menu Menu
Vinkit Turun Kirjamessuille ja lippuarvonta
Kirjatapahtumat, Yleinen 21/09/2018 31 kommenttia
Leïla Slimani: Kehtolaulu Edellinen Johanna Elomaa: Kaipuun väri on sininen Seuraava

Lokakuu lähestyy ja sehän tarkoittaa kirjanystävän maailmassa, että on aika valmistautua messuhulinaan. Viime vuonna olin ensimmäistä kertaa Turun Kirjamessuilla ja se oli niin hyvä kokemus, että sinne on päästävä uudelleen. Turun Kirjamessut järjestetään tänä vuonna 5.-7.10. Turun Messukeskuksessa. Arvon taas muutamia lippuja messuille, joten tulehan sinäkin! Olet mukana arvonnassa, kun kommentoit alle mikä messujen ohjelmassa kiinnostaa sinua eniten. Arvon 2 x 2 kutsukorttia, joten voit ottaa myös ystävän mukaan. Liput sisältävät kertapääsyn Turun Kirjamessuille ja samaan aikaan pidettäville Ruoka & Viinimessuille. Arvonta päättyy torstaina 27.9. klo 20, jonka jälkeen ilmoitan voittajille henkilökohtaisesti ja päivitän voittajat myös tälle sivulle.

EDIT: Arvonta on päättynyt. Arvontakone valitsi voittajiksi Tiinan ja Lauran. Molemmat voittivat kaksi kertalippua messuille. Kiitos kaikille osallistujille!

Eniten kirjamessuista saa irti, kun valmistautuu etukäteen poimimalla runsaasta ohjelmasta juuri ne itseä kiinnostavat keskustelut. Tosin suunnitelma ei aina pidä ja tilaa on jätettävä myös yllättäville kohtaamisille ja päämäärättömälle haahuilulle. Turun Messukeskus on mukavan kompakti verrattuna Helsingin jättimäisiin messuhalleihin, joten lavalta toiselle siirtyminen sujuu sutjakasti lyhyemmässäkin ajassa. Se ei kuitenkaan helpota sitä tuskaa, että moni kiinnostava keskustelu käydään samaan aikaan eri paikoissa. Vaikeita valintoja on siis tehtävä. Alla poimintoja omasta suunnitelmastani. Koko messuohjelma löytyy täältä: www.kirjamessut.fi/ohjelma

Perjantai 5.10.

12.00-12.20 Kuisti B-halli
Erika Vik: Nefrin tytär
Jos juna tuo minut Turkuun ajallaan, saatan juuri ehtiä kuuntelemaan mitä Erika Vik kertoo mainion fantasiatrilogiansa päätösosasta. Innolla jo odotan, miten Kaksosauringot-trilogia huipentuu ja saadaanko vastauksia moniin auki oleviin kysymyksiin. Juttuni kahdesta edellisestä osasta löydät täältä: Hän sanoi nimekseen Aleia, Seleesian näkijä.

13-14 Auditorio
Messujen avajaiset
Ohjelmassa ei vielä kerrota mitä kaikkea tullaan näkemään, mutta avajaisissa on aina hyvä virittäytyä messutunnelmaan.

14.40-15.00 Kuisti B-halli
Lukevien miesten paneeli
Alakoululaisen pojan äitinä kiinnostaa kaikki vinkit millä saisi pojan innostumaan lukemisesta (ja ehkä miehenkin). Paneelissa mukana kirjastonhoitaja Lauri Seutu, kirjavinkkari Markku Kesti, informaatikko ja kirjabloggari Tuomas Aitonurmi sekä kirjailija Juha Itkonen.

15.30-15.50 Eino 2.krs
Johanna Elomaa: Kaipuun väri on sininen
Luin juuri Johanna Elomaan upean romaanin Kaipuun väri on sininen ja kovasti pidin myös Johannan esikoisesta Säästä ajatuksesi eläviä varten. Kiinnostavaa kuulla tämän uuden romaanin syntyprosessista. Jäi tunne, että siinä oli paljon omakohtaisesti koettua.

