menu Menu
Vuoden 2018 haastekooste
Yleinen 29/12/2018 6 kommenttia
R. O. Kwon: The Incendiaries Edellinen Heikki Kännö: Sömnö Seuraava

Vuoteen on mahtunut vino pino kirjoja ja tulihan sitä osallistuttua taas moneen haasteeseenkin. On aika summata vuoden haastesaldot. Olen vuoden aikana osallistunut vaihtelevalla menestyksellä peräti yhdeksään lukuhaasteeseen. Lisäksi Goodreadsissa asetin tavoitteeksi lukea vuoden aikana 132 kirjaa. Pääsin tavoitteeseen sopivasti vuoden viimeisellä viikolla.

Klassikkohaaste

Kirjabloggaajien klassikkohaasteesta on tullut minulle jo perinne. Tänäkin vuonna osallistuin molempiin haasteisiin. Tammikuussa luin Mihail Bulgakovin Saatana saapuu Moskovaan ja kävin myös katsomassa sen näyttämöversiona Kansallisteatterissa. Heinäkuussa luin Mercé Rodoredan klassikon Timanttiaukio, joka oli yksi vuoden kiinnostavimpia löytöjä. Haasteen ulkopuolella olen lukenut tänä vuonna myös monia muita klassikoksi laskettavia teoksia, kuten Joel Lehtosen Putkinotkon, Sally Salmisen Katrinan, Märta Tikkasen Vuosisadan rakkaustarinan ja J. D. Salingerin Franny ja Zooeyn.

Novellihaaste 2

Novellihaasteen toinen osa päättyi juhannuksena. Siihen luin yhteensä 143 novellia 39 eri kirjailijalta. Haaste kesti vuoden, joten suuri osa luetuista novelleista on viime vuoden puolelta. Täältä löytyy oma koosteeni luetuista novelleista.

Taiteilijaromaanihaaste

Tuijatan taiteilijaromaanihaaste alkoi viime vuoden puolella ja päättyi 29.4. Luin haasteeseen yhdeksän romaania, joissa käsitellään taiteilijuutta. Tästä haasteesta en tehnyt erillistä koostetta, mutta haasteeseen luetut kirjat löytyvät täältä: #taiteilijaromaani.

Naistenviikkohaaste

Tuijatan naistenviikkohaasteessa bloggasin heinäkuussa kuudesta kirjasta:
Sarah Perry: The Essex Serpent
Sally Salminen: Katrina
Märta Tikkanen: Vuosisadan rakkaustarina
A. J. Finn: Nainen ikkunassa
Toni Morrison: Minun kansani, minun rakkaani
Jarkko Volanen: Hiekankantajat

Kirjoja ulapalta – merellinen lukuhaaste

Nannan kirjakimaran merellisessä lukuhaasteessa luin seitsemän kirjaa, joissa meri on tavalla tai toisella merkittävässä roolissa. Haasteen innoittaman aloin myös kerätä kesäpaikkaamme saareen kirjakokoelmaa saaristoon sijoittuvista kirjoista. Täällä oma haastekoosteeni Kirjoja ulapalta -haasteesta.

Yhdysvallat-lukuhaaste

Lukupinon Simo haastoi lukemaan kirjoja Yhdysvallat-teemalla Helsingin Kirjamessujen teemamaan innoittamana. Luin haasteeseen yhteensä 23 kirjaa, mutta yksi haastekohta jäi täyttämättä. Sekin olisi tullut täytettyä mikäli haaste olisi jatkunut vuoden loppuun saakka. Täällä oma koosteeni Yhdysvallat-lukuhaasteesta.

#rakasviro-haaste

Ompun Viro-aiheinen haaste jatkuu niin kauan kunnes kasassa on yhteensä 100 panosta. Tällä hetkellä mennään luvussa 80 ja itse olen panostanut haasteeseen kolmella virolaisella tai Viroon liittyvällä kirjalla. Olen parhaillaan lukemassa yhtä virolaista kirjaa, joten pääsen toivottavasti pian kantamaan taas korteni kekoon. Tässä panokseni tähän mennessä:
Ilmar Taska: Pobeda 1946
Risto Isomäki: Viiden meren kansa
Kätlin Kaldmaa: Islannissa ei ole perhosia

