menu Menu
Trent Dalton: All Our Shimmering Skies
Australia, Dalton Trent, HarperAudio, Ulkomainen kaunokirjallisuus 15/08/2021 2 kommenttia
Saija Kuusela: Katse Edellinen Iris Murdoch: The Sea, The Sea Seuraava

Molly is the gravedigger girl. She’s heard people in town call her that. Poor little gravedigger girl. Mad little gravedigger girl. She leans on her shovel. It has a wooden handle as long as she is tall, with a wide dirt-stained sheet-steel blade with teeth on its sides for root cutting. Molly has given the shovel a name because she cares for it. She calls the shovel Bert because those side teeth remind her of the decaying and icicle-shaped fangs of Bert Green who runs the Sugar Lane lolly shop on Shepherd Street. Bert the shovel has helped dig twenty-six graves for her so far this year, her first year digging graves with her mother and father and uncle. Bert has killed a black whipsnake for her.

Molly’s mother, Violet, says Bert is Molly’s second best friend. Molly’s mother says her first best friend is the sky. Because the sky is every girl’s best friend. There are things the sky will tell a girl about herself that a friend could never tell. Molly’s mother says the sky is watching over Molly for a reason. Every lesson she will ever need to learn about herself is waiting up there in that sky, and all she has to do is look up.

Trent Dalton: All Our Shimmering Skies

Australialaisen Trent Daltonin esikoisromaani Boy Swallows Universe (Poika nielaisee maailmankaikkeuden, HarperCollins 2019) valloitti mielikuvituksellisella kasvutarinallaan, jonka uskomattomat käänteet perustuivat osittain Daltonin omaan elämään. Uusi romaani All Our Shimmering Skies esittelee jälleen unohtumattoman päähenkilön, nuoren tytön, jolla on rohkeutta ja sisua enemmän kuin raavaassa miehessä. Romaani sijoittuu toisen maailmansodan aikaan vuoteen 1942, jolloin Japani teki ilmahyökkäyksiä Australiaan. Darwinissa asuva Molly Hook, haudankaivajan tytär, on oppinut edesmenneeltä äidiltään pyytämään apua taivaalta. Apua Molly tarvitseekin, sillä ankara isä ja suorastaan hirviömäinen setä käyttävät häntä lapsityövoimana hautausmaabisneksessään. Entiset kullankaivajat ovat päätyneet alhaisista alhaisimmiksi haudanryöstäjiksi. Kun japanilaisten pommit alkavat repiä Darwinia palasiksi, Molly pakenee. Mukanaan hänellä on paras ystävänsä eli Bert-niminen lapio, repussa äitinsä kiveksi muuttunut sydän sekä vanha vaskooli, johon kaiverrettu arvoitus toimii karttana. Se oli ensimmäinen taivaan antama lahja ja sen avulla Molly aikoo löytää syvältä Pohjoisterritorion monsuunimailta aboriginaalipoppamiehen nimeltä Longcoat Bob. Molly uskoo Longcoat Bobin kironneen perheensä ja aikoo vaatia miestä purkamaan kirouksen.

Onneksi Mollyn ei tarvitse turvautua ainoastaan Bert-lapion seuraan vaarallisella matkallaan. Mukaan lähtee myös sedän kaltoinkohdeltu rakastaja Greta, teräväkielinen ja kaunis näyttelijä, joka haaveilee urasta Hollywoodissa. Matkan varrella taivaalta tipahtaa konkreettisesti myös japanilainen hävittäjälentäjä Yukio. Näiden kolmen odottamattoman matkakumppanin muodostama seurue etenee yhä syvemmälle pohjoisen metsiin, aavikoille ja kivisokkeloihin, kohdaten toinen toistaan uskomattomampia ja vaarallisempia tilanteita sekä luonnon että ihmisten taholta. Australian vihamieliset maastot todella piilottelevat mitä erikoisempia yhteisöjä. Kolmikko on vaarassa joutua niin leprasairaiden kaivosmiesten kuin huumehöyryisten maailmanparantajien vangeiksi. Lukija saa todella jännittää, millaisia ihmeellisiä vastoinkäymisiä seuraavaksi kohdataan ja millä nokkeluudella niistä taas selvitään. Löytävätkö he koskaan aboriginaalien maille ennen kuin heitä jäljittävä hirviö saa heidät kiinni?

All Our Shimmering Skies on ennen kaikkea aikuisten satu ja sellaisena hyvinkin vetävä ja rankoista teemoistaan huolimatta viihdyttävä. Vaikka päähenkilö on lapsi, ei tätä kovin nuorille voi suositella, sen verran raakoja asioita kirjassa tapahtuu. Äänikirjana romaani oli välillä hermoja raastavaa kuunneltavaa. Etenkin alkupuolella Molly suorastaan kiljuu ja kiitos lukijan eläytymisen, kuuntelija saa tuntea luissaan ja ytimissään kun hysteerisesti itkevä tyttö huutaa äitinsä haudalla: She’s not there! Dalton käyttää kerrontansa tehokeinona paljon toistoa, joten monessa kohtaa myös huudetaan Run, Molly, run! tai Dig, Molly, dig! Kun tähän tyyliin tottui ja pääsi mukaan kirjan imuun, tuntui kuin olisi katsonut päänsä sisällä värikästä seikkailuelokuvaa. Australian ihmeellinen luonto elää kirjassa voimakkaasti, kuin yhtenä henkilöistä. Vaikka en rakastunut tähän yhtä paljon kuin esikoiseen, Dalton on taas onnistunut luomaan taianomaisen tarinan, jossa riittää vauhtia, lämpöä ja sydäntä. Ja taivaalta tippuvia lahjoja.

Trent Dalton:
All Our Shimmering Skies
HarperAudio 2021
Äänikirjan lukija: Ruby Dee
Kuunneltu Storytelista

Sinua voisi myös kiinnostaa

Seuraa Kirjaluotsia

Tilaa artikkelit sähköpostiisi

aboriginaalit aikuisten satu All Our Shimmering Skies Australia seikkailu toinen maailmansota Trent Dalton


Edellinen Seuraava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Peruuta Lähetä kommentti

  1. Toivottavasti tämä saataisiin joskus suomeksi! Kuulostaa piristävän erilaiselta kirjalta.

    1. Toivotaan! Ainakin esikoinen suomennettiin ja sai ilmeisesti ihan hyvän vastaanoton. Luulisi, että tämäkin saadaan suomeksi. Daltonilla on kyllä omanlaisensa tyyli ja kyky luoda unohtumattomia sankareita.

keyboard_arrow_up