menu Menu
Luontokirjahaaste: Utelias kettu ja muita nisäkkäitä
Laaksonen Juha, Lumiaro, Riku, Suomi, Tammi, Tietokirjallisuus 22/03/2017 Kommentti
Alice Munro: Jupiterin kuut Edellinen Katja Kaukonen: Lumikadun kertoja Seuraava

Tänään vietetään maailman vesipäivää. Oksan hyllyltä -blogissa lanseerattiin sen kunniaksi Lumoava luonto -luontokirjahaaste, johon oli tietysti lähdettävä mukaan. Ekaluokkalainen poikani rakastaa luontoa ja luontokirjoja. Meille onkin hankittu useampi luontokirja ja usein kirjastossa käydessämme koluamme läpi luontokirjahyllyä. Harvoin luontokirjoja tulee kuitenkaan luettua kannesta kanteen, vaan niitä selaillaan sieltä täältä. Erityisesti upeat luontokuvat houkuttelevat.

Valitsimme haastekirjaksemme omasta hyllystä löytyneen Utelias kettu ja muita nisäkkäitä, jonka ovat kirjoittaneet ja kuvittaneet Juha Laaksonen ja Riku Lumiaro. Kirja kuuluu Tammen koko perheen luontokirjojen sarjaan 1000 ilmiötä Suomen luonnosta. Kirjassa esitellään parisataa ilmiötä Suomessa tavattujen nisäkkäiden maailmasta lyhyiden tarinoiden ja upeiden valokuvien kautta. Tämä kirja on kuin tehty selailuun ja tarinoita voi lukea ihan missä järjestyksessä vaan. Me päätimme kuitenkin haasteen kunniaksi aloittaa ihan alusta ja luimme kirjaa iltasatuna muutama tarina kerrallaan.

Oli toukokuinen ilta. Meri melko tyyni ja taivas selkeä, kun ajelimme moottoriveneellä kohti Hättön saariryhmää. Tunnelma oli korkealla, jännitys väreili ilmassa. Olisiko meillä tosiaan mahdollisuus veneestä käsin nähdä mufloneita tai peräti jopa saada niistä jonkinlaisia kuvia.

Miksi ilveksen korvissa on tupsut? Stressaavatko eläimet? Miten karhu reagoi lumisateeseen? Mitä eläimet tekevät sateella? Ikävöikö nisäkäsemo poikastaan kun se lähtee omille teilleen? Tämäntyyppisiä asioita kirjassa pohditaan ja moniin kysymyksiin annetaan myös vastaus. Osa jää pohdinnan tasolle, sillä kuten kirjoittajat toteavat, ihan kaikkia asioita luonnossa ei pysty koskaan selittämään. Ainakin kirjasta löytyy vastaus muutama vuosi sitten korvamatona soineen Ylviksen hittibiisin esittämään kysymykseen: Miten kettu ääntelee?

Olemme kyllä ymmärtäneet olevamme etuoikeutettuja, kun saamme viettää kesiä Suomen kauniissa saaristossa, mutta tämän kirjan myötä tunne vain vahvistui. Saaressa olemme päässeet todistamaan montaa kirjassa esiteltyä eläinmaailman ilmiötä, mm. saaresta toiseen uivat hirvet, peurat ja kauriit ovat jokakesäinen tuttu näky. Saaressa elää myös ilves, mutta tuota arkaa tupsukorvaa emme valitettavasti ole päässeet vielä näkemään. Opimme myös uutta ja saimme tietää, että kesänviettopaikkamme lähistöllä on saari, jossa elää mufloneita!

Kertomukset on kirjoitettu rennolla ja humoristisellakin otteella ja niistä välittyy hienosti kirjoittajien omakohtaiset havainnot ja elämykselliset hetket luonnon parissa. Esimerkiksi Riku Lumiaro kertoo miten oli pikkupojasta asti haaveillut näkevänsä tunturisopulin ja miten unelma viimein toteutui tätä kirjaa tehdessä. Harmi, ettei kaikista tarinoista käy samalla tavalla ilmi kumpi tekijöistä on äänessä. Myös lukuisat kirjoitusvirheet harmittivat varsinkin ääneen lukiessa, toivottavasti ne korjataan mahdollisissa seuraavissa painoksissa.

Tässä vielä pojan mietteitä kirjasta:

Mikä kirjassa oli parasta?
Hienot kuvat ja se, että sai oppia enemmän eläimistä.

Mitkä tarinat jäivät parhaiten mieleen?
Eriväriset oravat. Se, että hirvilläkin on maitohampaat. Kaikki ketuista kertovat jutut ja söpö naali. Ja se juttu kuuteista, jossa oli myös piirretty kuva siitä miten ne kasvaa. Ne (havainne)kuvat oli muutenkin kivoja.

Mitkä jutut nauratti?
Mäyrien käymäläjuttu oli hauska ja kuva kieltä näyttävästä peurasta.

Kenelle suosittelisit kirjaa?
Kaikille, jotka tykkää luonnosta ja eläimistä. Ei ehkä alle 3-vuotiaille, koska saalistusjutut ja kuolleitten eläinten luut voi olla pelottavia.

Juha Laaksonen & Riku Lumiaro: Utelias kettu ja muita nisäkkäitä
Tammi 2016
Omasta hyllystä

Koska ilmeisin Helmet-lukuhaasteen kohta (Kirjassa liikutaan luonnossa) on jo käytetty, sijoitan kirjan kohtaan 15 – Kirjassa harrastetaan tai se liittyy harrastukseen. Kirja sopii loistavasti luonnon- ja luontokuvauksen harrastajalle.

1000 ilmiötä Suomen luonnosta Lumoava luonto -luontokirjahaaste Tammi Utelias kettu ja muita nisäkkäitä


Edellinen Seuraava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Peruuta Lähetä kommentti

  1. Kivan kirjan olet löytänyt tähän haasteeseen! Tosi mukavaa, että lapsesi on noin innostunut luontokirjoista. 🙂 Hmm, minäkin olen joskus miettinyt mitä eläimet puuhaavat kun sataa… voisi olla siis ihan kiintoisaa luettavaa myös minulle. 🙂

keyboard_arrow_up