menu Menu
Turun Kirjamessut lähestyy - poimi vinkit talteen
Kirjatapahtumat 03/10/2017 0 kommenttia
Tom Malmquist: Joka hetki olemme yhä elossa Edellinen Eka Kurniawan: Kauneus on kirous Seuraava

Perjantaina ne sitten alkaa – Turun Kirjamessut! Hotelli on varattu, junaliput hankittu ja illallisista ja tapaamisista sovittu. Ohjelmaakin olen klikkaillut kuumeisesti ja jouduin taas toteamaan, että kaikkea kiinnostavaa tapahtuu samaan aikaan eri paikoissa. Tässä alustava suunnitelmani, mutta toki messuilla pitää aina jättää tilaa yllätyksille.

PERJANTAI 6.10.

Saavun Turkuun aamupäivällä ja ajattelin virittäytyä messutunnelmaan median kuoharistartilla pressitilassa. Jos ehdin sieltä ajoissa, kiinnostaisi kuunnella klo 12 pidettävä keskustelu Runosta proosaan ja takaisin, jossa Jukka Viikilä, Katriina Ranne ja Jyrki Pellinen keskustelevat siitä, miten runoilijat ja kirjailijat liukuvat tekstityylistä toiseen (Kallas). Klo 13 on messujen avajaiset, jossa saa ilmeisesti nauttia myös tanssiteatterista (Auditorio). Jos sieltä kehtaa karata kesken pois, klo 13.30 esikoiskirjailijat Annastiina Storm ja Jussi Huhtala keskustelevat kirjojensa teemoista: rikkinäisyydestä, toisen kohtaamisen vaikeudesta ja siitä, miten tyhjän voi kertoa täyteen rakkautta (Agricola A-halli). Heti perään samassa tilassa on Anni Kytömäki puhumassa ihanasta romaanistaan Kivitasku. Kytömäen molemmat kirjat tekivät minuun niin suuren vaikutuksen, että tätä en halua jättää väliin.

Jossain välissä täytyy muistaa syödäkin, joten jätän tähän väliin vapaata aikaa. Seuraava erityisen kiinnostava keskustelu on klo 15.40, otsikolla Kun uskonto ja rakkaus asettuvat vastakkain, toisen on taivuttava. Keskustelemassa ovat esikoiskirjailijat Ben Kalland (Vien sinut kotiin) ja Terhi Törmälehto (Vaikka vuoret järkkyisivät). Tuolta yritän juosta B-halliin, jossa klo 16.20 virolainen Ilmar Taska puhuu esikoisromaanistaan Pobeda 1946, joka on hieno ajankuva sodanjälkeisestä Virosta (Tieto B-halli). Sitten onkin aika tsekata sisään hotelliin ja valmistautua illalliselle ihanien bloggaajakollegoiden kanssa.


LAUANTAI 7.10.

Lauantain voisi aloittaa Runousaamiaisella Pienessä Kirjapuodissa, mutta taidan kuitenkin testata hotellini kovasti kehutun aamiaisen. Messuille suuntaan viimeistään klo 10.30, jolloin Selja Ahava keskustelee kustannustoimittajansa Salla Pullin ja kirjailija Paula Havasteen kanssa siitä, miten kustannustoimittajan kädenjälki näkyy valmiissa teoksessa. Tämä kiinnostaa erityisesti, sillä Ahavan Ennen kuin mieheni katoaa on paljon keskustelua herättänyt autofiktiivinen romaani (Fiore A-halli). Heti perään samalla lavalla Hannu Niklander kysyy Tuija Lehtiseltä ja Pasi Pekkolalta, mitä neuvoja he olisivat halunneet kuulla ennen ensimmäisen teoksensa julkaisua. Pirkko Saisio ja Petri Tamminen kertovat urastaan, kirjoittamisesta ja kustantajasuhteestaan klo 11.30 (Auditorio).

Päivän kohokohtia on varmasti Rosa Liksomin lukupiiri klo 13.20 (Onerva 2. krs). Luin Liksomin Everstinnan juuri viikonloppuna ja meänkielellä kirjoitettu väkevä tarina pyörii edelleen mielessä. Siitä on blogipostaus tulossa, mutta taidanpa odotella jos lukupiiristä tulisi jotain syventävää tietoa.

