menu Menu
Yhdysvallat-lukuhaaste | Kooste luetuista
Käännöskirjallisuus, Ulkomainen kaunokirjallisuus, Yleinen 23/10/2018 0 kommenttia
Katja Kettu: Rose on poissa Edellinen Helsingin Kirjamessut - lippuarvonta ja vinkki joka päivälle Seuraava

Helsingin Kirjamessujen teemamaa on tänä vuonna Yhdysvallat ja sen kunniaksi Lukupino-blogi heitti taannoin Yhdysvallat-lukuhaasteen. Haaste olikin nyt paikallaan, sillä messujen saldo yhdysvaltalaiskirjailijoiden osalta on valitettavan pieni. Ei taida Suomen pieni kielimarkkina houkutella amerikkalaisia. Yksi messuvieraista sentään löytyy listaltani.

Yhteensä luin haasteeseen 23 kirjaa. Yksi haastekohta jäi täyttämättä eli kohta 10 – Kirja poliitikosta. Tämä kohta ei vaan kiinnostanut niin paljon, että olisin jaksanut etsiä siihen luettavaa. Osan haastekohdista taas suoritin useampaan kertaan. Suurimmasta osasta olen kirjoittanut blogiin, tuoreimmista jutut vielä tulossa ja osasta alla kootut selitykset 🙂

1. Pikkukaupunkiin sijoittuva kirja

Elizabeth Strout: Anything is Possible
Stroutin syvän inhimillisissä ja arkielämään lujasti ankkuroituvissa tarinoissa sykkii lämmin sydän ja kimmeltää eheyttäviä toivon pilkahduksia.

2. Musiikki osana kirjaa

Elizabeth Kostova: The Shadow Land
Kostovan historiallinen romaani on tarina Bulgarian kommunistivallan aikaisesta vainosta, joka ulottaa lonkeronsa myös nykypäivään.

Lisa Genova: Every Note Played
Kertoo koskettavasti ja kouriintuntuvasti ALS-tautiin sairastuvan pianistin ja hänen läheistensä kamppailusta parantumattoman sairauden armoilla.

Joyce Carol Oates: Blondi
Rohkea ja poikkeuksellisen kiihkeä fiktiivinen kuvaus ikonisesta Marilynista, jonka elämä oli jo itsessään kuin elokuvaa. Luin myös Joyce Carol Oatesin novellikokoelman Beautiful Days: Stories, jolle en löydä sopivaa haastekohtaa.

3. Beat-sukupolven kirja

J. D. Salinger: Franny ja Zooey
Vuonna 1961 julkaistu Franny ja Zooey koostuu kahdesta tarinasta, jotka piirtävät vangitsevan kuvan amerikanjuutalaisen perheen elämästä.

4. Alkuperäiskansat osana kirjaa

Lisa See: The Tea Girl of Hummingbird Lane
Pu’erteen juurevaa aromia henkivä tarina Yunnanin akha-kansasta ja universaalista äidinrakkaudesta. Luin Lisa Seelta myös kirjan Lumikukka ja salainen viuhka.

Tähän on lisättävä myös yksi kotimainen romaani, Katja Ketun upea Rose on poissa, joka käsittelee Amerikan alkuperäiskansojen ja suomalaisten siirtolaisten erityistä yhteyttä. Tästä kirjasta tulossa oma juttunsa blogiin myöhemmin.

5. Aiheena sota, jossa Yhdysvallat ollut osallisena

Michael Chabon: Kuunkajo
Muistelman kaapuun verhottu rakkaustarina kertojan isovanhemmista, jotka kantoivat mukanaan sotien tummia varjoja. Kuunkajo jää valaisemaan kirjavuoteni taivasta erityisen kirkkaana tähtenä.

6. New Yorkiin sijoittuva kirja

Jennifer Egan: Manhattan Beach
Eganin ensimmäinen historiallinen romaani sukeltaa toisen maailmansodan aikaisen New Yorkin ja myös meren syövereihin.

