Kirjabloggaajien joulukalenterin luukku 10 aukesi eilen blogissa Aina joku kesken ja huominen luukku 12 aukeaa blogissa Luetaanko tämä.
Kirjabloggaajien joulukalenterin luukussa 11 kurkistetaan hieman toisenlaisiin joulutarinoihin. Äänikirjojen kuuntelu on kasvanut räjähdysmäisesti kuluvan vuoden aikana ja minäkin olen kantanut korteni kekoon. Nopeasti laskettuna olen tämän vuoden aikana kuunnellut noin 30 äänikirjaa lukuaikapalveluista. Ihan sattumalta viime aikoina kuuntelemissani kirjoissa joulu on tullut tavalla tai toisella esiin, ja usein juuri sillä toisella tavalla eli ei niin hilpeissä tunnelmissa. Jouluun voi liittyä monenlaisia kokemuksia ja joskus joulua joutuu viettämään poikkeuksellisissa olosuhteissa. Annetaan näillekin tarinoille mahdollisuus nousta esiin kaiken sokerin ja siirapin keskeltä. Esittelen lyhyesti neljä äänikirjaa, joissa kaikissa joulua vietetään poikkeusoloissa.
My mother died between Thanksgiving and Christmas, the final cruel stroke of this whole experience. I will hate the holidays for the rest of my life.
At home, in my family’s empty apartment, my father and I pulled the two-foot-tall Christmas tree from the back of our supply closet, and shoved it into a corner, and plugged it in with begrudging acknowledgement.
Zinzi Clemmons: What We Lose
Zinzi Clemmonsin esikoisromaani What We Lose on kaunis ja vaikuttava tutkielma surusta ja luopumisesta. Lyhyistä fragmenteista koostuva romaani kertoo Thandista, jonka elämää nuorena aikuisena määrittelee äidin kuoleman aiheuttama avuttomuus ja pohjaton suru. Samalla se käsittelee juurettomuutta, seksuaalisuutta ja identiteettiä monesta näkökulmasta. Myös Etelä-Afrikan apartheidin raskasta perintöä käsitellään tässä tiiviissä mutta moneen suuntaan kurottelevassa romaanissa.
Thandi on etelä-afrikkalaisen äidin ja afro-amerikkalaisen isän tytär eikä tunne täysillä kuuluvansa mihinkään. Ätinsä kotimaata Etelä-Afrikkaa, jossa he ovat viettäneet lähinnä lomansa, hän pitää pelottavana ja epämiellyttävänä paikkana. Toisaalta hän ei tunnu löytävän omaa paikkaansa Yhdysvalloissakaan. Äidin sairastuminen syöpään ja kuolema juuri joulun alla syöksee Thandin lohduttomaan tilaan. Äiti on ollut hänelle roolimalli ja ankkuri, jonka tukeen ja neuvoihin hän on nojannut kaikessa. Nyt tullessaan itse äidiksi ja kipuillessaan ihmissuhteissaan Thandi kaipaa äitiään enemmän kuin koskaan.
Sirpaleisen kerrontansa vuoksi What We Lose on hankalasti lähestyttävä romaani äänikirjana. Parhaimmillaan se on silloin, kun minäkertoja Thandi tekee läpivalaisevia havaintojaan elämästään, ajatuksistaan ja tunteistaan. Aikatasot poukkoilevat ja välissä on kaikenlaista muuta materiaalia: lainauksia teoksista, tutkimustuloksia, laulunsanoja jne. Kuunneltuna kovin sekavaa, perinteisenä printtinä voisi toimia paremmin. Kirjassa oli myös kiinnostava mutta täysin irralliselta tuntuva osio, jossa käsiteltiin Winnie Mandelan syytteitä osallisuudesta kidnappauksiin ja väkivaltaisiin kuolemiin. Apartheidin ajan perinnöstä olisi ollut kiinnostavaa kuulla enemmänkin.
Zinzi Clemmons: What We Lose
HarperCollins 2017
Äänikirjan lukija: Nicole Lewis
Kuunneltu Storytelista
This close to Christmas, the dolls remaining in the store were like the kids who didn’t get picked for kick ball. Some of them were flawed on purpose; I made the eyebrows too thick or gave the doll a long torso with short stubby legs. Somewhere out there was a girl or a boy who needed to treasure something not quite perfect. These dolls, as crooked as real children, lined the shelves like eager orphans. Only one beautiful poupée remained, adorably symmetrical, chubby-cheeked and shiny-eyed. Tamar fitted him with wings and a halo and then suspended him from the ceiling using fishing line.
