Talot kuulevat, näkevät ja muistavat. Eivät ne muuten vinkkaisi silmäänsä juuri ennen kuin illan viimeinen säde kuolee. Eivät ne narisuttaisi lattioitaan varoittaakseen pimeään piiloutuneesta hallasta. Eivätkä tyhjät talot päästäisi pitkiä yksinäisyyden huokauksiaan tai pyytäisi palelevia lintuja vinteilleen.
Hän tuntee näkymättömän maailman. Se on ollut olemassa ennen ihmistä. Tarina viidestä aistista on suurta huijausta, aikojen alussa liikkeelle laskettu valhe.
Hän ottaa kiikarinsa ja näkee varjot, jotka ovat jäänteitä keltaisessa talossa kauan sitten asuneista ihmisistä. Pojan ihon allekin hän näkee. Siellä on yksinäisyys, jota hänen olisi tarkkailtava.
Naisesta hän ei vielä tiedä, onko se lähtijä vai jääjä. Siinä on aavistus sellaista hengettömyyttä, jota elämänsä vaivalloisuutta tai tylsyyttä pakenevissa on. Ne, jotka jäävät, ovat eri maata.
Tuuli Salminen: Rannalla poika
Tässäpä on ajankohtainen romaani! Ulkopuolisuuden, vieraan pelon, maahanmuuton ja mielenterveysteemojen ympärille kutoutuva Rannalla poika on Tuuli Salmisen toinen romaani. Salmisen esikoisromaani Surulintu oli pari vuotta sitten Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkintoehdokkaana. Pidin esikoisen kohdalla erityisesti kauniista kerronnasta ja toivoin, että tämä esikoiskirjailija kurottaa vielä korkeammalle. Toive lunastettiin, sillä tämän uuden romaanin myötä kerronta on hioutunut entistä ehommaksi eikä Salminen ole pelännyt tarttua vaativaan aiheeseen.
Psykiatri Olga muuttaa lukioikäisten lastensa kanssa pieneen merenrantakaupunkiin. Kesäinen idylli keltaisessa rantatalossa rapisee syksyä kohden kilpaa maalin ja puista putoilevien lehtien kanssa. Olga tekee kaikkensa auttaakseen asiakkaitaan, vastaanottokeskuksen maahanmuuttajia ja heidän altaan pois häädettyjä entisiä tehdastyöläisiä, mutta oma elämänhallinta rakoilee pahasti. Perheen tomera tytär muuttaa au pairiksi Italiaan ja kotipuuhissa uusavuton Olga jää kahden poikansa Johanneksen kanssa, joka hautoo omia salaisuuksiaan. Lauottuaan varomattomia lausuntoja paikallislehden haastattelussa Olga alkaa saada uhkaavia viestejä. Kun vielä Johannes löytää rannalta pahoinpidellyn pojan, vastaanottokeskuksesta karanneen syyrialaisen Waelin, elämä keltaisessa talossa muuttuu yhä mutkikkaammaksi. Kaatuvatko seinät päälle ennen kuin kevät taas koittaa?
Ennakkoluulot rehottavat pikkupaikkakunnalla. Työttömyys, työttömyyden uhka ja niistä kumpuavat mielenterveysongelmat saavat monet suhtautumaan uusiin tulokkaisiin vihamielisesti, oli kyseessä sitten maahanmuuttaja tai heitä auttamaan tullut pääkaupungin hienohelma. Kaiken lisäksi vastaanottokeskuksen asukasta epäillään seksuaalirikoksesta. Jännittävää, että tällainen teema on päätynyt tähän kirjaan, vaikka se on kirjoitettu ennen Oulun viimeaikaisia tapahtumia ja niistä virinnyttä keskustelua. Myös toista ajankohtaista aihetta, hoitotyön raskautta ja resurssipulaa, käsitellään romaanissa kiinnostavasti. Ei Olga varsinaisesti työhön huku, sillä yksityispraktiikalle on hankala saada asiakkaita. Tarvetta olisi, mutta rahaa ei, eikä vastaanotolle kehtaa leimautumisen pelossa mennä. Auttamisen halussa Olga tekee ilmaisia kotikäyntejä ja lupailee reseptejä vaikka kauppakäynnin yhteydessä. Olgan on vaikea pitää rajoistaan kiinni auttamistyössään ja lopulta hän uupuu ja masentuu itsekin.
Rannalla poika on ihailtavan hallittu teos monimutkaisista teemoista. Salminen on fokusoinut tarinansa muutamaan henkilöön, joiden maailmaan kurkistetaan rajatun linssin läpi. Kieli on kaunista ja persoonallista eikä asioita puhkiselitetä tai pureskella lukijalle valmiiksi. Tunnelma on salaperäinen, painostavakin ja sivut kääntyilevät kuin itsestään. Kertojanäkökulma vaihtelee äidin, pojan, maahanmuuttajanuoren ja naapurin välillä, mikä tuo kiinnostavia tarkastelukulmia tapahtumiin. Ja kevätkin viimein koittaa pimeän talven jälkeen ja tuo mukanaan uutta toivoa. Toivottavasti tulevan vaalikevään laita on samoin.
Helmet-lukuhaaste:
Helmet-haasteessa sijoitan kirjan kohtaan 40 – Kirja käsittelee mielenterveyden ongelmia.
Tuuli Salminen: Rannalla poika
Like 2019
Kirjastolaina
Muissa blogeissa:
Anun ihmeelliset matkat
Tuijata. Kulttuuripohdintoja
helmethaaste Like maahanmuutto mielenterveys Rannalla poika Tuuli Salminen