menu Menu
Eka Kurniawan: Kauneus on kirous
Gummerus, Indonesia, Käännöskirjallisuus, Kurniawan Eka 01/10/2017 0 kommenttia
Turun Kirjamessut lähestyy - poimi vinkit talteen Edellinen Katriina Ranne: Miten valo putoaa Seuraava

Suurempaa kirousta ei ole kuin synnyttää kauniita tyttöjä maailmaan, jossa miehet ovat häijyjä kiimaisia koiria.

Raju, rujo, runsas, ronski, raaka, rietas, rehevä, raflaava, revittelevä, rivo, rakastettava, rohkea, reteä, räävitön. Jostain syystä mieleen tulee näitä ärrällä alkavia adjektiiveja lukiessani indonesialaisen Eka Kurniawanin romaania Kauneus on kirous. Eli voisi sanoa, että kyseessä on Romaani isolla R:llä. Lisää ärriä löytyy myös sisällöstä: rakkautta, roistoja ja raiskauksia. Kurniawanin eeppinen sukellus Indonesian väkivaltaiseen historiaan on hänen kansainvälinen läpimurtonsa ja kirja on käännetty jo 35 kielelle. Hienosta suomennoksesta vastaa Harry Potterin suomentajana tuttu Jaana Kapari-Jatta. Tässä kirjassa ei huispata, vaikka maagista realismia kyllä löytyy heti ensimmäisestä lauseesta lähtien: “Kun Dewi Ayu eräänä maaliskuisena viikonloppuna nousi haudastaan, hän oli ollut kaksikymmentäyksi vuotta kuolleena.”

Kirjan tapahtumat sijoittuvat kuvitteelliseen Halimundan kaupunkiin Indonesiassa. Dewi Ayu on kaupungin himotuin ja arvostetuin prostituoitu. Hän on synnyttänyt kolme kuvankaunista tytärtä, jotka kauneutensa vuoksi joutuvat alati vaikeuksiin. Kun Dewi Ayu tulee neljännen kerran raskaaksi, hän on saanut tarpeekseen kauniiden tytärten ylle langenneesta kirouksesta. Hän päättää kuolla, ettei hänen tarvitsisi enää synnyttää yhtään tytärtä kirottuun maailmaan. Hän ei edes halua nähdä uusinta pienokaistaan eikä kukaan kehtaa tunnustaa, että neljäs lapsi on itse asiassa maailman rumin olento. Hän saa ironisesti nimen Kauneus ja kaksitoista päivää ruman Kauneuden syntymästä Dewi Ayu kietoutuu käärinliinoihin ja kuolee pois. Kaksikymmentäyksi vuotta myöhemmin hän päättää palata katsomaan vieläkö kirous on voimissaan.

Kauneus on kirous on kiehtova eepos, joka kätkee sisäänsä täyslaidallisen Indonesian turbulenttia historiaa ja omalaatuisia taruja. Dewi Ayun suvun tarina alkaa hänen isovanhemmistaan ja kytkeytyy monen sukupolven matkalta osaksi Indonesiaa moukaroineisiin tapahtumiin. Alussa maa on vielä nimeltään Hollannin Itä-Intia ja ahneet hollantilaiset siirtomaaisännät pitävät kansaa vallassaan. Hollantilaisista päästään eroon toisen maailmansodan aikana japanilaisten avulla, mutta tilanne ei siitä parane. Japanilaiset pakottavat miehiä sotimaan ja työleireille ja naisia bordelleihin. Japanilaisten kukistuminen johtaa itsenäisyysliikkeen vahvistumiseen ja saarivaltio itsenäistyy vuonna 1945. Sitä seuraa jatkuva sisäinen kahinointi, kun kommunistit, nationalistit, islamistit ja rosvojoukot yrittävät ottaa vallan itselleen. Vuosikausien valtataistelu kulminoituu kommunisminvastaisiin puhdistuksiin, joissa surmataan satoja tuhansia ihmisiä.

Dewi Ayun tyttäret avioituvat miesten kanssa, jotka edustavat keskenään kilpailevien voimien ääripäitä. On kaupungin pahin roisto, kaupungin maineikkain sotapäällikkö ja kaupungin vannoutunein kommunisti. Nämä kolme miestä vuoroin jahtaavat toisiaan, vuoroin istuvat saman korttipelin ääreen. Välillä miehet tuntevat jopa veljellisiä tunteita toisiaan kohtaan. Ympäröivä todellisuus vaan pakottaa heidät toimimaan roolinsa mukaisesti ja henkeäsalpaavan kauniit mutta raivokkaat naiset saavat miehet hulluuden partaalle. Vaimon raivosta saa tuta erityisesti sotapäällikkö Shodancho, jonka vastahakoinen vaimo on varustautunut rautaisilla alushousuilla, joiden lukituksen saa auki vain salaisella mantralla. Rauta-alushousuista päästään viimein eroon, mutta kommunistien aaveet eivät lakkaa piinaamasta Shodanchoa.

Kurniawan kirjoittaa pidäkkeettömästi ja häpeilemättä monimuotoisen maan ja värikylläisten henkilöidensä edesottamuksista. Rajuudestaan huolimatta Kauneus on kirous on viihdyttävää ja sivistävääkin luettavaa. Kaikki kirjan henkilöt ovat kiihkeitä ja äärimmäisiä tunteissaan ja teoissaan. Äärimmilleen kärjistetyt henkilöhahmot ja maagiset elementit helpottavat vaikeiden asioiden sulattelua. Eksotiikkaa tässä kirjassa riittää, tosin aivan eri muodossa kuin matkaa Balille suunnitteleva saattaisi toivoa 😉

Eka Kurniawan:
Kauneus on kirous

Cantik Itu Luka (2002), englannista suom.
Jaana Kapari-Jatta

Gummerus 2017
Arvostelukappale

Muissa blogeissa:
Kirjavinkit
Mummo matkalla
Tekstiluola

Eka Kurniawan Gummerus Indonesia Kauneus on kirous


Edellinen Seuraava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Peruuta Lähetä kommentti

keyboard_arrow_up