A. J. Finn: Nainen ikkunassa
Psykologinen trilleri koukuttaa myös äänikirjana. Agorafobiasta kärsivä nainen on naapurustomurhan ainoa silminnäkijänä.

7. Pulitzer-palkittu teos

Annie Proulx: Laivauutisia
Lämminsydäminen tarina epäonnisen miehen kasvusta oman elämänsä sankariksi Newfoundlandin myrskyisillä rannoilla.

8. Afroamerikkalaisen kirjailijan teos

Paul Beatty: The Sellout
Man Booker -palkittu romaani on piikikäs satiiri rodusta ja rotuerottelusta nykyajan Yhdysvalloissa.

9. Sukupolvikuvaus

Wally Lamb: I’ll Take You There
Erikoinen kurkistus 50-60-lukujen amerikkalaiseen kulttuuriin ja feminismiin. En jaksanut tästä blogata, kun oli sen verran laimea ja hämmentävä lukukokemus.

10. Kirja poliitikosta

11. Lempiosavaltioosi sijoittuva kirja

Jenny Offill: Syvien pohdintojen jaosto
Lyhyistä fragmenteista koostuva romaani pilkkoo osiin yhden avioliiton tarinan ja tekee sen omintakeisella, kauniin viiltävällä tavalla. Kirja sijoittuu New Yorkin osavaltioon, joten voisi olla myös kohdassa 6.

12. Orjuuteen liittyvä aihe

Toni Morrison: Minun kansani, minun rakkaani
Pulitzer-palkittu romaani on väkevä kuvaus orjuudesta ja sen kauaskantoisista arvista.

Cecilia Samartin: Kirottu kauneus
Tästä nykyajan orjakauppaa eli nuorten tyttöjen ihmiskauppaa Las Vegasissa kuvaavasta romaanista lisää kirjamessujen jälkeen. Samartin on yksi Helsingin Kirjamessujen vieraista ja kertoo kirjastaan mm. kirjailijatapaamisessa perjantaina klo 15 ja Esplanadi-lavalla klo 16.30.

13. Kirja, jossa ollaan matkalla Amerikkaan

Lisa Ko: The Leavers
Tästä en ole blogannut, mutta kirja kertoo koskettavasti kiinalaisen äidin ja pojan tarinan. Äiti on tullut paremman elämän toivossa paperittomana siirtolaisena Amerikkaan, mutta joutuukin eroon pojastaan, joka päätyy valkoisen perheen kasvattamaksi.

14. Ei-Amerikkalaisen kirjailijan teos

Edward St Aubyn: Toivoa sopii – Patrick Melrosen tarina IV-V
Tästä en ole ehtinyt vielä kirjoittaa mitään blogiin, mutta juttu on tulossa. Tässä kirjassa brittiläinen St Aubyn antaa alter egonsa Patrickin välityksellä täyslaidallisen kritiikkiä myös amerikkalaisia kohtaan.

15. Klassikko

Raymond Carver: Mistä puhumme kun puhumme rakkaudesta
Novellikokoelma sisältää 17 rosoista ja pisteliästä tarinaa elämän kolhimien ja syrjään ajautuneiden ihmisten elämästä.

Lucia Berlin: Siivoojan käsikirja 2 – Tanssia ruusuilla ja muita kertomuksia
Berlinin novellit saavat minutkin hykertelemään onnesta, vaikka novellien aiheet eivät varsinaisesti iloa pursuakaan.


Lisäksi luin Rachel Khongin romaanin Goodbye, Vitamin, jota en osaa sijoittaa mihinkään haastekohtaan. Kirja kertoo kolmekymppisestä Ruthista, joka on eronnut poikaystävästään ja muuttaa takaisin vanhempiensa luo auttaakseen Alzheimerin tautia sairastavaa isäänsä, entistä historian professoria.

#yhdysvallatlukuhaaste


Edellinen Seuraava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Peruuta Lähetä kommentti

keyboard_arrow_up