menu Menu
Tana French: Faithful Place
French Tana, Hodder & Stoughton, Irlanti, Ulkomainen kaunokirjallisuus 26/07/2022 0 kommenttia
Tana French: Broken Harbour Edellinen Iris Murdoch: The Black Prince Seuraava

The summer stretch had come into the evenings: it was gone seven, but the sky was a soft clear blue and the light flooding through the open windows was pale gold. All around us the Place was humming like a beehive, shimmering with a hundred different stories unfurling. Next door Mad Johnny Malone was singing to himself, in a cheerful cracked baritone: “Where the Strawberry Beds sweep down to the Liffey, you’ll kiss away the worries from my brow . . .” Downstairs Mandy shrieked delightedly, there was a tumble of thumping noises and then an explosion of laughter; farther down, in the basement, someone yelled in pain and Shay and his mates sent up a savage cheer. In the street, two of Sallie Hearne’s young fellas were teaching themselves to ride a robbed bike and giving each other hassle—“No, you golf ball, you’ve to go fast or you’ll fall off, who cares if you hit things?”—and someone was whistling on his way home from work, putting in all the fancy, happy little trills. The smell of fish and chips came in at the windows, along with smart-arse comments from a blackbird on a rooftop and the voices of women swapping the day’s gossip while they brought in their washing from the back gardens. I knew every voice and every door-slam; I even knew the determined rhythm of Mary Halley scrubbing her front steps. If I had listened hard I could have picked out every single person woven into that summer-evening air, and told you every story.

Tana French: Faithful Place

Faithful Place on kolmas osa Tana Frenchin Dublin Murders -dekkarisarjassa, johon olen nyt jäänyt aivan koukkuun. Dublinin murharyhmän työtä seuraavassa kuusiosaisessa sarjassa on ilmestynyt tänä vuonna suomeksi Pimennossa (In the Woods) ja syksyllä ilmestyy toinen osa Ilmetty (The Likeness). Toivottavasti nämä seuraavatkin osat saadaan pian suomeksi. Kyseessä ei ole mikään jatkuvajuoninen sarja, vaan French nappaa aina edellisen kirjan sivuhenkilön seuraavan kirjan päähenkilöksi. Edellisiin tapahtumiin ja henkilöihin viitataan vain ohimennen. Näin tiiviissä tahdissa luettuna noita viittauksia hoksaa ehkä paremmin kuin pidemmällä lukuvälillä. Kovin tuoreesta sarjasta ei ole myöskään kyse. Esimerkiksi tämä kolmas osa on julkaistu alun perin 2010. Äänikirjoina nämä toimivat loistavasti. Näissä enkunkielisissä on jokaisessa ollut oma lukijansa, kaikki hyviä ja sopivasti irkkuaksenttia taitavia lukijoita.

Faithful Place seuraa edellisestä kirjasta tutun salaisen poliisin Frank Mackeyn työtä ja sukeltaa tämän perhehistoriaan. Faithful Place viittaa Mackeyn lapsuuden kotikulmiin, jotka mies on jättänyt vuosia sitten taakseen. Hän ei ole juurikaan pitänyt yhteyttä perheenjäseniin, mutta kun sisko soittaa hädissään ja pyytää tulemaan, Frank tietää jonkin olevan pielessä. Kadun hylätystä talosta on löytynyt matkalaukku, joka kuului Frankin tyttöystävälle Rosielle. Vuosia sitten Frankin ja Rosien piti karata yhdessä Englantiin, mutta Rosie ei koskaan saapunut tapaamispaikalle. Frank, kuten kaikki muutkin, luuli Rosien lähteneen ilman häntä. Taakse jäänyt laukku kertoo toista tarinaa ja pian löytyy myös Rosien ruumis. Frank joutuu avaamaan vanhat haavat uudelleen tutkiessaan entisen rakastettunsa murhaa. Johtuen Frankin henkilökohtaisesta kytköksestä tapaukseen, tutkinnasta vastaava Mike ‘Scorcher’ Kennedy haluaa pitää hänet kaukana tutkinnasta. Tämähän ei Frankille käy, vaan hän käyttää kaikki peitehommissa oppimansa kikat pysyäkseen askeleen edellä. Frank Mackeyn kanssa ei ryppyillä ja tämä tapaus on hänelle tärkeämpi kuin mikään aiempi!

Faithful Place sukeltaa Dublinin työväenluokkaisiin kortteleihin. Frank Mackeyn lapsuudenperhe on kuin suoraan kaimansa Frank McCourtin Seitsemännen portaan enkeleistä, johon kirjassa myös viitataan. On alkoholisoitunut ja väkivaltainen isä, rääväsuinen ja määräilevä äiti ja yhteensä viisi lasta, joista vain yksi on onnistunut pakenemaan näköalatonta ja rapistuvaa naapurustoa. Frankin kaksi veljeä ja kaksi siskoa ovat vuoroin vahdissa, kun isällä on putki päällä. Ei ihme, että he ovat hieman katkeria siitä, että Frank on pysynyt poissa jo parikymmentä vuotta. Myös vanhat tutut suhtautuvat myrkyllisesti Frankin paluuseen. Frank on onnistunut sohaisemaan muurahaispesään, jonka on annettu uinua 22 vuotta. Frank vannoo selvittävänsä Rosien murhaajan hinnalla millä hyvänsä. Hinta voi kuitenkin osoittautua liian kovaksi.

French on todella taitava rakentamaan kiinnostavia henkilöitä. Tartuin tähän kirjaan hieman epäillen, sillä en juurikaan pitänyt Frank Mackeysta The Likeness– romaanissa. On hän tässäkin romaanissa kovapintainen ja yli-itsevarma öykkäröijä, mutta French kuorii hänen kovaa pintaansa niin syvälle, että pian lukija huomaa olevansa täysin hänen puolellaan tai ainakin ymmärtää paremmin hänen valintojaan. Pidän Frankin huumorista, hänen tavastaan toimia tyttärensä Hollyn kanssa sekä tietysti siitä poikamaisesta rakkauden palosta, jota Frank edelleen tuntee Rosiea kohtaan. Itse rikosmysteeri jää tässä kirjassa tavallaan sivuosaan, kiinnostavampaa on dysfunktionaalisen perheen ja sen taustalla vaikuttavan yhteiskunnallisen tilanteen psykologinen ruumiinavaus; se, miten näköalattomuus ja syrjäytymisen lieveilmiöt periytyvät sukupolvelta toiselle. Tällaisista yhteiskunnallisista, psykologisista ja kulttuurillisista dekkareista pitäville Faithful Place tarjoaa kiinnostavaa ja otteessaan pitävää luettavaa.

Tana French:
Faithful Place
Hodder & Stoughton 2012
(alun perin julkaistu 2010)
Äänikirjan lukija: Gerry O’Brien

Sinua voisi myös kiinnostaa

Seuraa Kirjaluotsia

Tilaa artikkelit sähköpostiisi

äänikirja alkoholismi dekkari Dublinin murhat Faithful Place Irlanti murhatutkimus näköalattomuus Tana French


Edellinen Seuraava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Peruuta Lähetä kommentti

keyboard_arrow_up