Colette was trying to develop a new way of looking at life, with more lightness, as if everything that seemed so substantial, like a school, or a home, or a marriage, was in fact only disposable and breakable. It was frightening, but also a relief. Phyllis used to joke about how Anne and her husband Tom had experimented with free love before they were married, and Colette saw now how they’d have set about it earnestly, in pursuit of an ideal. Perhaps it was better to be frivolous.
Tessa Hadley: Free Love
Tessa Hadley on yksi toukokuisen Helsinki Litin vieraista. Hänen romaaninsa Vapaa rakkaus julkaistiin Marianna Kurton suomentamana tänä keväänä. Päädyin kuitenkin kuuntelemaan englanninkielisen äänikirjan, jonka Abigail Thaw lukee elegantilla brittienglannilla. Free Love sijoittuu vuoden 1967 Lontooseen. Keskiluokkainen Fischerin perhe asuu vehreällä esikaupunkialueella, jossa vapaa rakkaus, protestiliikehdintä ja vanhan kaartin arvosteleminen eivät ole vielä tulleet muotiin. Roger Fischer työskentelee ulkoministeriössä ja vaimo Phyllis on omistautuva kotiäiti. Tytär Colette kärsii teini-iän tyypillisistä epävarmuuksista ja 9-vuotias Hugh nauttii lapsuuden huolettomuudesta ja äidin huomiosta. Kaikki on siis suhteellisen normaalia, kunnes Rogerin ystäväpariskunnan poika saapuu illalliselle. Parikymppinen Nicholas Knight saa yhdessä illassa perheen keskiluokkaisen elämän raiteiltaan, yhdellä varastetulla suudelmalla puutarhan pimeydessä.
Ei liene mikään juonipaljastus, että tuon suudelman kohde on kotirouva Phyllis. Pian Phyllis on niin ihastunut töykeään ja itsepäiseen nuoreen mieheen, että muuttaa nuoren rakastajansa vaatimattomaan ja sotkuiseen asuntoon ja jättää miehensä ja kaksi lastaan sanomatta sanaakaan. Ehkä alkuun kyse on uudelleen heräävästä seksuaalisuudesta, sen ymmärtämisestä, että voi olla vielä jonkun halun kohteena, mutta samalla koko ympäristön muutos tuntuu sytyttävän jotain uinuvaa Phyllisin sisällä. Ennen niin säntillinen kodista huolehtija vapautuu boheemissa taiteilijaseurassa ja alkaa elää aivan toisenlaista elämää. Mutta mitä tästä kaikesta tuumii jätetty perhe? Romaanin näkökulma vaihtelee eri perheenjäsenten kesken ja avaa heidän tuntojaan hämmentävässä tilanteessa.
Kirjan toisella puoliskolla 16-vuotias Colette astuu vahvemmin valokeilaan. Luokkatovereidensa keskuudessa epäsuosittu Colette päättää, että hänenkin on aika aloittaa oma muutosmatkansa. Hän haluaa olla kiinnostavampi ja rohkeampi, mikä tarkoittaa myös hätiköityjä päätöksiä ja huonosti punnittuja valintoja. Pahinta Coletten mielestä on se, että äiti on häntä edellä tässäkin asiassa. Hän on äitiin verrattuna se konservatiivinen ja tylsä Fischer. Kirjan painopisteen vaihto muuttaa myös teoksen tunnelmaa, kun lukija joutuu pohtimaan useiden henkilöiden moraalisia valintoja. Phyllis ja Nicky häipyvät taustalle ja tarina kadottaa hieman vauhtiaan. Toisaalta olisin kaivannut lisää Hugh-pojan näkökulmaa. Hän tuntuu kovin helposti mukautuvan tilanteeseen, jossa äiti hylkää ja isä lähettää hänet sisäoppilaitokseen. Pieniä vihjeitä kuitenkin saadaan, etteivät asiat aivan luista sillä mallilla, jota Hugh reippaudellaan antaa olettaa.
Hadleyn romaani pitää hyvin otteessaan, vaikka en aivan kaikkea pureskelematta niele. Etenkin loppupuolen yllätyskäänne oli mielestäni ennalta-arvattava ja turha, vähemmälläkin draamalla tarina olisi toiminut. Kirjan alun tunnelmasta tulee mieleen Ian McEwanin upea romaani Sovitus, jossa eräs kohtaaminen puutarhan hämyssä muuttaa niin ikään monen ihmisen elämän. McEwanin uusimmassa romaanissa Lessons kuvataan myös nuoren pojan ja vanhemman naisen välistä suhdetta. Tyyliltään Hadleyn romaani on kuitenkin lähempänä viime vuosituhannen brittiläisiä naiskirjailijoita, kuten Elizabeth Taylor, Anita Brookner tai Iris Murdoch, jotka kaikki ovat loistavia kuvaamaan sitä, mitä tapahtuu kun keskiluokkaisen englantilaisperheen kulissit alkavat kaatuilla. Hadley onnistuu hyvin tavoittamaan saman tunnelman kuin nuo oikeasti 50-60-luvulla omasta ajastaan kirjoittaneet. Tämä oli ensimmäinen Hadleylta lukemani kirja ja olikin oikein mukava tuttavuus. Kiinnostavaa kuulla, mitä hän juttelee Philip Teirin kanssa Helsinki Litin lavalla.
Tessa Hadley:
Free Love
HarperAudio 2022
Äänikirjan lukija: Abigail Thaw
Muissa blogeissa:
Anun ihmeelliset matkat
Helmi Kekkonen
Kulttuuri kukoistaa
Lumiomena
Tuijata. Kulttuuripohdintoja
#helsinkilit2023 1960-luku äänikirja Free Love Lontoo perhe seksuaalisuus Tessa Hadley Vapaa rakkaus