Novellien voimasta keskustellaan klo 14.40 (Kallas). Keskustelemassa kirjailijat Olavi Koistinen, Harry Salmenniemi, Tuuve Aro ja Marja Mäenpää. Klo 15.20 Miki Liukkonen, Sinikka Vuola ja Matias Riikonen keskustelevat siitä, mihin kaikkeen romaanin muoto venyy ja miten romaanikerrontaa voisi uudistaa (Agricola A-halli). Samaan aikaan Fiore-lavalla Antti Tuomainen ja Emmi Itäranta keskustelevat dystopioista. Valitse nyt sitten näistä!

Syysloman Lapin-matka lähestyy, joten taidan mennä kuuntelemaan miltä Lappi näyttää fiktiossa. Klo 16.30 Mikko-Pekka Heikkinen, Milla Ollikainen ja Jussi Siirilä kertovat Lappiin sijoittuvien teostensa kirjallisesta näyttämöstä Paula Havasteen haastattelussa (Fiore A-halli). Miki Liukkonen taas kertoo eeppisestä kirjastaan O klo 17 (Agricola A-halli).


SUNNUNTAI 8.10.

Jos jaksan raahautua messuille ajoissa, klo 10.20 on kiinnostavaa kuultavaa, kun Katja Kaukonen (Lumikadun kertoja), Maria Mustranta (Sokeita hetkiä) ja Marianna Kurtto (Tristania) kertovat uutuuskirjoistaan (Agricola A-halli). Heti perään jatkuu kiinnostava keskustelu suomalaisesta mytologiasta ja kansanperinteestä nykykirjallisuudessa. Keskustelijoina Paula Havaste (Lumen armo), Mikko Kamula (Ikimetsien sydänmailla) sekä Ilari Aalto & Elina Helkala (Matka muinaiseen Suomeen). Mikko Kamula lukee otteen kirjastaan Ikimetsien sydänmailla Tekstiretriitissä klo 11.30. Lasten fantasiakirjallisuudesta keskustellaan klo 11.40, keskustelijoina Vuokko Hurme, Roope Lipasti, Magdalena Hai ja Juha-Pekka Koskinen (Fiore A-halli). Vähän vanhemmalle lukijakunnalle suunnattu fantasiasarja on Kaksosauringot-trilogia, jonka toisesta osasta Seleesian näkijä puhuu kirjailija Erika Vik klo 12.20 (Fiore A-halli). Trilogian avausosa Hän sanoi nimekseen Aleia ilmestyi viime keväänä.

Ja eihän kirjamessut ole mitään ilman Kjell Westötä! Vaikka en ihan täysin hurmaantunut hänen uudesta kirjastaan Rikinkeltainen taivas (postaus tulossa), Westötä on aina mukava kuunnella. Hän kertoo uutuusromaanistaan klo 13.20 (Agricola A-halli). Hieman erikoisempaa kekustelua on luvassa heti perään kakkoskerroksessa, kun Niklas Bengtsson puhuu kirjoista erikoisina esineinä. Koska kirjat ovat myös esineinä rakkaita ja erityisiä, tämä pitää ehdottomasti kuulla. Kaiken lisäksi Niklas Bengtssonia haastattelee ihana bloggaajakollega Katja Jalkanen (Eino 2. krs). Tämä menee hieman päällekkäin toisen kiinnostavan keskustelun kanssa. Klo 13.50 keskustellaan vuodesta 1918 fiktiossa ja faktassa. Keskustelijoina Anneli Kanto, Heidi Köngäs, Tiina Lintunen ja Ville Kaarnakari ja haastattelijana Juha Hietanen (Kallas). Sen perään samalla lavalla Marjo Heiskanen kertoo romaanistaan Mustat koskettimet. Sitten onkin aika rientää junalle ja kotiin!


Tässä suunnitelmani, joka tulee varmasti todellisuudessa muuttumaan moneen kertaan. Messuilla parasta on tietysti spontaanit kohtaamiset ja päämäärätön vaeltelu kirjoja hypistellen. Toivottavasti mekin tapaamme messuvilinässä!

#montaääntä Turun Kirjamessut


Edellinen Seuraava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Peruuta Lähetä kommentti

keyboard_arrow_up