menu Menu
Kristin Hannah: The Great Alone
Hannah Kristin, Macmillan Digital Audio, Ulkomainen kaunokirjallisuus, Yhdysvallat 22/06/2020 2 kommenttia
Emilie Pine: Notes to Self Edellinen Arttu Tuominen: Hyvitys Seuraava

“What’s it really like?” Leni asked Matthew the next day at the end of school. All around them, kids were gathering up their supplies to go home.
“What?”
“Winter.”
Matthew thought about it. “Terrible and beautiful. It’s how you know if you’re cut out to be an Alaskan. Most go running back to the Outside before it’s over.”
“The Great Alone,” Leni said. That was what Robert Service called Alaska.
“You’ll make it,” Matthew said earnestly.
She nodded, wishing she could tell him that she’d begun to worry as much about the dangers inside of her home as outside of it.
She could tell Matthew a lot of things, but not that. She could say her father drank too much or that he yelled or lost his temper, but not that he sometimes scared her. The disloyalty of such a thing was impossible to contemplate.

Kristin Hannah: The Great Alone

Kristin Hannah on kirjoittanut yli 20 romaania ja hänen kansainvälinen läpimurtonsa The Nightingale on julkaistu myös suomeksi nimellä Satakieli (WSOY 2019). Nyt Hannah on tarttunut itselleen läheiseen aiheeseen, Alaskaan, jossa hänen lapsuuden perheensä on viettänyt paljon aikaa. The Great Alone ei kuitenkaan ole hänen oma tarinansa, vaan täysin fiktiota. Romaanissa Alaskaan muuttaa 13-vuotias Leni Allbright vanhempineen. Eletään 70-luvun turbulentteja vuosia ja perheen isä Ernt on palannut Vietnamin sodasta muuttuneena miehenä. Menetettyään taas yhden työpaikan, hän pakkaa Lenin ja vaimonsa Coran volkkaribussiin ja suuntaa Alaskaan, josta on perinyt menehtyneen sotakaverinsa mökin. He ovat kuitenkin täysin valmistautumattomia kohtaamaan Alaskan kesyttämättömän luonnon ja vaativat olosuhteet. Kenaqin pikkukylän asukkaat tekevät parhaansa auttaakseen heitä selviämään, mutta talven pimeyden lisääntyessä kasvaa myös pimeys isän sisällä. Leni saa huomata, että perheen suurin uhka ei ole Alaskan villi luonto, vaan isän sotatraumojen aiheuttama sisäinen uhka.

The Great Alone on parhaimmillaan kuvatessaan Lenin kasvua vaikeissa olosuhteissa. Sen lisäksi, että Lenin on opittava normaaleja Alaskassa selviytymiseen tarvittavia taitoja kuten metsästystä, hänen survivalisti-isänsä vaatii vielä enemmän: hän herättää Lenin keskellä yötä ja ottaa aikaa kuinka kauan häneltä menee aseen kokoamiseen pilkkopimeässä. Isä vihaa kylän rikkainta miestä, Tom Walkeria, koska tämä aikoo käyttää rahojaan kehittääkseen yhteisöä turismia varten. Ernt Allbright ei halua turisteja pilaamaan täydellistä pakopaikkaansa, vaan yrittää opettaa muutkin kyläläiset varautumaan pahimpaan. Siihen kun koittaa TSHTF (When The Shit Hits The Fan). Hän uskoo, että on vain ajan kysymys milloin maapalloa uhkaa joku katastrofi – ydinpommi, maanjäristys, pandemia – ja silloin on pystyttävä puolustautumaan yhteiskunnan luhistumisen aiheuttamalta ryöstelyltä ja väkivallalta. Hulluuden eskaloiduttua Ernt rakentaa perheensä suojaksi piikkilangalla vuorattua muuria.

The Great Alone on dramaattinen rakkaustarina. Leni on saanut erikoisen rakastamisen mallin omilta vanhemmiltaan. Äiti hokee rakastavansa isää, vaikka rakkaus tarkoittaakin yhä useammin mustaa silmää ja murtuneita luita. Lenin kohtalo taas on rakastua isän pahimman vihollisen poikaan. Matthew Walker on Lenille ainoa ikätoveri kylässä ja mikä onni, että poika on niin ihana. Lenin ja Matthewn välillä kipinöi heti ja ystävyys muuttuu vuosien myötä syväksi rakkaudeksi, joka on kuitenkin pidettävä salassa Lenin isältä. En halua paljastaa juonesta liikaa, mutta paljon draamaa on luvassa myös tässä suhteessa. Alaskan jylhässä maastossa on aina vaarana pudota jäihin tai luisua kallionhalkeamaan, ja tässä romaanissa on vaara luisua melodraaman ja saippuaoopperan puolelle.

