikset joutuvat arvuuttelemaan kummalle puolelle kuuluvat. Tieto siitä, että on poistanut jotain muistoistaan, voi tehdä hulluksi, kun ei tiedä miten vakavasta rikoksesta on kyse. The Binding on viihdyttävä romanttinen fantasiaseikkailu, jonka taikakirjamaailmasta voi nauttia joko täysin eskapistisesti tai sitten #metoo-henkistä sivujuonnetta pohtien.

Helmet-lukuhaaste 2021:
Helmet-haasteessa sijoitan kirjan kohtaan 37 – Kirjan henkilön työ on tärkeä tarinassa.

Bridget Collins:
The Binding
HarperCollins 2019
Äänikirjan lukija: Carl Prekoff
Kuunneltu Storytelista

Sinua voisi myös kiinnostaa

Seuraa Kirjaluotsia

Tilaa artikkelit sähköpostiisi

äänikirja Bridget Collins englanninkielinen fantasia helmet2021 helmethaaste kielletty rakkaus kirja kirjoista kirjansidonta muistot The Binding


Edellinen Seuraava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Peruuta Lähetä kommentti

  1. Onpa tosi kiehtova idea tässä tuo kirjansitominen! Tämän voisi lukea.

    1. Minustakin hyvä idea ja hyvin toteutettu, tämä oli viihdyttävä kirja. Huvitti miten tässä puhuttiin paheksuen romaaneista: keksittyjä muistoja kaupataan viihteenä, miten pöyristyttävää 😂

keyboard_arrow_up