menu Menu
Erika Swyler: The Book of Speculation
Corvus, Swyler Erika, Ulkomainen kaunokirjallisuus, Yhdysvallat 30/03/2016 0 kommenttia
Wally Lamb: We are water Edellinen Jonas Hassen Khemiri: Kaikki se mitä en muista Seuraava

We carry our families like anchors, rooting us in storms, making sure we never drift from where and who we are. We carry our families within us the way we carry our breath underwater, keeping us afloat, keeping us alive. I’ve been lifting anchors since I was eighteen. I’ve been holding my breath since before I was born.

Välillä on ihanaa uppoutua satumaailmaan. Erika Swylerin esikoisromaani The Book of Speculation on juuri sopiva aikuisten satu, kun kaipaa jotain maagista kosketusta arkeen. Kirjassa vuorotellaan kahdessa aikatasossa, 1700-luvulla kuljetaan kiertelevän sirkuksen matkassa ja nykyajassa seurataan Simonia, jonka elämä kirjaimellisesti valuu vähitellen mereen. Simon yrittää pitää pystyssä Long Islandin rannalla sijaitsevaa lapsuudenkotiaan, joka on hyvää vauhtia sortumassa alas jyrkänteeltä. Rapistuvan talon lisäksi Simon on menettämässä työnsä kirjastossa ja on juuri aloittanut salaisen suhteen naapurinsa tyttären kanssa – juuri sen naapurin, joka voisi lainata rahat talon korjaamiseen. Simon kantaa myös raskasta perintöä: merenneitona sirkuksessa työskennellyt äiti hukuttautui Simonin ollessa vielä lapsi ja myös isän kuoltua Simon on pitänyt huolta nuoremmasta siskostaan Enolasta. Enola on kuitenkin jättänyt Simonin jo aikaa sitten ja kulkee kiertävän tivolin mukana tarotkorttien lukijana ja pitää harvoin yhteyttä.

Eräänä kesäkuisena päivänä Simon saa kirjalähetyksen tuntemattomalta antikvariaatin pitäjältä. Hänen isoäitinsä nimi löytyy 1700-luvulta peräisin olevasta kirjasta, joka koostuu kiertelevän sirkuksen johtajan Hermelius Peabodyn muistiinpanoista, piirroksista ja päiväkirjamerkinnöistä. Kirjan kautta Simon huomaa sukeltaneensa päistikkaa sukunsa erikoiseen historiaan ja alkaa aavistella, että äidin kuolema saattaa liittyä suvun ylle langetettuun kiroukseen: kaikki suvun naiset ovat kuolleet nuorina hukkumalla ja vielä samana päivänä, 24.heinäkuuta. Kun tuon päivän lähestyessä sisko Enola yllättäen saapuu visiitille, pelko historian toistumisesta saa Simonin pakonomaisesti etsimään ratkaisua mysteeriin. Onko kirous totta vai onko Simonin ympärillä kiristyvä huolien kehä tekemässä hänet hulluksi?

Sirkukseen kuuluu tietynlainen surumielisyys, karnevalistisen ulkokuoren alla lymyilee varjoja ja erityisyys johtaa usein eristyneisyyteen Näitä erikoisominaisuuksilla varustettuja yksinäisiä sieluja löytyy kirjasta molemmilta aikatasoilta. Peabodyn kiertävässä sirkuksessa erityisyys on hyve ja omista pidetään huolta, mutta ulkomaailmalle he ovat vain tirkistelyn kohteita, outoja ja pelottavia friikkejä. Peabody ottaa siipiensä suojaan matkalla kohtaamansa mykän ja villin Amos-pojan. Myös sirkuksen ennustaja ja selvännäkijä Madame Ryzhkova kiintyy poikaan ja ottaa tehtäväkseen villin pojan sivistämisen. Amos oppii tulkitsemaan tarotkortteja ja käyttää niitä kommunikointiin. Kun salaperäinen merenneitonainen Evangeline liittyy sirkukseen, Amos on valmis tekemään mitä vaan saadakseen eteerisen naisen omakseen. Madame Ryzhkova uskoo Evangelinen olevan slaavilaisesta mytologiasta tuttu rusalka, vaarallinen vedenneito, joka on tullut vietelläkseen Amoksen kuolemaan.

Usein kahdessa aikatasossa vuorottelevissa kirjoissa jompi kumpi aikatasoista on toista vetävämpi ja toisen kahlaa pakonomaisesti läpi päästääkseen taas uppoamaan kiinnostavampaan tarinaan. Tällä kertaa molemmat aikatasot toimivat yhtä lailla enkä osaa sanoa kummasta tarinasta pidin enemmän. Molemmissa on kiehtovia hahmoja ja tarinat kietoutuvat toisiinsa nerokkaalla tavalla, kirjassa esiintyviä esineitä alkaa ilmestyä Simonin elämään ja pahaenteiset hevosenkenkäravut nousevat rantaan menneessä ja nykyisyydessä. Simonin suvun periytyvä taito pidättää hengitystä poikkeuksellisen pitkään ja siitä juontuva hukkuvien merenneitojen mysteeri on kiehtova arvoitus. Erityisen herkullinen hahmo on myös Enolan poikaystävä, sirkuksen sideshow, yltäpäältä mustekalan imukupeilla tatuoitu Doyle, joka pystyy jongleeraamaan hehkulampuilla ja sytyttämään ne pelkällä kosketuksellaan.

Sirkusromantiikkaa on hyödynnetty kirjoissa viime aikoina runsaasti. The Book of Speculation muistutti tunnelmaltaan Alice Hoffmanin kirjaa Ihmeellisten asioiden museo. Sitä on myös verrattu Sara Gruenin kirjaan Vettä elefanteille ja Erin Morgensternin kirjaan Yösirkus. Kumpaakaan en ole lukenut, tosin kirpparilöytö The Night Circus odottaa kirjahyllyssä vuoroaan. Jos pidät tällaisista taianomaisista ja sopivan tummasävyisistä rakkaustarinoista, kauniisti kirjoitettu The Book of Speculation on oiva valinta.

Erika Swyler: The Book of SpeculationErika Swyler: The Book of Speculation
Corvus 2015.

 

Erika Swyler esikoiskirja sirkus sukumysteeri The Book of Speculation


Edellinen Seuraava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Peruuta Lähetä kommentti

keyboard_arrow_up