menu Menu
Turun Kirjamessut - Uudet äänet - Messukooste 4/4
Kirjatapahtumat 12/10/2017 0 kommenttia
Kjell Westö: Rikinkeltainen taivas Edellinen Turun Kirjamessut - Sitkeät äänet - Messukooste 3/4 Seuraava

Turun Kirjamessujen ohjelma oli tänä vuonna jaettu seitsemään ääneen, joista kävin kuuntelemassa neljään kategoriaan kuuluvia keskusteluja. Teen koosteeni näiden äänten mukaisesti neljässä osassa. Tämä viimeinen osa käsittelee Uusia ääniä. Uudet äänet ovat nuorten, kertovat nuorista tai kuuluvat alkuvaiheessa uraa oleville kirjailijoille. Myös pienkustantamojen äänet ovat mukana.

Uudet äänet – esikoisia ja muita uusia tuttavuuksia

Ben Kalland ja Terhi Törmälehto edustavat uusia ääniä sekä esikoiskirjailijoina että kertomalla teemoista, jotka eivät ole olleet niin paljon esillä kotimaisessa kaunokirjallisuudessa. Ben Kallandin esikoisromaani Vien sinut kotiin kertoo Jehovan todistajien yhteisöön kuuluvasta Markuksesta, jonka perheenjäsenet ja uskonyhteisön tiukat säännöt joutuvat törmäyskurssille. Terhi Törmälehdon esikoisromaani Vaikka vuoret järkkyisivät taas kertoo nuoresta kainuulaisesta Elsasta, joka toivoo löytävänsä jotain suurempaa hurmoksellisesta kristinuskosta. Näiden kahden kirjan päähenkilöt etsivät uskonnosta erilaisia asioita. Elsa on kiinnostunut henkilökohtaisesta uskon kokemuksesta, odottaa kiihkeästi kielillä puhumisen lahjaa eikä ole niinkään kiinnostunut uskonyhteisöstä. Hän ei välitä mitä muut hänestä ajattelevat. Kallandin kirjassa taas Markus nimenomaan välittää siitä mitä muut ajattelevat ja haluaa edetä tiukan hierarkkisessa uskonyhteisössä mahdollisimman korkealle. Hänen kiinnostuksensa on nimenomaan yhteisössä, ei niinkään uskon kokemuksessa.

Ville Rauvola, Ben Kalland ja Terhi Törmälehto

Kallandia ja Törmälehtoa haastatteli Ville Rauvola, joka tietysti kysyi esikoiskirjailijoilta miten kirjat on otettu vastaan ja miltä ensimmäisen kirjan julkaisu tuntui. Kalland sanoi, että hän on saanut hyvää palautetta henkilöiltä, jotka ovat eronneet uskonyhteisöstä, mutta toistaiseksi ei ole kuullut minkäänlaista palautetta Jehovan todistajien nykyisiltä jäseniltä. Törmälehto taas sanoi yllättyneensä että hänen kirjaansa on niin tarkasti luettu helluntailaiskirjana. Mediassa on myös annettu vähän harhaanjohtavaa tietoa hänen omasta taustastaan. Haastattelussa hän kertoi, että hänellä on kyllä kokemusta karismaattisesta uskosta ja uskon menettämisestä, mutta varsinaisesti helluntailaiseen yhteisöön hän ei ole koskaan kuulunut. Törmälehto on tehnyt väitöskirjansa kielillä puhumisen ilmiöstä ja se oli yksi teema jota hän halusi kirjassaan tarkastella. Hän myös kertoi, että kirjan julkaisun jälkeen tuntui erityisen hienolta kun ensimmäisen kerran luki aivan tuntemattoman ihmisen kirjoittavan, että toivottavasti tästä kirjailijasta kuullaan vielä. Minä taisin olla yksi heistä 🙂 Kallandin romaania en ole vielä lukenut, mutta se singahti kyllä lukulistalle viimeistään tämän keskustelun jälkeen.