17.00-17.20 Agricola A-halli
Vaietut perhetarinat
Turun Kirjamessujen tämän vuoden teemamaa on Viro. Virolaista kirjallisuutta tulee luettua aivan liian vähän, joten haluan messuilla saada vinkkejä hyvistä virolaisista romaaneista. Ehkä niitä löytyy tästä keskustelusta, jossa Venla Hiidensalo ja virolainen Kai Aareleid keskustelevat kirjoistaan. Molemmat ovat kirjoittaneet sukujen tarinoita 1900-luvin historian pyörteissä. Haastattelijana on muuten Juha Hietanen, jota oli viime messuilla aina ilo kuunnella.

17.20-17.50 Fiore A-halli
Jukka Behm: Eikä yksikään joka häneen uskoo
Jukka Behmin uusi romaani on syksyn lukulistallani. Lähivuosina on ilmestynyt monta kotimaista romaania, jossa käsitellään eri uskontokuntia: mm. Pauliina Rauhalan Taivaslaulu ja Synninkantajat, Terhi Törmälehdon Vaikka vuoret järkkyisivät ja Ben Kallandin Vien sinut kotiin. Behmin romaani täydentää hyvin tätä “uskontosarjaa”.

Lauantai 6.10.

11.00-11.20 Jukola 2. krs
Saamelaisten mytologia
Juha Hurme haastattelee Saamelaisten mytologia -kirjan tekijöitä Juha Pentikäistä ja Risto Pulkkista.

11.40-12.00 Agricola A-halli
Olli Jalonen: Taivaanpallo
Olli Jalosen uusin romaani Taivaanpallo on ollut minulle yksi tämän vuoden parhaita kotimaisia. Jalosen tarinointia on kiva kuunnella myös livenä. Ehkä hän kertoo lisää vuosia sitten tekemästään matkasta Saint Helenan saarelle, jonne romaani sijoittuu.

12.30-12.50 Agricola A-halli
Mitä löytyy juurilta ja millaisissa yhteiskunnissa tänään elämme?
Lauantaina on vaarana saada yliannostus Juha Hurmeesta, mutta minkä sille mahtaa että mies on saanut itsensä mukaan niin moneen kiinnostavaan keskusteluun. Otsikon mukaisesta aiheesta on hänen kanssaan keskustelemassa virolainen Kätlin Kaldmaa, jonka romaani Islannissa ei ole perhosia on ollut pitkään lukulistalla. Laitanpa tähän itselleni muistiin, että hankin viimein kirjan messuilta.  Ja hei, Juha Hietanen vielä haastattelemassa! Tästä tulee kiinnostavaa.

13-14 Auditorio
Mitä Minna tekisi?
Tätä odotan myös mielenkiinnolla. Minna Canthin syntymästä on ensi vuonna kulunut 175 vuotta ja juhlavuosi näkyy jo vahvasti kulttuuritarjonnassa. Minna Canthin perinnöstä ovat keskustelemassa Elina Knihtilä, Jouko Jokinen sekä Minna Rytisalo, jolta juuri ilmestyi odotettu romaani nuoresta Minna Canthista. Keskustelua moderoi Jenni Haukio. Veikkaan, että auditorio tulee täyteen.

14.00-14.30 Auditorio
Metsän seinä on vain vihreä ovi
Minna Canth -keskustelun jälkeen voi jäädä auditorioon rentoutumaan luontorunouden pariin. Luontorunouden luonteesta ja tulevaisuudesta keskustelevat ja omia runojaan lukevat Pauliina Haasjoki, Jenni Haukio, Risto Rasa ja Sauli Sarkanen. Keskustelua vetää Tuija Välipakka.

TAI

14.00-14.45 Onerva 2. krs
Juha Hurme & Sally Salmisen Katrina
Runojen sijaan voisi mennä kuuntelemaan TAAS Juha Hurmetta. Hurme on tehnyt uuden suomennoksen Sally Salmisen klassikkoromaanista Katrina. Luin kirjan kesällä ja se nousi yhdeksi kotimaisen klassikkokirjallisuuden lemppareistani. Olisihan se kiinnostavaa kuulla Hurmeen turinoita kirjan tiimoilta, mutta montako kertaa jaksaa “hurmeentua” saman päivän aikana?

