menu Menu
Taylor Jenkins Reid: Daisy Jones & The Six
Gummerus, Jenkins Reid Taylor, Käännöskirjallisuus, Yhdysvallat 20/09/2021 2 kommenttia
Jukka Viikilä: Taivaallinen vastaanotto Edellinen Jessica Mitford: Hons and Rebels Seuraava

BILLY: Kun astelimme lavalta sen palkinnon kanssa, katsoin häntä. Ja hän hymyili minulle. Ja minä mietin: hän on saamassa elämänsä reilaan.

ELAINE CHANG: Kun Daisy otti vastaan Vuoden äänite -Grammyn, hänen tukkansa oli sotkussa ja hänellä oli rannerenkaita kyynärpäihin saakka ja ohut kermanvärinen naruolkaiminen silkkimekko ja hän näytti johtavan sitä bändiä, hän näytti luottavan itseensä ja kykyihinsä… tuo nimenomainen ilta saattaa olla syy siihen, miksi häntä pidetään yhtenä kaikkien aikojen seksikkäimmistä rocklaulajista.
Pian sen jälkeen kuvattiin se kuuluisa video, jossa bändi esitti ”Impossible Womanin” Madison Square Gardenissa – Daisyn laulu tulee jostain syvältä, hän ei pelkää korkeimpiakaan nuotteja, eikä Billy Dunne näytä pystyvän pitämään silmiään erossa hänestä.
Kaikki tämä vain pari kuukautta sen jälkeen, kun hän oli jättänyt Niccolo Argenton. Se oli aikaa, kun hän oli täydellisen tietoinen itsestään, hallitsi itseään täysin. Kaikki lehdet puhuivat hänestä, kaikki tiesivät, kuka hän oli. Koko rock’n’roll halusi olla hän.
Kun puhumme Daisy Jonesista, me kaikki puhumme vuoden ’79 Daisy Jonesista. Olisi voinut kuvitella, että hän oli onnensa kukkuloilla.

Taylor Jenkins Reid: Daisy Jones & The Six

Viime vuonna olin jo aikeissa kuunnella Taylor Jenkins Reidin romaanin Daisy Jones & The Six englanninkielisenä äänikirjana. Siinä houkutteli ennen kaikkea full cast -lukutapa, missä jokaisella henkilöllä on oma lukijansa. Näitä monen lukijan äänikirjoja on maailmalla harrastettu enemmän kuin Suomessa ja olen niistä yleensä pitänyt. Jokin kuitenkin esti aloittamasta. Mietin, jaksanko kiinnostua jonkun kuvitteellisen rock-bändin vaiheista, kun en suuremmin jaksa kiinnostua aitojenkaan bändien historiikeista. Nyt päätin kuitenkin antaa kirjalle uuden mahdollisuuden, kun se julkaistiin suomeksi useamman lukijan äänikirjaversiona. Ihan jokaiselle henkilölle ei ole omaa lukijaa, mutta enin osa henkilöistä saa oman äänen. Rock-diiva Daisy Jonesia lukee Anna Puu, muut lukijat ovat Markus Järvenpää, Meri Nenonen, Ville-Veikko Niemelä, Anssi Niemi, Anna Saksman, Ville Tiihonen ja Maruska Verona. Daisy Jones & The Six on samalla Gummeruksen kaikkien aikojen suurin äänikirjatuotanto.