Tayari Jones: An American Marriage
Tayari Jonesin romaanissa An American Marriage nuori afroamerikkalainen aviopari Roy ja Celestial ovat olleet naimisissa vasta vähän aikaa, kun odottamaton katastrofi pakottaa heidät erilleen. Roy tuomitaan kahdeksitoista vuodeksi vankilaan teosta, jota hän ei tehnyt. Vaikka Celestial on varma miehensä syyttömyydestä, rakkaus alkaa vankeusvuosien edetessä laimeta ja vierailukäynnit tuntua raskaalta velvollisuudelta. Celeste hakee tukea lapsuudenystävältään Andrelta, joka toimi myös bestmanina parin häissä. Vaimoaan alati kaipaava Roy ei aavista kuinka läheisiksi Celesten ja Andren välit ovat kehittyneet.
Oltuaan viisi vuotta vankeudessa Roy yllättäen vapautuu juuri joulun alla ja on innolla palaamassa vaimonsa luo jatkamaan avioelämää. Totuuden paljastuttua hän ei suostu hevillä luovuttamaan vaan ottaa kunnon joulupainit Andren kanssa. Ei mikään perusjoulu siis tässäkään kirjassa. Äänikirjana An American Marriage etenee hienosti kahden lukijan voimin, tosin mieslukijan vahva aksentti vaati hieman totuttelua. Kiinnostavana yksityiskohtana kirjassa toimii Celestialin nuket, poupéet, joita hän taiteilijana valmistaa ja myy. Nuo lainauksen epätäydelliset nuket kuulostavat ajatuksena ihastuttavalta idealta.
Tayari Jones: An American Marriage
HighBridge 2018
Äänikirjan lukijat: Sean Crisden, Eisa Davis
Kuunneltu Storytelista
Emma nielaisi viimeisen palan hillosilmäkakustaan ja pakotti hymyn kasvoilleen. ”En kerro Andrewille ja tytöille ennen kuin karanteeni on ohi”, hän sanoi.
”Mitä? Miksi et? Pakkohan sinun on! Et voi kantaa tätä taakkaa yksin!” Nicolan tyrmistynyt ääni kohosi oktaavin.
”En minä voi. Olivia ei tule kotiin jos kerron, tiedän sen. Lääkäri sanoi, että se on riski, viettää joulu Olivian kanssa, mutta minun täytyy, Nic. Ei hänellä ole muutakaan paikkaa, minne mennä.”
”Emma! Älä ole typerä. Kyllä hän ymmärtää – hänhän on lääkäri, hyvänen aika. Viimeiseksi hän haluaisi vaarantaa sinun terveytesi.”
”Mutta – no, kyllä sinä tiedät tilanteen Olivian kanssa. Hän tulee jouluksi kotiin ensimmäistä kertaa vuosiin, tai ylipäätään kotiin muutamaa tuntia pidemmäksi aikaa. Viime vuonna hän oli Calaisin leirillä, sitä ennen Sudanissa ja sitä ennen Filippiineillä. Minä haluan hänet kotiin. En välitä Singerin mielipiteestä. Se on vain riksi – ja sitä paitsi vähäinen riski. Jos Olivialla olisi haagtartunta, minun hatara immuunijäjestelmäni olisi pienin huolistamme.”
Francesca Hornak: Viikko on pitkä aika
Hieman viihteellisempään suuntaan mennään Francesca Hornakin romaanissa Viikko on pitkä aika, vaikka siinäkin joulua vietetään kirjaimellisesti poikkeusoloissa – nimittäin karanteenissa. Birchin perhe joutuu viettämään jouluviikon eristyksissä maalaiskartanossaan, sillä perheen lääkäritytär Olivia palaa Afrikasta epidemia-alueelta. Varsinkin perheen äiti Emma on innoissaan saadessaan viettää joulua yhdessä miehensä ja kahden aikuisen tyttärensä kanssa – kuin ennen vanhaan. Viikko on kuitenkin pitkä aika olla neljän seinän sisällä sukulaisten kesken – varsinkin, kun jokaisella on omat isot salaisuutensa haudottavanaan.
