menu Menu
Toni Morrison: Rakkaus
Käännöskirjallisuus, Morrison Toni, Tammi, Yhdysvallat 13/08/2019 0 kommenttia
Elif Shafak: 10 Minutes 38 Seconds in this Strange World Edellinen Marilynne Robinson: Gilead Seuraava

Uni tuli niin pian, että vasta uneksiessaan hän koki sen oudon uutuuden: turvallisuuden. Helpotuksen häivän, kuten alkuaikoina koulukodissa, kun yöt olivat niin kamalat; kun käärmeet odottivat pystyssä pikkuruisilla jaloillaan seisten, kärttäen ohuilla vihreillä kielillään häntä tulemaan alas puusta. Toisinaan oksien alla seisoi joku käärmeistä erillään, ja vaikkei hän erottanut kuka se oli, seisoskelijan läsnäolo tiesi pelastusta. Niin hän oli kestänyt ne painajaiset, mennyt niiden sisäänkin nähdäkseen vilauksen tuon tuntemattoman kasvoista. Kasvoja hän ei koskaan nähnyt, ja lopulta seisoskelija häipyi pystykäärmeiden myötä. Mutta täällä, nyt, sikeässä unessa, hänen etsintänsä näytti päättyneen. Se johtui varmaan niistä kasvoista, jotka riippuivat hänen uuden pomonsa sängyn yläpuolella. Komea mies, jonka solttuleuka ja rauhoittava hymy takasivat loputtomia lämpimän, maukkaan ruuan päiviä; ystävälliset silmät, jotka lupasivat pitää tytön tukevasti olkapäillä, kun tämä rosvosi omenoita ylimmältä oksalta.

Toni Morrison: Rakkaus

Viime viikolla kuultiin suru-uutinen: kirjailija Toni Morrison kuoli 6.8.2019 keuhkokuumeen komplikaatioihin 88-vuotiaana. Morrison oli ensimmäinen musta amerikkalainen ja myös ensimmäinen musta nainen, jolle on myönnetty Nobelin kirjallisuuspalkinto, vuonna 1993. Olen lukenut Morrisonilta aiemmin kaksi teosta: vuonna 1988 Pulitzerin voittaneen Minun kansani, minun rakkaani sekä Morrisonin viimeiseksi romaaniksi jääneen Luoja lasta auttakoon. Etenkin ensimmäinen teki niin suuren vaikutuksen, että päätin ajan kuluessa lukea kaikki Morrisonin romaanit, joista kaikki yksitoista on suomennettu. Antikvariaatista tarttui joskus mukaan tämä Rakkaus, ja sen lukeminen nyt tuntui sopivalta tavalta kunnioittaa tämän legendaarisen kirjailijan muistoa.

Rakkaus kertoo ihmisistä, joiden jokaisen elämään on vahvasti vaikuttanut sama mies: Coseyn Lomahotellin edesmennyt omistaja Bill Cosey. Lomahotelli on aikaa sitten rapistunut ja sukukartanokin tutisee kahden kärttyisen ja katkeran naisen vihanpidosta. Heed ja Christine, entiset parhaat ystävykset, ovat kilpailleet vuosikymmeniä siitä kummalla on oikeus Coseyn taloon. Kun taloon saapuu nuori nainen nimeltä Junior, Coseyn naisten riita leimahtaa uusiin liekkeihin. Junior ei koskaan tuntenut Bill Coseya, mutta tuntee talossa miehen läsnäolon. Coseyn vaikutusvalta tuntuu haudankin takaa eikä mies tunnu päästävän ketään otteestaan.

Edesmenneen Coseyn ja hänen lähipiirinsä kautta Morrison käsittelee Yhdysvaltain mustan väestön historiaa, orjuutta, rasismia ja väkivaltaa, mutta myös muita sosiaalisia kipukohtia kuten köyhyyttä, mielenterveysongelmia, prostituutiota ja lapsiin kohdistuvaa seksuaalista vallankäyttöä. Ei siis mikään helppo paketti pureskeltavaksi. Kirjassa kuvatut perhesuhteet ovat niin mutkikkaita, että menee hetki laskeskellessa miten Coseyn leski voi olla samanikäinen kuin Coseyn lapsenlapsi. Tälle löytyy selityksensä ja sen mukana karismaattisen Bill Coseyn kilpeen ilmestyy lisää tahroja.

Romaanin pirstaleinen kerronta tekee lukemisesta alkuun vaikeaa. Äkkinäiset ajalliset siirtymät ja kertojanäkökulmien muutokset hämmentävät, mutta tekstissä on kuitenkin selittämätöntä imua, joka kannustaa jatkamaan. Odotus palkitaan, kun palapelin palaset alkavat loksahdella nautinnollisesti paikoilleen. Heedin ja Christinen kitkerä kiukku sulaa suruksi väkisin rikotusta ystävyydestä. Synkän ja lohduttoman tarinan lopussa pilkottaakin armo ja anteeksianto, rakkaus, joka oli kaikesta huolimatta pysynyt elossa. Tapahtumia matkan varrella kommentoinut salaperäinen L. tekee lopussa paljastuksen, joka myös kertoo omanlaisestaan rakkaudesta. Rakkaudella on monet kasvot ja Morrisonilla on taito kuvata niitä kaikkia.

Toni Morrison: Rakkaus
Love (2002),
suom. Seppo Loponen
Tammi 2004
Omasta hyllystä

Muissa blogeissa:
Eniten minua kiinnostaa tie
Kirjapolkuni
Kirjasähkökäyrä
Oksan hyllyltä

Sinua voisi myös kiinnostaa

Seuraa Kirjaluotsia

Tilaa artikkelit sähköpostiisi

Keltainen kirjasto Nobel Pulitzer rakkaus Toni Morrison


Edellinen Seuraava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Peruuta Lähetä kommentti

keyboard_arrow_up