Helmet-lukuhaaste ja Helmet-musahaaste

Helmet-lukuhaasteen rinnalle tuli tänä vuonna myös musahaaste ja minähän sain älyttömän idean yhdistää nämä kaksi haastetta. Jokaiseen haasteessa lukemaani kirjaan yritin löytää musahaasteen kriteerien puitteissa sopivaa kuunneltavaa. Tämä oli hauskaa ja avartavaa, mutta myös työlästä. Spotifyn suosittelulistani on kyllä erikoinen kattaus tämän jälkeen. Tuli kuunneltua esimerkiksi burundilais-ranskalaista rap-musiikkia, katalaaninkielistä indiemusaa, korealaista tyttöduoa, napolilaista barokkimusiikkia, kontratenoria, bolivialaista jazzia, kotimaista cupolamusiikkia ja nigerialaista rummutusta. Haasteet sain valmiiksi jo syyskuussa, joten kirjalista olisi voinut näyttää toisenlaiselta, jos sen olisi koostanut vasta nyt vuoden lopussa.

Täällä kooste Helmet-haasteista

Ensi vuoden Helmet-lukuhaaste on juuri julkaistu ja siellä on taas toinen toistaan kiinnostavampia haastekohtia. Musahaastekin jatkaa ja uutuutena on pelihaaste, mutta tällä kertaa päätin osallistua pelkästään lukuhaasteeseen.

#runo18-haaste

Ja viimeiseksi se murheenkryyni, eli runohaaste. Suurin odotuksin päätin osallistua Ompun runohaasteeseen, mutta nyt se on tullut todistettua: en edelleenkään osaa lukea runoja saati kirjoittaa niistä. Sain luetuksi yhteensä kuusi runoteosta, joista vain kahdesta sain jotain raapustettua blogiini. Surkeaa. Alla kuitenkin haasteen hengen mukainen runokyhäelmä, jossa linkit myös noihin kahteen blogijuttuun.

Ohikulkijan tuoksu huumaa.
Multa? Ehkä sittenkin teen kuiskaus?
View-Masterin läpi kaikki on selkeämpää.
Yksin ja toisin. 
Alkaako tästä vuosisadan rakkaustarina?

#kirjojaulapalta #naistenviikkohaaste #novellihaaste2 #rakasviro #runo18 #yhdysvallatlukuhaaste haasteet helmethaaste klassikkohaaste


Edellinen Seuraava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Peruuta Lähetä kommentti

 1. Hieno runo & kooste. Yksin ja toisin oli upea, View Masterin absurdiudesta en oikein saanut otetta. Kohti uusia lukuelämyksiä!

  1. Kiitos Riitta! Yksin ja toisin oli tosiaan hieno, olisinpa osannut siitä jotain kirjoittaa. Taitaa runot olla minulle enemmän yksityisiä nautintoja ja ihmetyksen aiheita. Toivottelen lukuisia lukunautintoja sinulle myös ensi vuoteen!

 2. Komea, vakuuttava ja mainiota teoksia sisällään pitävä kooste.
  Monia yhteisiä lukunautintoja olemme jakaneet ja myös vinkkejä tulevaan poimin, kiitos: )
  Mukavia vuoden vimppapäiviä Sinulle ja sujukoon tuleva vuotesi kaikin puolin sutjakkaasti lukuisia uusia lukukokemuksia sisällään pitäen!

  1. Kiitos takkutukka! Meillä taitaa tosiaan usein mennä kirjamaut yhteen 🙂 Toivottavasti myös sinun tuleva vuotesi on täynnä ikimuistoisia seikkailuja, niin kansien välissä kuin niiden ulkopuolella 🙂

 3. Turhan vaatimaton olet. Hyvinhän se meni. Ja sisukkaasti liikuit omalla epämukavuusalueellasi. 😀
  Olet kyllä hurjasti ollut haasteissa mukana. Itse olen hyvä niitä aloittamaan, mutta …

  1. Kiitos kannustuksesta, Omppu! Totta tuokin. Omat odotukset oli ehkä korkeammalla runohaasteen suhteen, mutta eihän sitä kaikkea ehdi ja jaksa. Annan nyt itselleni armoa ja olen tyytyväinen tästäkin vähästä. Uusi vuosi ja uudet kujeet edessä.

keyboard_arrow_up