Alaskan luontoa ja alaskalaisten elämää Hannah kuvaa kauniisti ja rakkaudella, mutta sortuu hieman romantisointiin. Värikkäät hahmot ovat kuin elokuvasta, eikä ihme että kirjan elokuvaoikeudet on jo myyty. Kylästä löytyy monta vahvaa naista, kuten kauppaa pitävä entinen juristi, rehevä musta nainen lempinimeltään Large Marge. Hän on Lenille ja Coralle tärkeä tuki ja turva. Ihmisillä on erilaisia syitä vetäytyä erämaahan, mutta siellä pärjäävät vain sinnikkäät ja ne jotka osaavat pyytää ja tarjota apua. Yhteisön solidaarisuus ja välittäminen lämmittävät kontrastina Ernt Allbrightin kyvyttömyydelle kuulua yhteisöön. Kylässä ei katsota kieroon edes miestä, joka väittää ankkaa vaimokseen.

Saippuaoopperamaisuuden lisäksi kirjaa vaivaa ajoittainen toisteisuus. Ei ainakaan jäänyt epäselväksi mikä on Lenin lempijälkiruoka, alaskalainen perinneherkku akutaq, joka sekoitetaan marjoista, rasvasta ja lumesta. Se mainittiin useasti ja aina kuin uutena asiana, ikään kuin lukijaa vaivaisi dementia tai keskittymiskyvyttömyys. Dialogissa taas ärsytti siirappinen baby girl -hellittelymuoto, jota Cora toisteli Lenille joka käänteessä, myös tytön ollessa jo aikuinen. Tämä ärsytys varmasti korostuu äänikirjassa, kun kuulee sen luettuna toistuvasti. Lukija Julia Whelanin ääntä oli ihan mukava kuunnella, tosin hänellä on tapana muuttaa ääntään möreämmäksi, kun puhujana on mies. Tämä ei nyt ärsyttänyt niin paljon kuin Hannahin edellisen kirjan The Nightingale kohdalla. Sen äänikirjaversio oli tehdä minut hulluksi, kun lukija muunsi koomisesti ääntään esimerkiksi imitoidakseen pikkulapsen puhetta. Se ei sopinut kirjan vakavaan tunnelmaan yhtään, oltiinhan keskellä toista maailmansotaa. The Great Alone toimi muutenkin paremmin äänikirjana.

Survivalisti-isän tyttärenä kasvamista käsitellään myös kahdessa muussa hienossa teoksessa, fiktion keinoin Gabriel Tallentin romaanissa Minun ikioma kultani sekä tosipohjaisesti Tara Westoverin muistelmateoksessa Educated. The Great Alone sijoittuu realistisuudessa näiden kahden väliin. Itse pidin enemmän Tallentin rajusta yliampuvuudesta verrattuna Hannahin romantisointiin ja Westoverin muistelmateos on tietysti omaa luokkaansa. Hannahin tunteellisista ja juonellisesti koukuttavista kertomuksista pitäville The Great Alone on varmasti nautittavaa luettavaa.

Helmet-lukuhaaste:
Helmet-haasteessa sijoitan kirjan kohtaan 31 – Kirjassa kerrotaan elämästä maaseudulla.

Kristin Hannah:
The Great Alone
Macmillan Digital Audio 2018
Äänikirjan lukija: Julia Whelan
Kuunneltu Storytelista

Sinua voisi myös kiinnostaa

Seuraa Kirjaluotsia

Tilaa artikkelit sähköpostiisi

äänikirja Alaska englanninkielinen helmethaaste Kristin Hannah The Great Alone


Edellinen Seuraava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Peruuta Lähetä kommentti

  1. Alaskaan sijoittuvana tämä kirja herätti heti kiinnostukseni! Mutta onpa harmillista, jos se on tosiaan niin saippuaoopperamainen. No, onneksi en kuuntele äänikirjoja, niin vältän ainakin ylimääräisen komedian 😁 Alaska-kirjoista minulla on toki vielä lukematta Eowyn Iveyn Maailman kirkkaalle laidalle. Tämän Hannahin romaanin plussana on toisaalta se, että tulisi luettua englanniksi.

    1. Tuo Iveyn kirja on hieno, luin sen englanniksi heti kun se ilmestyi. Tuossa yllä onkin linkki muutaman vuoden takaiseen juttuuni. Varmasti kiinnostavaa perspektiiviä antaa, jos luet Iveyn ja Hannahin kirjat peräkkäin. Niiden aikajanassa on noin sata vuotta välissä. Ehkä tuo saippuaoopperamaisuus ei niin korostu luettuna, mutta draamaa kirjassa kyllä riittää.

keyboard_arrow_up