menu Menu
Selja Ahava: Eksyneen muistikirja
Ahava Selja, Gummerus, Kotimainen kaunokirjallisuus, Suomi 09/12/2017 2 kommenttia
Tom Hanks: Uncommon Type - Some Stories Edellinen Celeste Ng: Little Fires Everywhere Seuraava

Yöllä Anna heräsi kauhuissaan. Rouva Kuronen kuorsasi viereisellä sängyllä, eikä Anna käsittänyt miksi hänen ei annettu nukkua rauhassa omassa kodissaan. Kuka tuon Kurosenkin oli tänne siirtänyt? Hän otti kellon yöpöydältä, mutta se oli taas rikki. Anna ravisti kelloa ja etsi sitten laatikosta muita kelloja. Varmasti hänellä oli rannekello. Ei kai täällä käynyt varkaita? Millainen se rannekello olikaan?

-Tik, tik, tik, tik, Anna mutisi varmuuden vuoksi ääneen.

Anna nousi sängystä ja puki housut jalkaan. Ne menivät huonosti päälle, sillä hänellä oli jo housut. Hän katseli ihmeissään outoja housuja. Kuka nyt housut jalassa nukkui? Anna riisui housut ja löysi alta vielä toiset. Ilmankos oli tullut niin hiki. Anna riisui kaikki vaatteet pois ja meni ilkosillaan takaisin peiton alle. Joku puki hänelle vaatteita kun hän nukkui. Pahuksen intialaiset. Kohta ne sulkisivat ravintolan ja alkaisivat kolista rautarappusissa. Uunin lämpö tuntuisi vielä tuntien ajan, ja ilmastointi kohisi jos ikkunan avasi.

Selja Ahavan uusin romaani Ennen kuin mieheni katoaa kiinnitti alunperin huomioni, koska luulin sen kertovan muistisairaudesta. No, mies katosikin siinä vähän eri tavoin kuin luulin. Ahavan kerronta kuitenkin lumosi ja sai hakeutumaan hänen aiempien teostensa pariin. Ja löytyihän sieltä se muistisairauttakin käsittelevä romaani. Eksyneen muistikirja on Ahavan esikoisromaani vuodelta 2011. Se tavoittaa herkkävaistoisesti muistisairaan naisen surrealistisen ja tragikoomisen maailman.

Anna on kohdannut elämässään menetyksiä ja murhetta, jotka ovat saaneet levottoman mielen vaeltamaan odottamattomilla tavoilla. Annan on vaikea saada kiinni todellisuudesta. Nyt hän on Ruusukummun vuodeosastolla, jossa Jumala välillä pistäytyy häntä tervehtimässä. Jossain on myös saari, ja siellä oli Antti, mutta Antti otettiin häneltä äkillisesti ja julmasti pois. Lapsia he eivät koskaan saaneet, mutta kuitenkin Annalla on kuusi lasta. Vai onko? Joskus hän vietti aikaa Lontoossa, rakastuikin, ja hetken suurkaupungin vieraus oli symmetriassa hänen oman vierauden tunteensa kanssa. Joulu Thomasin perheen luona saa hänet kuitenkin taas raiteiltaan. Anna yrittää kovasti muistaa ja solmia elämänsä langanpäitä yhteen, mutta aina siihen ei vaan pysty. Silloin on paettava ja käveltävä niin kauan kuin jalat kantaa.

Realistinen ja taianomainen kerronta lomittuvat saumattomasti, kuin muistisairaan villisti assosioiva mieli. Lukija todella tuntee Annan hämmennyksen ja avuttomuuden, kun elämä on täynnä aukkoja eikä maailmassa mikään tunnu asettuvan oikeisiin uomiinsa. Kaikki tapahtuu väärällä tavalla, vinksallaan ja vieraasti. Kotonakin kolme karhua syövät öisin eiliset ruoat, tönivät huonekalut outoihin kulmiin ja kuorsaavat piilossaan. Annan sirpaleisen ja nurinkurisen muistin varassa myös lukija siirtyy ajasta ja paikasta toiseen epäkronologisesti ja äkkiarvaamatta. Aukkoja jää myös tarinaan, mikä aluksi harmittaa symmetriaa ja rationaalisuutta etsivää mieltä, mutta kun uskaltaa heittäytyä Annan maailmaan, ymmärtää että aukot on vain hyväksyttävä. Annan muistista katoaa tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, ehkä vuosiakin. Miten lukija voisi tietää miten Anna päätyy Englannista takaisin Suomeen, kun ei tiedä Anna itsekään.

Annan tapauksessa kyse ei ole vanhuuden dementiasta, vaan muistisairauden takana on traagisia elämänkokemuksia ja mielenterveydellisiä erityispiirteitä. Jo ennen sairastumistaan Annalla oli pakonomainen tapa tehdä listoja kaikesta. Muistisairaus aiheuttaa kuitenkin samoja murheita sen taustasyistä riippumatta. En tiedä millainen kosketuspinta Ahavalla on muistisairauteen, mutta jotenkin kirjasta vaistoaa, että hän on seurannut läheltä muistisairaan arkea. Minäkin olen, ja moni asia kirjassa tuntui tutulta ja koskettavalta. Muistisairaan sisäinen maailma saattaa näyttäytyä muille hullunkurisena ja koomisena eikä muistisairaan läheinen ilman huumoria selviäkään. Ahavan romaanissa hullunkurisuuden takaa pilkistää sekä traagisuutta että lohtua. Eksyneen muistikirja on hauraan kaunis, syvästi inhimillinen romaani.

Selja Ahava: Eksyneen muistikirja
Gummerus 2011
Kirjastolaina

Muissa blogeissa:
Kirjavinkit
Marjatan kirjaelämyksiä ja ajatuksia
Mitä luimme kerran
Ullan luetut kirjat

Eksyneen muistikirja esikoiskirja Gummerus muistisairaus Selja Ahava


Edellinen Seuraava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Peruuta Lähetä kommentti

    1. Minäkin aion vielä lukea puuttuvan Ahavan, minulla se on siis Taivaalta tippuvat asiat. Ahava kirjoittaa kauniisti ja omaperäisesti.

keyboard_arrow_up