menu Menu
Tana French: In the Woods
French Tana, Hodder & Stoughton, Irlanti, Ulkomainen kaunokirjallisuus 12/06/2022 0 kommenttia
Patrick Radden Keefe: Say Nothing: A True Story of Murder and Memory in Northern Ireland Edellinen Saija Kuusela: Vyöry Seuraava

Out of absolutely nowhere I felt a sudden, sweet shot of joy, piercing and distilled as the jolt I imagine heroin users get when the fix hits the vein. It was my partner bracing herself on her hands as she slid fluidly off the desk, it was the neat practiced movement of flipping my notebook shut one-handed, it was my superintendent wriggling into his suit jacket and covertly checking his shoulders for dandruff, it was the garishly lit office with a stack of marker-labeled case files sagging in the corner and evening rubbing up against the window. It was the realization, all over again, that this was real and it was my life. Maybe Katy Devlin, if she had made it that far, would have felt this way about blisters on her toes, the pungent smell of sweat and floor wax in the dance studios, the early-morning breakfast bells raced down echoing corridors. Maybe she, like me, would have loved the tiny details and the inconveniences even more dearly than the wonders, because they are the things that prove you belong.

Tana French: In the Woods

Ehdinpäs tämän vielä dekkariviikolle! Aloin kuunnella irlantilaisen Tana Frenchin dekkaria In the Woods vasta viime sunnuntaina, joten on tullut vietettyä tiiviisti aikaa kuulokkeet päässä tätä 19-tuntia kestävää kirjaa kuunnellessa. Onneksi In the Woods on niin vangitseva, että olisin ilman teemaviikkoakin ahminut sen pikavauhdilla. Tämä kirja on muuten ilmestynyt tänä vuonna myös suomeksi nimellä Pimennossa (WSOY). Se kuuluu Dublinin murhat -sarjaan, jonka toinen osa Ilmetty julkaistaan suomeksi syyskuussa. Romaanien pohjalta on tehty myös suosittu tv-sarja Dublin Murders – Tappaja Dublinissa, jonka Yle näytti pari vuotta sitten. En ole sitä nähnyt enkä tiennyt näistä kirjoista mitään etukäteen. Nyt mietin, pitääkö ahmia koko kuusiosainen kirjasarja yhteen putkeen.

Vuonna 1984 kolme 12-vuotiasta lasta – Adam, Peter ja Jamie – menevät lähimetsään leikkimään ja vain yksi heistä palaa takaisin. Järkyttynyt Adam Ryan löydetään metsästä kengät täynnä verta ja muistinsa menettäneenä. Peter ja Jamie katoavat ja tapaus jää mysteeriksi. Kaksikymmentä vuotta myöhemmin Ryan on murhatutkijana Dublinissa. Hän on vaihtanut etunimensä Robiksi ja vain hänen lähin työparinsa Cassie Maddox tietää hänen menneisyydestään. Kun samaisesta Knockareen metsästä löytyy 12-vuotias tyttö murhattuna, Robin lapsuuden traumat palaavat. Voiko tapauksilla olla jotain tekemistä toistensa kanssa? Rob ja Cassie päättävät vaieta Robin yhteydestä vanhaan tapaukseen, jotta häntä ei suljeta pois tutkintatiimistä.

In the Woods on vetävä psykologinen dekkari. Minäkertojana toimii Adam “Rob” Ryan, joka heti alussa kertoo lukijalle taipumuksensa valehdella. Epäluotettava kertoja tuo tarinaan omat koukeronsa. Rob on erinomainen ja perusteellinen murhatutkija, mutta hänessä on tietynlaista sokeutta suhteessa omiin ihmissuhteisiin. Nyt kun lapsuuden traumaattinen kokemus nousee pintaan ja Rob yrittää kaivaa muististaan sen kesän tapahtumia, hänellä on täysi työ pitää päänsä kasassa. Samalla hän tulee sössineeksi hienon suhteensa työpariinsa Cassieen. Sen verran aivot pelaa, että lopulta tämä tuore tapaus saadaan selvitettyä. Paluu vanhaan on kuitenkin vienyt veronsa eikä metsä päästä miestä otteestaan. Jääkö lapsuusmysteeri ikuisesti pimentoon?

In the Woods sai ilmestyessään 2007 monta esikoiskirjapalkintoa ja aloitti komeasti Tana Frenchin uran. Kuusiosaisen sarjan lisäksi French on julkaissut kaksi itsenäistä teosta. Hän on Irlannissa ja maailmalla huippusuosittu, toivottavasti myös suomalainen lukijakunta löytää hänet. Jos Goodreadsin arvioihin on uskominen, seuraavilta osilta on lupa odottaa vieläkin enemmän. Olisihan tuota esikoista voinut toki tiivistää, aika perusteellista ja yksityiskohtaista kerrontaa French harrastaa. Tunnelman ja henkilöiden kuvaajana hän on erinomainen ja jollain tapaa kirjasta tuli mieleen Kate Atkinsonin Jackson Brodie -sarja. Uskoisin, että Atkinson-fanit pitävät myös Frenchista. Kuuntelin aivan kirjan alun ollessani metsäkävelyllä ja selkäpiitä karmi, kun French kuvasi kesäistä metsää ja kolmea lasta, joista vain yksi palaa elossa. Ei ehkä paras kirja kuunneltavaksi yksinäisellä metsäkävelyllä. Kerronnassa on kuitenkin vastapainoksi myös keveyttä, etenkin Robin ja Cassien nokitellessa toisiaan humoristisilla heitoilla. Muutenkin työparin välistä kemiaa on kuvattu mainiolla tavalla. Seuraavassa osassa The Likeness (Ilmetty) päähenkilönä ja kertojana toimii Cassie.

Tana French:
In the Woods
Hodder & Stoughton 2012

(alun perin julkaistu 2007)
Äänikirjan lukija: John McCormack

Muissa blogeissa:
Kirjavinkit

Sinua voisi myös kiinnostaa

Seuraa Kirjaluotsia

Tilaa artikkelit sähköpostiisi

#dekkariviikko dekkari Irlanti katoaminen muisti murhatutkimus


Edellinen Seuraava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Peruuta Lähetä kommentti

keyboard_arrow_up