Daisy Jones & The Six kertoo siis kuvitteellisen rockbändin noususta ja tuhosta 70-luvun kiihkeässä musamaailmassa. Dokumentaarinen romaani on kuin kuuntelisi bändistä tehtyä tv-dokumenttia ilman kuvaa, tosin eläväisen kerronnan ansiosta kuvat piirtyvät vahvoina lukijan päässä. Yleensä bändidokkareissa on tietysti näytteitä biiseistä, nyt on tyydyttävä pätkiin sanoituksista ja keikkojen kuvailuun. Romaani onnistuu kyllä vangitsemaan bändin niin aidosti, että tällainen pumppu olisi ihan hyvin voinut olla oikeasti olemassa. Ikonista karismaa omaava Daisy Jones on laulajana luonnonlahjakkuus, joka ui rockmaailmaan ensin bändärin roolissa. Daisyn deittailemat muusikot varastavat hänen sanoituksiaan ja Daisyn haaveena on joskus julkaista tinkimättömästi omaa musaa. Portti tähteyteen aukeaa, kun tuottaja ehdottaa duettoa nosteessa olevan The Six -yhtyeen kanssa. The Six nokkamiehenään upea Billy Dunne eivät kuitenkaan heti lämpene Daisyn mukaan tulolle.

Daisy Jones & The Six on varsinkin kuuntelukokemuksena viihdyttävä, mutta romaani on kaikessa kliseisyydessään myös turhauttava. Minulla turhautuminen ilmeni siten, että kasvatin kuuntelunopeutta asteittain, jotta pääsisin pikaisemmin seuraavan kirjan pariin. Tarina ei tarjoa juurikaan yllätyksiä tai erityisen tuoretta näkemystä sex, drugs and rock’n’roll- meininkiin ja loppuratkaisu on siirappisuudessaan jopa äkkimakea. Rockelämän kuluttavuus nousee suureksi teemaksi, kamppailu riippuvuutta vastaan on varsinkin Billyn elämää määrittävä tekijä. Hän onnistuu kuitenkin luomaan vastapainoksi ihmeen kestävän ja onnellisen perhe-elämän.

Hyvin amerikkalainen romaanihan tämä on, mutta ehdoton valinta rockglamouria rakastavalle. Luettuani kesän aikana paljon brittiklassikoita, tämä oli ainakin piristävää vaihtelua. Miljöö ja ajankuva tuntuvat todella autenttisilta, siinä romaani onnistuu loistavasti. Romaanin pohjalta on tekeillä myös Reese Witherspoonin tuottama tv-sarja, jossa Daisya esittää Elviksen tyttärentytär Riley Keough. Kiinnostavinta sarjassa on tietysti musiikki. Miltä tulee kuulostamaan Honeycomb tai Aurora? Tämä romaani on nimittäin poikinut kiinnostavan ilmiön ympärilleen, kun kirjan fanit ovat tehneet omia biisejään Jenkins Reidin sanoitusten pohjalta. Jos Jenkins Reid kyllästyy kirjoittamaan romaaneja, hän saattaa kohta löytää uuden uran musabisneksestä.

Taylor Jenkins Reid:
Daisy Jones & The Six
Daisy Jones & The Six (2019),
suom. Inka Parpola
Gummerus 2021
Äänikirjan lukijat: Anna Puu, Markus Järvenpää, Meri Nenonen, Ville-Veikko Niemelä, Anssi Niemi, Anna Saksman, Ville Tiihonen, Maruska Verona
Kuunneltu Storytelista

Sinua voisi myös kiinnostaa

Seuraa Kirjaluotsia

Tilaa artikkelit sähköpostiisi

1970-luku äänikirja bändi Daisy Jones & The Six musiikki Taylor Jenkins Reid


Edellinen Seuraava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Peruuta Lähetä kommentti

  1. Onpas mielenkiintoinen tuo fanien musahomma! Tällä kirjalla on selvästi siis tykkääjänsä. Itseäni tämä ei jostain syystä ole oikein kiinnostanut. Toisaalta onneksi, kun luettavien pino on jo niin iso. 😀

    1. Ei tämä loppujen lopuksi ollut minunkaan heiniä. Kiinnosti tuo äänikirjaversio, kun on poikkeuksellisen iso määrä lukijoita. Ymmärrän niin tuon helpotuksen, ettei onneksi tarvitse kiinnostua. Lukemisesta kun ei varmasti ole puutetta 😄

keyboard_arrow_up