menu Menu
Tiina Katriina Tikkanen: Toinen silmä kiinni
Atena, Kotimainen kaunokirjallisuus, Suomi, Tikkanen Tiina Katriina 20/03/2020 2 kommenttia
Sadie Jones: Käärmeet Edellinen Fernando Aramburu: Äidinmaa Seuraava

Urho halusi mennä yhdessä psykoterapiaan. Hän alkoi kertoa siellä legojen heittelystä. Kuvaili, miten putoan riidellessämme tavoittamattomiin.
– Tuntuuko, että Minttu olisi joku toinen henkilö tai jonkun toisen ikäinen? terapeutti kysyi.
– Joo, niin kuin pieni lapsi tai teini.
Kuuntelin Urhon ja terapeutin keskustelua.
– Mitä sä, Minttu, ajattelet siitä legojen heittelystä? terapeutti kysyi.
– Luulen, että se on tapahtunut jollekin toiselle.
Terapeutti kertoi, miten omat lapset aktivoivat omia lapsuusmuistoja ja niitä asioita, joita itselle on tapahtunut lapsena. Mitä Mintulle on tapahtunut, kun Minttu on ollut pieni? Keneltä terapeutti kysyi?

Tiina Katriina Tikkanen: Toinen silmä kiinni

Viime aikoina olen sattumalta lukenut useamman romaanin, jossa kertojana olevat naiset ovat kokeneet lapsuudessa sellaisen trauman, jota lapsen on vaikea tapahtumahetkellä ymmärtää, mutta joka jättää syvät jäljet aikuisuuteen. Kaikki kolme romaania myös perustuvat jollain tasolla kirjailijoiden omiin kokemuksiin. Kayo Mpoyi kirjoittaa esikoisromaanissaan Virtaavan veden sukua lapsen kokemasta hyväksikäytöstä lapsen kertojaäänellä. Vigdis Hjorthin romaanissa Perintötekijät päähenkilön kipeät kokemukset nousevat pintaan terapian seurauksena. Tiina Katriina Tikkasen esikoisromaanissa Toinen silmä kiinni päähenkilö Minttu alkaa aivoinfarktin seurauksena muistaa lapsuudesta asioita, jotka kääntävät hänen maailmansa ylösalaisin.

Niin traumat yleensä toimivat, ne saatetaan painaa ulos tietoisuudesta vuosiksi, kunnes joku tilanne avaa lukon ja tukahdutetut muistot vyöryvät ulos. Mintulla tuo tulppa aukeaa aivoinfarktin yhteydessä ambulanssimatkalla. Toisesta silmästä häviää näkö ja hallitsematon muistojen vyöry huuhtoutuu Mintun yli. Minttu palaa mielessään lapsuuteen, ulkoa valkoiseen ja sisältä pimeään taloon isän, äidin ja veljen luo. Muistaa miten oli aina isän prinsessa, miten sattui mahaan, jos isä sanoi ensin hyvää yötä veljelle. Isä oli kaikkien ihailema hurmuri ja hyväntekijä, vai oliko hänessä joku toinenkin puoli? Mieleen nousee isän kantapäiden raapiva ääni käytävässä, se kiristävä tunne jonka sen kuuleminen aiheutti. Vähitellen terapeutin tukemana alkaa löytyä vielä pahempia muistoja.

Minttu on aina vaatinut itseltään paljon, mutta aika ajoin flirttailee kuoleman kanssa. Lapsuuden kokemukset heijastuvat nuoruudessa holtittomana käytöksenä ihmissuhteissa ja vaikeuksina asettaa omia rajoja. Vaihto-oppilasvuosi Yhdysvalloissa ja opinnot Amsterdamissa auttavat ottamaan fyysistä etäisyyttä kotiin, mutta henkisesti Minttu on yhä kiinni isässä, joka esittelee itsensä soittaessaan: Amur, rakkauden kuningas täällä hei. Sitten isä yhtäkkiä kuolee aivokasvaimeen ja Mintun pasmat menevät aivan sekaisin: mitä hän on ilman isää? Sitä paitsi isä tuntuu seuraavan hänen tekemisiään haudankin takaa, soittelee ovikelloa ja tiputtelee lappuja postiluukusta.

Urhon ja lasten myötä elämä on hetken normaalia. Mintulla on hyvä työ ja rakastava perhe, mutta välillä paha olo ottaa vallan. Kun trauma vyöryy päälle, Mintulla on onneksi tukijoukkoja. On mies Urho, joka lähtee mukaan terapiaan. On kaksostytöt, jotka pitävät Mintun kiinni elämässä. On paras ystävä, joka kuuntelee nyt, vaikkei lapsena osannut asiaa nähdä saati siihen puuttua. Ja on äiti, joka ei käännä selkäänsä (kuten Perintötekijöiden äiti), vaan lupaa kantaa ja kannatella Minttua lopun elämäänsä. Minttu odottaa päivää jolloin uusia muistoja ei enää tule, mutta trauma ei häviä mihinkään. Onneksi sitä voi jotenkin hallita, esimerkiksi kirjoittamalla. Toinen silmä kiinni on taidokkaasti kirjoitettu esikoisromaani, joka ei raskaasta aiheestaan huolimatta ole raskassoutuista luettavaa. Se on rohkea ja kaunis selviytymistarina.

Helmet-lukuhaaste:
Helmet-haasteessa sijoitan kirjan kohtaan 45 – Esikoiskirja.

Tiina Katriina Tikkanen:
Toinen silmä kiinni
Atena 2020
Arvostelukappale

Muissa blogeissa:
Kirjasähkökäyrä
Leena Lumi
Nannan kirjakimara

Sinua voisi myös kiinnostaa

Seuraa Kirjaluotsia

Tilaa artikkelit sähköpostiisi

Atena esikoisromaani helmethaaste Tiina Katriina Tikkanen Toinen silmä kiinni


Edellinen Seuraava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Peruuta Lähetä kommentti

keyboard_arrow_up