Äänikirjana tällainen sujuva ja suhteellisen kepeä kerronta toimii hyvin. Kirjassa käsitellään yllättävän isoja ja vakavia aiheita, mistään pikkusalaisuuksista ei nimittäin ole kyse. Tässäkin joulutarinassa esimerkiksi sairastetaan syöpää. Kaikki kirjan henkilöt ovat omalla tavallaan aika raivostuttavia, toki kirjan edetessä jokaisesta alkaa löytyä enemmän vivahteita. Juonellisesti kirja rullaa jouhevasti ja yllätyksiä satelee ovista ja ikkunoista. Mainiota luettavaa joululomalle siis!
Francesca Hornak: Viikko on pitkä aika
Seven Days Of Us (2017),
suom. Karoliina Timonen
Tammi 2018
Äänikirjan lukija: Maija Lang
Kuunneltu Storytelista
Hi. It’s your dad. You’ll be waking up soon, it’s Christmas Eve morning in Helsingborg, and I’ve killed a person. That’s not how fairy tales usually begin, I know. But I took a life. Does it make a difference if you know whose it was?
Maybe not. Most of us so desperately want to believe that every heart which stop beating is missed equally. If we’re asked, ’Are all lives worth the same?’ the majority of us will reply with a resounding ’Yes!’ But only until someone points to a person we love and asks: ’What about that life?’
Does it make a difference if I killed a good person? A loved person? A valuable life?
If it was a child?
Fredrik Backman: The Deal Of A Lifetime
Ruotsalaisen Fredrik Backmanin kirjat ovat huippusuosittuja, mutta itse en ole niitä sattunut vielä lukemaan. Päätin kokeilla Backmanin kerrontaa kuuntelemalla tämän jouluisen novellin, joka sijoittuu Backmanin kotikaupunkiin Helsingborgiin. The Deal Of A Lifetime on melko erikoinen joulutarina, joka omalla tavallaan muistuttaa jokajouluista kulttielokuvaa Ihmeellinen elämä. Tarinan kertoja on mies, joka on uhrannut perheensä oman uransa eteen ja katkerana nyt katsoo taaksepäin oliko kaikki sen arvoista. Hän kertoo tarinaansa jouluaattona ja osoittaa sanansa aikuiselle pojalleen. Viikkoa aiemmin hän on tutustunut syöpäosastolla urheaan pikkutyttöön, jonka kohtalo on jäänyt mieleen pyörimään. Nyt hänelle yllättäen tarjotaan sopimusta, joka voisi pelastaa tytön. Ennen kuin mies tarttuu tähän elämän ja kuoleman vaihtokauppaan, hänen on kohdattava vielä kerran poikansa ja tehtävä sovinto itsensä kanssa.
Backmanin joulutarina on tunteikas ja vangitseva, tunnelmaltaan tummanpuhuva mutta valontuikettakin täynnä. Novellin kuuntelee alle tunnissa, joten se sopii nautittavaksi yhteen putkeen. Backman kertoo alkusanoissa, että tarinan kuvaamat paikat ovat hänelle tärkeitä. Helsingborg tuntuukin olevan kuin yksi tarinan päähenkilöistä. Kuuntelin novellin englanniksi. Suomeksi sitä ei ole saatavilla, mutta ruotsinkielinen äänikirja löytyy ainakin Storytelista Backmanin itsensä lukemana. Harmi, että huomasin sen vasta nyt. Olisi tullut treenattua ruotsia samalla.
Fredrik Backman: The Deal Of A Lifetime
Simon & Schuster Audio 2017
Äänikirjan lukija: Santino Fontana
Kuunneltu Storytelista
äänikirja avioliitto joulu kirjabloggaajien joulukalenteri kuolema perhe suru syöpä
Olipa hieno postaus ja sen verran inspiroiva, että varaukseen meni tuo Zinzin Clemmonsin kirja – Helmetissä niitä jopa 4 kappaletta; kaikki nököttävät hyllyssä ja vain odottivat uutta lukijaa!
Mahtavuutta! Uskon, että pidät Clemmonsista ja se onkin varmasti luettuna ihan eri tavalla lähestyttävä kuin kuunneltuna. Kuunneltuna kun ei aina heti tajua, että puhuuko nyt kertoja vai onko kyse jostain lainauksesta. Fragmentaarisuus on kiinnostavaa, mutta ei kovin helppoa äänikirjoissa.
Mielenkiintoinen postaus ja mielenkiinoiselta kuulostavia kirjoja. Tosin aion tänä jouluna todennäköisesti keskittyä johonkin tosi hötöön, että saisi aivot nollattua.
Näistä tuo Hornakin kirja sopii kyllä aivojen nollaukseen 🙂