menu Menu
Louise Candlish: The Swimming Pool
Candlish Louise, Iso-Britannia, Penguin Books, Ulkomainen kaunokirjallisuus 16/10/2016 0 kommenttia
Helsingin Kirjamessut 2016 | Lippuarvonta ja vinkit Edellinen Mooses Mentula: Jääkausi Seuraava

I see now that I wasn’t thinking straight that weekend. Maybe I hadn’t been thinking straight since the beginning, since that luminous Saturday morning in July when I took my seat at the lido café and came face to face with our bewitching new lake of ultramarine. Since I’d begin seeing Elm Hill in spangled, crackly cine-film vision, as if it were old Hollywood, its trees not elms but palms or cypresses, its people golden and decadent, subject only to the laws of their own making. Since I’d worshipped at the altar of La Madrague and believed myself to be, like its residents, closer to the sun than other people.

It was going to be as hard to remove myself from the fantasy as it had been easy to be seduced by it.

Louise Candlishin psykologinen trilleri The Swimming Pool sopisi ehkä parhaiten kesälomalukemiseksi uima-altaan äärelle, mutta sopii se näin syysiltojenkin viihteeksi. Ja onhan se siinä mielessä ajankohtainen, että meidänkin nurkilla avattiin juuri uusi maauimala! Candlish oli minulle uusi Goodreadsista bongattu tuttavuus. Tyylistä tuli mieleen australialaisen Liane Moriartyn kirjat ja voi hyvin olla, että suosituskin tuli niiden perusteella. Molemmat edustavat perhekeskeistä psykologista jännityskirjallisuutta, jossa vahvat naishahmot jyräävät. Moriarty värittää synkkiä teemoja yllättävällä huumorilla, kun taas Candlish pysyy koko ajan vakavalla linjalla. Candlishin kirjassa ei tapahdu niin synkkiä rikoksia kuin Moriartylla, mutta siitä huolimatta Candlish onnistuu pitämään yllä intensiivisen uhkaavaa tunnelmaa. The Swimming Pool on niitä kirjoja, joissa heti alussa annetaan ymmärtää, että jotain kamalaa on tapahtunut. Mutta mitä? Ja kenelle? Ja miksi? Näitä kysymyksiä punotaan auki niin koukuttavalla tavalla, että kirjaa oli vaikea laskea käsistään.

Tarina sijoittuu Lontooseen, vähän paremman väen kaupunginosaan, johon on juuri koulujen kesäloman alettua avattu uusi maauimala. Opettajapariskunta Ed ja Natalie asuvat lähistöllä teini-ikäisen tyttärensä Mollyn kanssa. Perheessä suhtaudutaan ristiriitaisesti naapuruston uuteen kokoontumispaikkaan: Natalie on haltioissaan, mutta valitettavasti tytär Molly kärsii aquafobiasta eli on pelännyt vettä siitä lähtien kun vauvana oli vähällä hukkua. Natalie kamppailee syyllisyyden tunteista Mollyn onnettomuuteen liittyen, mutta syyllisyys ja häpeä ulottuvat myös kauemmas, varhaisteininä mummolassa vietettyyn villiin kesään. Natalie on onnistunut piilottelemaan salaisuuksiaan, eikä kukaan uskoisi pahaa vähän liiankin kunnolliselta eli tylsältä vaikuttavasta opettajasta. Natalie on itsekin siis ihmeissään, kun uudella uima-altaalla naapuruston valovoimaisin seurapiirirouva Lara Channing osoittaa kiinnostusta häneen. Pian Natalie on osa kauniiden ja rohkeiden jännittävää seurapiiriä. Mutta onko kaikki liian hyvää ollakseen totta?

Tarina liikkuu vuorotellen kolmessa aikatasossa: nykyajassa kun jotain kamalaa on tapahtunut, sitä edeltäneissä viikoissa sekä Natalien lapsuuden kesässä, jonka tapahtumia Natalie ei saa karistettua mielestään. Näistä aineksista punoutuu kokonaisuus, joka onnistuu yllättämään. Candlish osaa salakavalasti ripotella vääriä johtolankoja ja itse ainakin yllätyin lopputuloksesta. Herkullisinta kirjassa ovat kuitenkin henkilöiden väliset kemiat ja jännitteet. On kiinnostavaa seurata miten kaipuu aidan vihreämmälle puolelle saattaa siihen asti vakaalla pohjalla olleen avioliiton ja vanhat ystävyyssuhteet vaakalaudalle. Tai miten kauaskantoiset vaikutukset voi nuorena koetulla häpeällä olla, oli kyse sitten itse aiheutetusta tai toisen aiheuttamasta häpeästä. Tai miten vaikeaa onkaan kasvattaa lapsista rohkeita ja vastuuntuntoisia, kun omat pelot ja syyllisyyden tunteet painavat synkkinä mielen syvissä sopukoissa. Ja juuri kun luulet ymmärtäväsi mistä tässä kaikessa on kysymys, henkilöistä paljastuukin ihan erilaiset kasvot.

The Swimming Pool on psykologista jännitystä parhaimmillaan: kiinnostavia henkilöhahmoja, sopivan painostavaa tunnelmaa, viihdyttävää mutta samalla ajatuksia herättävää,  sekä yllättäviä juonenkäänteitä, jotka saavat valvomaan kirjan parissa pikkutunneille.

the_swimming_poolLouise Candlish: The Swimming Pool
Penguin Books 2016.

englanninkielinen Louise Candlish psykologinen trilleri The Swimming Pool


Edellinen Seuraava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Peruuta Lähetä kommentti

keyboard_arrow_up