menu Menu
Vivian Gornick: Erikoisen naisen kaupunki
Elämäkerta, Gornick Vivian, Gummerus, Käännöskirjallisuus, Yhdysvallat 28/03/2022 2 kommenttia
Kate DiCamillo: The Beatryce Prophecy Edellinen Soili Pohjalainen: Ihon alla Seuraava

Tässä puisto nyt on, toisena kesäiltana, ja täällä minä jälleen kävelen. Katu takanani ja eletty elämä kasvoillani katson harson läpi suoraan vanhoihin muistoihin ja huomaan, ettei niillä ole enää valtaa minuun. Näen puiston sellaisena kuin se on – mustana, ruskeana, nuorena; kulkureita ja narkomaaneja ja surkeita kitaristeja kuhisevana paikkana – ja tunnen itseni sellaiseksi kuin olen, kaupungin sellaiseksi kuin se on. Olen elänyt todeksi konfliktini enkä fantasioitani, ja niin on myös New York. Olemme yhtä.

Vivian Gornick: Erikoisen naisen kaupunki: Muistelma

Vivian Gornickin alun perin vuonna 1987 ilmestynyt muistelmaklassikko Toisissamme kiinni julkaistiin viime vuonna suomeksi ja nyt vuorossa on vähän tuoreempaa Gornickia. Erikoisen naisen kaupunki on Yhdysvalloissa ilmestynyt vuonna 2015 ja jatkaa samoissa muistelutunnelmissa. Kuten aiemmasta kirjasta kävi ilmi, Gornick rakastaa pitkiä kävelyjä ja on kolunnut kotikaupunkinsa New Yorkin eri osat moneen kertaan aina uusia havaintoja tehden. Siinä missä aiempi kirja keskittyi kävelyihin ja repivään suhteeseen äidin kanssa, tässä kirjassa kävely- ja väittelykumppanina on enimmäkseen Gornickin ystäviä, etenkin pitkäaikainen luottoystävä Leonard. Itsekin harrastan lähes päivittäisiä kävelyjä ystävän kanssa ja ne ovat minulle valtavan tärkeitä tuulettumisen hetkiä niin fyysisesti kuin henkisesti. Innolla lähdin siis kävelylle New Yorkiin Gornickin seurassa.

Gornick kirjoittaa fragmentaarisesti eikä näistä muistelmista muodostu mitään koherenttia elämäntarinaa. Enemmän Gornick keskittyy yksittäisiin episodeihin elämässään ja siihen, millaisia tunteita ja oivalluksia nämä kokemukset ovat herättäneet silloin ja toisaalta nyt matkojen päästä katsottuna. Ystävyyttä, parisuhdetta ja tasa-arvokysymyksiä puidaan kirjassa monesta vinkkelistä ja myös muuhun kirjallisuuteen viitaten. Kirjasta saikin hyviä lukuvinkkejä, kun Gornick avaa itse lukemiaan teoksia. Nimensä kirja on lainannut George Gissingin vuonna 1893 julkaistusta klassikkoromaanista The Odd Women, joka käsittelee naisen asemaa yhteiskunnassa feministisen liikkeen alkuaikoina. Gissingin kirjassa sana odd ei viittaa pelkästään erikoiseen, vaan tarkoittaa niitä “parittomia” naisia, joille ei viktoriaanisessa Englannissa riittänyt aviomiestä, koska naisia oli määrällisesti enemmän. Naimattomia “ylijäämänaisia” toki pidettiin tuohon aikaan myös erikoisina. Gornick kuvaa kirjassa omia vaikeuksiaan löytää pysyviä ihmissuhteita. Nopeasti leimahtavat ja yhtä nopeasti sammuvat intohimoiset suhteet ja lyhyet avioliitot ovat hänelle leimallisia ja monet ystävyyssuhteetkin ovat hiipuneet ajan saatossa. Kirjan kuluessa Gornick löytää jonkinlaisen tasapainon itsensä kanssa ja paremman itsetuntemuksen kautta pääsee ainakin osittain eroon häntä vaivanneesta ulkopuolisuuden kokemuksesta ja tyytymättömyydestä.

En innostunut tästä kirjasta aivan niin paljon kuin tuosta aiemmasta suomennoksesta Toisissamme kiinni, joka oli jollain tapaa eheämpi ja jätti pysyvämmän muistijäljen. Erikoisen naisen kaupunki poukkoilee hajanaisista ajatuksista ja tilanteista toisiin ja jotenkin mystisesti häipyy mielestä heti kun kirjan laskee käsistään. Silti sitä lukiessa on intensiivisesti läsnä tunnelmissa ja tapahtumissa. Pidin erityisesti katkelmista, joissa kuvataan satunnaisia kohtaamisia ja havaintoja New Yorkin kaduilta. Kun matkustamaan ei ole päässyt aikoihin, imin niiden miljöötä ja tunnelmaa erityisellä innolla. Kirjoittajana Gornick on varsin taitava ja älyllinen, hän haastaa sekä itseään että lukijaa. Pidän kovasti hänen suorasukaisesta ja vapaasti assosioivasta tyylistään. Tämä on kirja, jonka voi avata mistä tahansa kohtaa ja löytää kiinnostavaa pohdittavaa.

Helmet-lukuhaaste 2022:
Helmet-haasteessa sijoitan kirjan kohtaan 3 – Kirja, jonka tapahtumissa haluaisit olla mukana.

Vivian Gornick:
Erikoisen naisen kaupunki: Muistelma
The Odd Woman and the City (2015),
suom. Arto Schroderus
Gummerus 2022
Arvostelukappale

Muissa blogeissa:
Kulttuuri kukoistaa
Satunnainen ohilukija

Sinua voisi myös kiinnostaa

Seuraa Kirjaluotsia

Tilaa artikkelit sähköpostiisi

Erikoisen naisen kaupunki feminismi helmet2022 helmethaaste kävely muistelmat New York Vivian Gornick ystävyys


Edellinen Seuraava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Peruuta Lähetä kommentti

  1. Ei ole tullut vielä luettua tuota Toisissamme kiinni. Voisi kyllä vahvasti harkita, ja tämänkin kirjan lukemista. Tykkään muisteloista ja itsekin nautin kävelylenkeistä.

    1. Nyt onkin tullut suomeksi paljon kiinnostavia naisten muistelmia loistavilta kirjoittajilta. Gornickin lisäksi vahva suositus Deborah Levyn muistelmatrilogialle, jos et ole vielä siihen tutustunut. Ja tietysti tanskalainen Tove Ditlevsen!

keyboard_arrow_up