14.45-15.30 Onerva 2. krs
Rakkautta kirjoihin vai maksettua markkinointia?
No rakkautta tietenkin! Täällä olen ilman muuta paikalla, sillä nyt ääneen pääsevät kirjabloggaajat. Itse en ole lavalla, mutta meitä bloggaajia on tarkoituksella paikalla myös yleisössä, toivottavasti sankoin joukoin. Saa tulla vetämään hihasta! Kirjabloggaamisesta lavalla keskustelevat Tuomas Aitonurmi Tekstiluola-blogista, Kirsi Hietanen Kirsin kirjanurkka -blogista, Arja Korhonen Kulttuuri kukoistaa -blogista, Tuija Takala Tuijata-blogista ja Jonna Tapanainen Sivumennen-podcastista. Keskustelua johdattelee Airi Vilhunen Kirsin Book Club -blogista. EDIT: Keskusteluun on saatu mukaan myös kirjailija Pajtim Statovci!

15.40-16.00 Tieto B-halli
Janne Saarikivi: Suomen kieli ja mieli
Saarikiven tuore teos käsittelee Suomen, suomen kielen, suomalaisen ajattelun ja kulttuurin yhteyksiä ja markkinointitekstin mukaan tekee sen paikoin poleemisesti, paikoin ratkiriemastuttavalla tavalla. Ja arvatkaas mitä? Kyllä, haastattelijana on Juha Hurme! Saattaa olla, että ainakin tässä vaiheessa on Hurme-kiintiö täynnä, joten..

VAIHTOEHTONA

15.40-16.20 Kallas
Dame Agathan ja Huck Finnin paluu
Kääntäjäkonkarit Juhani Lindholm ja Jaakko Kankaanpää kohtaavat ja keskustelevat uusien klassikkokäännösten syntyprosessista.

19-22 Turun VPK-talo
Iltamat
Lauantaina on vuorossa vielä messujen oheisohjelmistoon kuuluvat Iltamat Turun VPK-talolla, jossa nähdään mm. juhlapuhe, runonlausuntaa, musiikkia, kansanvalistusta ja teatteria. Ja KYLLÄ, teatteriosuudesta vastaa kukas muukaan kuin Juha Hurme! Nimeän täten Turun Kirjamessujen lauantaipäivän Juha-messuiksi.

Sunnuntai 7.10.

10.40-11.00 Fiore A-halli
Minna Rytisalo: Rouva C.
Lauantain Minna Canth -keskustelussa kuullaan varmasti jo jotain Minna Rytisalon uudesta romaanista, mutta sunnuntaina kannattaa suunnata Fiore-lavalle kuuntelemaan lisää. Nuoresta Minna Canthista kertova romaani tulee varmasti olemaan syksyn tapauksia. Minnaa haastattelee Gummeruksen Anna Baijars.

11.20-12.00 Fiore A-halli
Miksi kuuntelisin kirjan?
Äänikirjojen kuuntelu on lisääntynyt viime aikoina ilmeisesti muillakin kuin minulla. Äänikirjoista ovat keskustelemassa Noora Al-Ani, Marko Kilpi, Mari Wärri ja Minna Rytisalo. Sunnuntai taitaakin sitten olla Minna-päivä! Tässä keskustelussa saattaa muuten olla hyvin tilaa, koska samaan aikaan auditoriossa kirjoittamisestaan puhuu messujen perinteinen salintäyttäjä Esko Valtaoja.

13.40-14.00 Eino 2. krs
Heikki Kännö: Sömnö
Heikki Kännön esikoisromaani Mehiläistie sai viime vuonna hyviä arvioita ja on odottanut lukulistallani. Nyt mieheltä pukkaa jo uutta romaania. Romaanissa seurataan elämäkerturi Isak Severiniä, joka perehtyy salaperäisen kuvataiteilijan Werner H. Bergerin sukutarinaan. Kuulostaa kiehtovalta! Kännöä haastattelee Helena Kulmala.

Sunnuntaille olen jättänyt enemmän hengailu- ja kirjaostosaikaa ja kahden jälkeen onkin jo aika suunnata kohti Helsinkiä. Eiköhän näillä eväillä jo saada riittävästi messuelämyksiä takataskuun. Toivottavasti nähdään messuilla!

Ja onnea arvontaan!