Terhi Törmälehto ja Kirjaluotsin Tiina

Toisenlaista uutta ääntä edustaa Erika Vik, jota ei enää voi tituleerata esikoiskirjailijaksi. Hänen Kaksosauringot-trilogiansa toinen osa Seleesian näkijä nimittäin ilmestyi juuri tänä syksynä. Toinen osa odottaa minulla vielä lukuvuoroaan, mutta täytyy ehdottomasti lukea pian, vielä kun ensimmäisen osan Hän sanoi nimekseen Aleia tapahtumat ovat melko tuoreessa muistissa. Hienoa, että trilogia julkaistaan näin nopeaan tahtiin, ensimmäinen osa julkaistiin vasta viime keväänä. Nopea julkaisuaikataulu ei tarkoita sitä, että kirjat olisi tehty hutaisten. Vik kertoi aloittaneensa sarjan rakentamisen jo 14-vuotiaana. Hän kirjoitti koko trilogian jo kertaalleen, kunnes totesi ettei se toimi, ja aloitti alusta. Huh, mitä sitkeyttä! Fantasiasarja on kaksoisluokiteltu YA-kirjallisuudeksi ja aikuisten romaaniksi. Nuoremmat lukijat ovat Vikin mukaan takertuneet enemmän tarinan romanttisiin viritelmiin, mikä vähän yllätti kirjailijan. Hänen päätarkoituksensa on ollut spekulatiivisen fiktion suoman vapauden turvin käsitellä isoja teemoja: muukalaisuutta ja ulkopuolisuuden kokemuksia ja yhteiskunnallista vallankäyttöä. Toinen osa nostaa esiin päättäjien ja median vastuun, sen miten kansalle viestitään vaikeista asioista. Vik on luonut aivan uudenlaisen mielikuvitusta stimuloivan maailman, johon pääsee tutustumaan paremmin osoitteessa seleesia.com. Sivustolta löytyy Vikin omia kuvituksia ja taustatietoa kirjan maailmasta. Kirjailija lupaili, että sivustolle ilmestyy pian myös julkaisematonta materiaalia uusimpaan kirjaan liittyen. Erika Vikiä haastatteli Gummeruksen Jonna Tapanainen.

Erika Vik

Esikoiskirjapaneelissa esittäytyivät Sissi Katz (Coco Kafkan ihmeellinen maailma), Sirpa Saarikoski (Kesä kasiysi), Pentti Jokinen (Oikotiet), Hanna Ryti (Syli) ja Kristian Kosonen (Taistelu Vasikkasaaresta). Haastattelijana toimi Taija Tuominen. Monella tuntui olevan liikuttavan epäuskoinen tunne siitä, että nyt tosiaan istutaan Kirjamessujen lavalla puhumassa ihan omasta kirjasta. Keskustelussa keskityttiinkin esikoiskirjailijan kokemuksiin siitä, miten kukainenkin on kirjahaaveensa saanut toteutettua. Monelle itse kirjoittaminen on ollut se helpoin ja mukavin osa, haastavin työ on alkanut sitten kun kustannussopimus on tehty ja alkaa kirjan saattaminen julkaisukuntoon. Ihailen ylipäätään kirjailijoiden sinnikkyyttä ja kestävyyskykyä, tässäkin joukossa oli sellaisia jotka olivat tarjonneet käsikirjoitustaan useamman vuoden ennen kuin tärppäsi. Esikoiskirjailijoiden jännityksen huomasi viimeistään siinä vaiheessa kun tehtävänä oli lukea ote omasta kirjasta. Suurin osa luki tekstiään hirveän nopealla tempolla ja valitettavan monotonisesti. Kierroksen lopettanut Sissi Katz sentään uskaltautui jopa laulamaan tekstinäytteen lopussa olleen Fly Me To The Moon -katkelman. Pisteet siitä!


Minulle uusi tuttavuus oli myös hotelli, jossa yövyin messuviikonlopun. Miten onkaan tällainen helmi jäänyt aiemmin löytämättä! Centro Hotel oli siisti ja moderni, vaikka on kuulemma ollut samalla paikalla jo vuodesta 1974. Sijainti Yliopistonkadulla oli loistava ja monipuolinen aamiainen tunnelmallisessa aulabaarissa auttoi jaksamaan messupäivät. Kirjanystävää lämmitti myös huonekerroksista löytyneet kirjojenkierrätyshyllyt.

Lopetan raporttini tämän vuoden Turun Kirjamessuilta tähän ja suuntaan katseeni tuleviin Helsingin Kirjamessuihin. Saa nähdä mitä kaikkea sieltä jää talteen ja missä muodossa sen teille tiivistän. Kiitos kaikille mukavista palautteista, joita olen saanut messukoosteisiini liittyen.

#kirjamessut #MontaÄäntä

#kirjamessut #montaääntä Turun Kirjamessut


Edellinen Seuraava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Peruuta Lähetä kommentti

keyboard_arrow_up