menu Menu
Tana French: The Likeness
French Tana, Hodder & Stoughton, Irlanti, Ulkomainen kaunokirjallisuus 26/06/2022 0 kommenttia
Satu Rämö: Hildur Edellinen Hanna Meretoja: Elotulet Seuraava

This is the one thing I hope: that she never stopped. I hope when her body couldn’t run any farther she left it behind like everything else that tried to hold her down, she floored the pedal and she went like wildfire, streamed down night freeways with both hands off the wheel and her head back screaming to the sky like a lynx, white lines and green lights whipping away into the dark, her tires inches off the ground and freedom crashing up her spine. I hope every second she could have had came flooding through that cottage like speed wind: ribbons and sea spray, a wedding ring and Chad’s mother crying, sun-wrinkles and gallops through wild red brush, a baby’s first tooth and its shoulder blades like tiny wings in Amsterdam Toronto Dubai; hawthorn flowers spinning through summer air, Daniel’s hair turning gray under high ceilings and candle flames and the sweet cadences of Abby’s singing. Time works so hard for us, Daniel told me once. I hope those last few minutes worked like hell for her. I hope in that half hour she lived all her million lives.

Tana French: The Likeness

Dekkariviikolla tutustuin irlantilaisen Tana Frenchin Dublinin murhat -sarjan ensimmäiseen osaan In the Woods ja jäin näköjään sen verran koukkuun, että oli heti perään kuunneltava toinen osa The Likeness. Suomeksi ensimmäinen osa on julkaistu nimellä Pimennossa (WSOY 2022) ja tämä toinen osa Ilmetty julkaistaan syyskuussa. Sarjassa on yhteensä kuusi itsenäistä teosta, joiden lukemisjärjestyksellä ei ole niin väliä. Päähenkilö vaihtuu jokaisessa kirjassa, mutta toki muista osista tuttuja henkilöitä tulee matkan varrella vastaan. The Likeness nostaa kertojaksi Cassie Maddoxin, joka ensimmäisessä osassa työskenteli päähenkilö Rob Ryanin parina murharyhmässä. Ennen niin läheisten Cassien ja Robin välit ovat katkenneet ja Cassie on jättänyt työt murharyhmässä. Nyt hän työskentelee perheväkivaltayksikössä ja seurustelee salaa murharyhmän Sam O’Neillin kanssa.

Kun Sam soittaa ja kutsuu Cassien murhapaikalle, edessä on järkytys: uhri on kuin ilmetty Cassie. Puukotetun uhrin taskusta löytyvä henkilökortti tuottaa uuden järkytyksen: nainen on nimeltään Lexie Madison – sama nimi, jota Cassie käytti vuosia sitten peitetehtävässä. Cassien entinen pomo Frank Mackey näkee tilanteessa ainutlaatuisen mahdollisuuden. Koska Cassie on kuin ilmetty Lexie, hän voi tekeytyä uhriksi ja houkutella murhaajan esiin. Ilman johtolankoja ja epäiltyjä on vaikea edetä. Siksi Cassie lähetetään peitetehtäviin tiiviin opiskelijaporukan muodostamaan kommuuniin, jossa Lexie asui kuolemansa aikaan. Kämppäkavereille kerrotaan, että Lexie oli ollut koomassa, mutta selvisi lopulta hyökkäyksestä. Lexien nahkoihin hypännyt Cassie on valmistautunut rooliinsa perusteellisesti: hän on tutkinut Lexien puhelimesta löytyneitä videopätkiä ja yrittänyt omaksua Lexien puhetavan ja roolin porukassa. Siihen hän ei ole osannut lainkaan varautua, miten merkitykselliseltä näiden ystävien joukkoon kuuluminen tuntuu. Kuin olisi osa rakastavaa perhettä.

David, Abby, Justin, Rafe ja Lexie opiskelevat kirjallisuutta Dublinin arvostetussa Trinity Collegessa. He asuvat Davidin suvun kartanomaisessa talossa omassa suljetussa maailmassaan, eivätkä juuri näyttäydy Glenskehyn kylässä, jonka laitamilla talo sijaitsee. He kunnostavat taloa, hoitavat puutarhaa ja jakavat kaiken – paitsi menneisyyden. Omasta taustasta kertominen on yhteisissä säännöissä kielletty. Tavoitteena on luoda nopeatempoisesta ja kaupallistuneesta maailmasta erillinen saareke, eräänlainen perheutopia, jossa maukas ruoka, stimuloivat keskustelut ja leppoisan arjen jakaminen ystävien kanssa riittävät hyvän elämän sisällöksi. Vaikka Cassie vaistoaa pian, ettei totuus ole aivan niin ruusuinen kuin miltä näyttää, yhteenkuuluvuuden tunne houkuttelee niin, että välillä Cassie unohtaa olevansa poliisitehtävissä. Suojellakseen uusia ystäviään, hän ei jaa aivan kaikkea Mackeyn ja Samin kanssa, jotka odottavat päivittäisiä raportointipuheluita ja seuraavat talon tapahtumia Cassien kehoon kiinnitetyn mikrofonin kautta. Mutta väistämättä lähestyy päivä, kun kaikki salaisuudet paljastetaan.

French on taitava rakentamaan tunnelmaa ja luomaan empatiaa herättäviä, inhimillisen säröisiä henkilöitä. Cassie on päähenkilönä kiinnostavan kompleksinen. Hän on monella tavalla rikki ja haavoittuva, mutta samalla hän on vahva persoona, äärimmäisen taitava työssään ja myös hauskaa seuraa. French osaa myös keventää tunnelmaa huumorilla. Tässäkään osassa itse rikoksen ratkaiseminen ei ole niin tärkeässä osassa kuin psykologisen ulottuvuuden rakentaminen, joka syntyy kerroksittain syvenevästä henkilökuvauksesta ja tihenevästä tunnelmasta talolla. Ja kyllä se rikoskin lopulta ratkaistaan. French on pikkutarkka kertoja ja tämäkin äänikirja kesti melkein 22 tuntia. Missään kohtaa ei käynyt tylsäksi. Päinvastoin, kuuntelua oli lähes mahdoton lopettaa. Opiskelijaporukan tiiviistä piiristä ja kirjan tunnelmasta tulee mieleen Donna Tarttin psykologinen jännäriklassikko Jumalat juhlivat öisin. French on kyllä taitava kertoja. Taidan kesän aikana nauttia seuraavatkin osat. Kolmannessa kirjassa Faithful Place pääosaan nousee tästä kirjasta tuttu Frank Mackey.

Helmet-lukuhaaste 2022:
Helmet-haasteessa sijoitan kirjan kohtaan 42 – Kirjassa asutaan kommuunissa tai kimppakämpässä.

Tana French:
The Likeness
Hodder & Stoughton 2016
(alun perin julkaistu 2008)
Äänikirjan lukija: Grainne Gillis

Sinua voisi myös kiinnostaa

Seuraa Kirjaluotsia

Tilaa artikkelit sähköpostiisi

äänikirja dekkari Dublinin murhat helmet2022 helmethaaste Ilmetty murha peitetehtävä Tana French ystävyys


Edellinen Seuraava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Peruuta Lähetä kommentti

keyboard_arrow_up