menu Menu
Matt Haig: Keskiyön kirjasto
Aula & co, Haig Matt, Iso-Britannia, Käännöskirjallisuus 02/12/2020 2 kommenttia
Sarah Moss: Ghost Wall Edellinen Toshikazu Kawaguchi: Before the Coffee Gets Cold Seuraava

Rouva Elm otti kirjan hyllyltä ja ojensi sen Noralle.
Hän näytti hieman odottavalta ja ylpeältä, kuin olisi antanut Noralle joululahjan.
Kirja oli näyttänyt rouva Elmin kädessä kevyeltä, mutta olikin paljon painavampi kuin miltä se vaikutti. Nora aikoi avata sen.
Rouva Elm pudisti päätään.
“Sinun pitää aina odottaa minulta lupaa.”
“Miksi?”
“Kaikki kirjat täällä koko kirjastossa – paitsi yksi – ovat eri versioita sinun elämästäsi. Koko kirjasto on sinun. Se on täällä sinua varten. Kaikkien ihmisten elämät olisivat voineet päätyä lukemattomiin eri suuntiin. Nämä hyllyillä olevat kirjat ovat kaikki sinun elämääsi, ja kaikilla on sama alkuhetki. Juuri nyt. Keskiyö. Tiistai, huhtikuun kahdeskymmeneskahdeksas päivä. Mutta kaikki nämä keskiöiset mahdollisuudet eivät ole samanlaisia. Jotkut muistuttavat toisiaan, ja toiset ovat keskenään aivan erilaisia.”
“Tämä on ihan hullua”, Nora sanoi. “Paitsi yksi? Tämäkö?” Hän kallisti kivenharmaata kirjaa rouva Elmiä päin.
Rouva Elm kohotti kulmakarvaansa. “Aivan. Juuri se. Sen kirjan olet itse luonut kirjoittamatta sanaakaan.”
“Mitä?”
“Tämä kirja on kaikkien ongelmiesi lähde ja sisältää myös ratkaisut kaikkiin ongelmiisi.”
“Mutta mikä se on?”
“Kultaseni, sen nimi on Katumuksen kirja.

Matt Haig: Keskiyön kirjasto

Tutustuin brittiläiseen Matt Haigiin alun perin lastenkirjojen kautta. Olen parina vuonna lukenut pojalleni Haigin jouluaiheisia lastenromaaneja. Suomen Lappiin sijoittuvat kirjat kertovat joulupukin nuoruudesta ja niitä on ilmestynyt jo kolme. Meillä taitaa niistä viimeinen olla lukematta. Haig on huippusuosittu ja tuottelias kirjailija, lastenkirjojen ohella hän kirjoittaa tietokirjoja ja hyvän mielen romaaneja aikuisille. Pari vuotta sitten julkaistiin suomeksi romaani Kuinka aika pysäytetään, joka kertoo läpi vuosisatojen elävästä miehestä. Samantyylinen aika-avaruuden venytys on kyseessä tässä uudessa romaanissa Keskiyön kirjasto. Siinä elämäänsä kyllästynyt Nora yrittää itsemurhaa ja joutuukin elämän ja kuoleman välissä olevaan kirjastoon, jonka loppumattomat kirjahyllyt sisältävät erilaisia versioita Noran elämästä. Kirjastonhoitajana ja henkioppaana toimii Noran lapsuudesta tuttu koulukirjastonhoitaja Rouva Elm. Hän kehottaa Noraa kokeilemaan erilaisia rinnakkaiselämiä, kunnes löytyy se, johon Nora haluaa jäädä. Ensin on kuitenkin kurkistettava Katumuksen kirjaan.

Nora on “juurielämässään” 35-vuotias yksinäinen sinkku, saanut potkut soitinkaupasta, menettänyt ainoan pianonsoitto-oppilaansa, suhde ennen niin läheiseen veljeen on jäässä ja rakas kissakin löytyy kuolleena. Nora ei keksi syytä elää, katumuksen aiheita riittää. Aika kliseisiä ovat kuitenkin Noran kokeilemat rinnakkaiselämät: pubin pitoa aviomiehen kanssa, menestystä huippu-urheilijana tai poptähtenä, jäätikkötutkijan elämää Huippuvuorilla tai vähän arkisempaa työtä löytöeläinten parissa. Onhan se ihan kutkuttava ajatus, että pienillä valinnoilla voisi elämän suunta muuttua noin radikaalisti, mutta ainako vaan ihmiset haaveilevat tähteydestä ja julkisuudesta. Tietysti Nora oivaltaa, ettei menestys tuo onnea, tai edes seurustelu komean tähtinäyttelijän kanssa. Tässä asetelmassa on jotain kovin väsynyttä. Komiikkaa kirjaan tuo se, että Nora astuu kulloiseenkin rinnakkaiselämään aina tietämättömänä siitä mitä siinä elämässä on tapahtunut. Hän ei välttämättä tunne ympärillään olevia ihmisiä ja joutuu huvittaviin tilanteisiin yrittäessään päästä kartalle tilanteesta.

Keskiyön kirjasto on nokkelaa ja viihdyttävää hyvän mielen hömppää, jonka idea varmasti miellyttää kirjojen ja kirjastojen ystäviä. Tämän romaanin lukee mukavasti välipalana, mutta minuun tämä ei nyt tehnyt sen suurempaa vaikutusta. Ehkä osasyy on huonossa ajoituksessa. Kuuntelin juuri tätä ennen äänikirjana japanilaisen Toshikazu Kawaguchin romaanin Before the Coffee Gets Cold, jonka idea on hyvin samanlainen. Siinä kirjaston tilalla on kahvila, josta voi matkata ajassa poistamaan katumuksen aiheitaan. Sanomakin on molemmissa sitä samaa self help -osastoa: onni ei ole kiinni muista ihmisistä ja ulkoisista puitteista, vaan omasta näkökulmasta. Tärkeä viesti, jonka onneksi olen hoksannut jo ilman näiden kirjojen apua.

Matt Haig:
Keskiyön kirjasto
The Midnight Library
(2020),
suom. Sarianna Silvonen
Aula & co 2020
Kirjastolaina

Muissa blogeissa:
Kirjasähkökäyrä
Lukutuulia

Sinua voisi myös kiinnostaa

Seuraa Kirjaluotsia

Tilaa artikkelit sähköpostiisi


Edellinen Seuraava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Peruuta Lähetä kommentti

  1. Kuulostaa aika mielenkiintoiselta tuo kirjan idea. Täytyy sanoa, että en ennen ollut kuullutkaan tästä kirjailijasta.

    1. Matt Haig on tosi suosittu Englannissa. Suomessa häneltä tunnetaan varmaan parhaiten nuo jouluiset lastenromaanit, joista ensimmäisen nimi on Poika nimeltä joulu. Häneltä on myös julkaistu suomeksi tietokirja Huomioita neuroottiselta planeetalta, joka käsittelee osittain omakohtaisesti sosiaalisen median vaikutusta mielenterveyteen ja elämänlaatuun. Sitä en ole lukenut.

keyboard_arrow_up