menu Menu
Ta-Nehisi Coates: The Water Dancer
Coates Ta-Nehisi, Penguin Books, Ulkomainen kaunokirjallisuus, Yhdysvallat 20/10/2019 0 kommenttia
Peter Høeg: Sinun silmiesi kautta Edellinen Helsingin Kirjamessut: ohjelmavinkit ja lippuarvonta Seuraava

They knew our names and they knew our parents. But they did not know us, because not knowing was essential to their power. To sell a child right from under his mother, you must know that mother only in the thinnest way possible. To strip a man down, condemn him to be beaten, flayed alive, then anointed with salt water, you cannot feel him the way you feel your own. You cannot see yourself in him, lest your hand be stayed, and your hand must never be stayed, because the moment it is, the Tasked will see that you see them, and thus see yourself. In that moment of profound understanding, you are all done, because you cannot rule as is needed.

Ta-Nehisi Coates: The Water Dancer

Ta-Nehisi Coates on tunnettu vaikuttavista esseistään, joissa hän käsittelee rotukysymyksiä Yhdysvalloissa. Esimerkiksi kirjassaan Between the World and Me Coates kuvaa pojalleen millaista on olla musta mies Yhdysvalloissa. Kirjasta on hienosti kirjoittanut mm. Omppu. Koska olen huono lukemaan esseitä, tartuin innolla täkyyn, kun huomasin Coatesin julkaisseen esikoisromaanin nimeltä The Water Dancer. Kuuntelin sen äänikirjana. Juuri kun sain kirjan kuunneltua loppuun, huomasin Tammen jo ilmestyneestä kevätkatalogista, että kirja tullaan julkaisemaan huhtikuussa 2020 suomeksi nimellä Vesitanssija. Ja vielä Keltaisessa kirjastossa. Hienoa, Coatesin romaani sopiikin sarjaan mainiosti.

The Water Dancer on vaikuttava saaga, joka kuljettaa lukijan Amerikkaa edelleen leimaavan häpeähistorian syvänteisiin, orjaplantaasien ikeeseen. Päähenkilö Hiram on plantaasinomistajan ja orjan jälkeläinen, joka joutuu kohtaamaan asemansa kahden maailman välissä. Hänet on erotettu äidistään, josta hän ei muista juuri mitään, vaikka muuten hänellä tuntuu olevan valokuvantarkka muisti. Ironisesti nimetyn Lockless-plantaasin varjossa kasvanut Hiram saa tehtävän itse päätalosta, oman valkoisen veljensä palvelijana. Hänellä on siis jonkinlainen erityisasema isänsä talossa, mutta tasavertaista hänestä ei koskaan voi tulla. Eräänä iltana Hiram on kuljettamassa veljeään hevosvankkureilla kotiin, kun silta romahtaa ja veljekset vankkureineen syöksyvät vuolaana virtaavaan jokeen. Veli menehtyy, mutta Hiram pelastuu kuin ihmeen kaupalla. Jonkinlaisesta ihmeestä onkin kyse, sillä Hiram muistaa onnettomuudesta oudon sinisen valon, jonka tuntee kokeneensa joskus aiemminkin. Muisto liittyy myös äitiin, jolla oli tapana tanssia vesiruukkua päänsä päällä tasapainotellen. Hiram on saamassa yhteyden hänelle suotuun ikiaikaiseen lahjaan, jonka voima hänen on löydettävä sisältään.

Coates kuvaa riipaisevasti etenkin orjien hajotettuja perheitä. On vaikea edes kuvitella miltä tuntuu, kun omat lapset myydään ja riistetään äitinsä luota. Yksi sen kokeneista on Thena, jonka jokainen lapsi on viety häneltä ja myyty muualle orjatöihin. Äiditön Hiram ja lapseton Thena löytävät yhteyden, mutta vaaditaan suuria ponnistuksia, jotta Thena uskaltaa rakastaa Hiramia. On mahdotonta muodostaa läheisiä ihmissuhteita, kun minä hetkenä tahansa se kaikista rakkain voidaan riistää sinulta pois. Vaikea on myös Hiramin ja hänen mielitiettynsä Sophian välinen kiintymys. Sophia on valkoisen miehen omaisuutta, milloin tahansa hänet voidaan kutsua tyydyttämään tämän tarpeita. Tällainen on luultavasti ollut myös Hiramin vanhempien suhde. Erikoinen on myös tapa, jolla valkoiset omistajat kasvattivat orjien kanssa siittämiään lapsia valkoisten lastensa rinnalla. Millainen voi olla suhde isään, joka kasvattaa sinusta veljesi palvelijaa?