#kirjamessut arvonta Turun Kirjamessut


Edellinen Seuraava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Peruuta Lähetä kommentti

 1. Kai Aardleiding Korttitalo on lempeä sukukuvaus Tartosta. Pidin kovasti. Odottelen Valdur Mikitan Kantarellin lukemisen taitoa… Ivanov ei oikein sytyttänyt.

  Mun jalalla ei vielä Turuissa messuilla.

  1. Kiitos vinkeistä, tuo Korttitalo minuakin kiinnostaa, taidan laittaa Turusta hankittavien listalle 🙂
   Tosi kurja tuo sinun jalkahaaveri, toivottavasti pääset Helsingin messuille. Haluatko kuitenkin osallistua lippuarvontaan, jos sinulla on joku tuttu joka pääsisi?

 2. Rakkautta kirjoihin vai maksettua markkinointia? kiinnostaan, ei ole vielä lippuja hankittuna. Osallistun arvontaan. Uutuudet kiinnostavat myös.

 3. Aina kiinnostaa syksyn uudet kirjat, Alma Söderhjelmistä kertova Merete Mazzarella, Minna Canth jne. Paljon kiinnostavaa!

  Voisin mennä messuille vaikka joka päivä 🙂

 4. Vaietut perhetarinat-keskustelu herätti mielenkiinnon. Ihana olisi päästä tutustumaan uutuuksiin ja löytää uusia kiinnostavia lukukokemuksia syksyn ja talven pimeneviin iltoihin! Äiti, kirjojen suurkuluttaja nauttisi varmasti messupäivästä ja äiti-tytär laatuajasta! Mukavaa syksyä ja kiinnostavia lukukokemuksia! 🙂

 5. Minua kiinnostaa kaikki kirjamessuilla ja lähden sinne isän kanssa, isä on kovempi lukemaan kuin minä. Minulla ei ole aikaa lukea kun on pienet lapset ja olen väsynyt illalla etten jaksa lukea niin paljon kuin haluaisin.

  1. Kuulostaa siltä että hengähdyshetki isän kanssa messuilla voisi tehdä hyvää. Toivotan sinulle enemmän lukuaikaa tulevaisuudessa ja onnea arvontaan!

 6. Eniten kiinnostaa kaikki, mutta kaikkein eniten Riikka Pulkkisen uusin.

 7. Turun kirjamessuista on tullut jo jokasyksyinen perinne. Tänä(kin) vuonna kiinnostavia uutuuksia ja mielenkiintoisia puhujia riittää – mm. saamelaisten mytologia sekä Suomen kieli ja mieli.

  1. Minulla vasta toinen kerta Turun Kirjamessuilla, mutta aion myös tehdä siitä perinteen. Nuo teemat minuakin kovasti kiinnostavat. Onnea arvontaan!

 8. Rakkautta kirjoihin vai maksettua markkinointia sekä Miksi kuuntelisin kirjan kiinnostavat Toki ohjelma on täynnä hyvin monia mielenkiintoisia puhujia, joista monia menisin mielelläni kuuntelemaan 🙂

  1. Tuohon Rakkautta kirjoihin -keskusteluun onkin saatu mahtava lisävahvistus, mukana bloggareiden kanssa keskustelemassa on myös kirjailija Pajtim Statovci! Onnea arvontaan!

 9. Mitä Minna tekisi? kuulostaa mielenkiintoiselta + Haukion näkeminen kiinnostaisi 🙂

 10. Kiinnostaa perjantaina esiintyvä Helga Belt jonka Blogia oon seurannut ja nyt kirjan kirjoittanut myös.

 11. Eniten kiinnostaa Otso Sillanaukeen puheenvuoro Zero Waste-kirjansa teemoista. Lisäksi suomenhevonen sijaiskärsijänä kuulostaa mielenkiintoiselta!

 12. Kiinnostaa ihan yleisesti kaikki kun en ole koskaan vielä käynyt 🙂

  1. No sitten tosiaan riittää paljon uutta ihmeteltävää. Minäkin olin viime vuonna ensi kertaa Turun kirjamessuilla ja totesin tapahtuman sympaattiseksi ja helpommin hallittavaksi kuin Helsingin messut. Onnea arvontaan!

keyboard_arrow_up