Veljen kuolema ja oma läheltä piti -tilanne saa Hiramin havahtumaan todella omaan asemaansa Locklessissa. Hänen isänsä on valmis antamaan hänet lohdutukseksi veljen surevalle kihlatulle Corrinelle. Hiram päättää yrittää pakoa ja ottaa mukaansa rakkaan Sophian. He joutuvat kokemaan karvaasti, ettei orjien todellisuudessa edes omiin voi luottaa. Epäonnistunut pako johtaa järkyttäviin kokemuksiin vankilassa ja sitten sitäkin synkempään koettelemukseen, joka saa jo toivomaan kuolemaa. Suurimman epätoivon hetkellä Hiram herääkin aivan toisessa todellisuudessa. Hänet on värvätty agentiksi maanalaiseen liikkeeseen, jonka tavoitteena on horjuttaa orjuutta ylläpitävää järjestelmää ja vapauttaa orjia etelästä pohjoisen vapauteen. Yllättäen joukosta löytyy tuttuja kasvoja. Hiramille maanalaiseen liikkeeseen liittyminen tarkoittaa uudenlaista yhteyttä ihmisiin ja oman sisäisen voiman löytämistä. Vähitellen kypsyy myös ajatus paluusta ja taakse jääneiden läheisten pelastamisesta.

Colson Whiteheadin palkitussa romaanissa The Underground Railroad orjien vapautusliike sai maagisrealistisia ulottuvuuksia, kun orjia kuljetettiin oikeasti maan alla kulkevalla junalla. Vastaavaa maagisuutta on Coatesin romaanissa, jossa orjien kuljettaminen tapahtuu vahvojen tarinoiden ja veden mystisellä voimalla. Muistot ikään kuin kuljettavat elämän virrassa paikasta toiseen. Siinä missä Whiteheadin rautatie oli hyvin konkreettinen, Coatesin luoma kuljetusmetodi (conduction) on vaikeammin hahmotettava prosessi. Myös Hiramille itselleen. Täytyy muuten välihuomiona mainita, että näkisin myös Whiteheadin romaanin mielelläni osana Keltaista kirjastoa. Myös hänen uusin romaaninsa The Nickel Boys on huomion arvoinen.

Vaelsin tämän äänikirjan kanssa pitkään ja paikoin matka tuntui uuvuttavaltakin. Coatesin esseistitausta pulpahtelee esiin kerronnassa, kun Hiramin tapaamat henkilöt vaipuvat välillä pitkällisiin selostuksiin historiastaan ja myönnän usein myös nukahtaneeni kirjaa sängyssä kuunnellessani. Romaani on runsas ja moniääninen ja siinä on paljon vavahduttavia jaksoja ja ajattelemisen aihetta. Erinomainen lukija Joe Morton tuo tarinaan eloa puhkeamalla välillä lauluun. Näissä hetkissä äänikirjan taika tulee todella esiin. Orjien piinasta ja vapauden kaipuusta kertovat laulut koskettavat. The Water Dancer on vaikuttava ja omaääninen lisä orjuutta käsittelevien romaanien joukkoon.

Ta-Nehisi Coates: The Water Dancer
Penguin Books 2019
Äänikirjan lukija: Joe Morton
Kuunneltu Storytelista

Sinua voisi myös kiinnostaa

Seuraa Kirjaluotsia

Tilaa artikkelit sähköpostiisi

äänikirja englanninkielinen esikoisromaani orjuus Ta-Nehisi Coates The Water Dancer Vesitanssija


Edellinen Seuraava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Peruuta Lähetä kommentti

keyboard_arrow_up