menu Menu
Shaun Bythell: The Diary of a Bookseller
Bythell Shaun, Elämäkerta, Iso-Britannia, Whole Story Audiobooks 26/07/2019 0 kommenttia
Patricia Highsmith: Lahjakas herra Ripley Edellinen Kyung-sook Shin: Hovitanssija | Naistenviikkohaaste 2019 Seuraava

In the emails today was one from a former employee, Sara, who worked for me during school holidays a few years ago: ‘Yo Bitch-tits, I need a reference. Here’s the form attached. Make it good, you bastard or I will come and get you.’ So I wrote this and emailed it to her.

TO WHOM IT MAY CONCERN
REFERENCE FOR SARA PEARCE

Sara worked Saturdays at the Book Shop, 17 North Main Street, Wigtown, for three years while she was at the Douglas Ewart High School. When I say ‘worked’, I use the word in its loosest possible terms. She spent the entire day either standing outside the shop, smoking and snarling at people trying to enter the building, or watching repeats of Hollyoaks on 4OD. Although she was generally punctual, she often arrived either drunk or severely hungover. She was usually rude and aggressive. She rarely did as she was told, and never, in the entire three years of her time here, did anything constructive without having to be told to do so. She invariably left a trail of rubbish behind her, usually consisting of Irn-Bru bottles, crisp packets, chocolate wrappers and cigarette packets. She consistently stole lighters and matches from the business, and was offensive and frequently violent towards me.
She was a valued member of staff and I have no hesitation in recommending her.

Shaun Bythell: The Diary of a Bookseller

Shaun Bythell on skotlantilainen kirjakauppias, joka omistaa pienessä Wigtownin kylässä nerokkaasti nimetyn käytettyjen kirjojen kaupan / antikvariaatin nimeltä The Bookshop. Hänen päiväkirjastaan The Diary of a Bookseller on tullut maailmanlaajuinen menestys. Kirja on myös julkaistu hiljattain suomeksi nimellä Elämäni kirjakauppiaana (Kirjapaja 2019), suomentajanaan Harry Potter -suomennoksista tuttu Jaana Kapari-Jatta. Varmasti mainio suomennos! Minä päädyin kuitenkin kuuntelemaan kirjan äänikirjana englanniksi.

Kirjassa seurataan kirjakaupan elämää vuoden ajan, helmikuusta 2014 helmikuuhun 2015. Mahtavalla lakonisella skottihuumorilla ryyditetyt päiväkirjamerkinnät kertovat karua tarinaa kirjakauppayrittäjän elämästä. Joinakin päivinä asiakkaita ei käy laisinkaan ja silloinkin kun asiakkaita käy, moni jättää kirjan ostamatta, koska saa kuulemma saman Amazonista halvemmalla. Yksi asiakas jopa avoimesti tsekkailee tabletiltaan kirjojen hintoja Amazonista ja klikkailee kirjoja ostoskoriinsa kirjakauppiaan nähden. Suorasukainen Bythell kokee suurta antipatiaa myös lukulaitteita kohtaan ja yhtenä kauniina päivänä ampuu yhden Kindlen tuusan nuuskaksi ja ripustaa sen seinälleen. Siitä tulee kaupan kuvatuin kohde.

Skotlantilaisen pikkukaupungin värikäs yhteisö näyttäytyy kirjassa sekä hyvässä että huonossa valossa. Bythell kertoo niin suorasukaisesti asiakkaistaan ja alati vaihtuvista apulaisistaan, että luulisi jonkun ottaneen nokkiinsa kirjan julkaisun jälkeen. Pikkupaikkakunnalla kun vielä ollaan! Toisaalta Bythellin äkkiväärän kuoren alla taitaa sykkiä lämmin ja poikkeuksellisen avara sydän kaikenlaista inhimillisyyttä kohtaan, kuten yllä oleva lainaus antaa ymmärtää. Ehdottomasti värikkäin persoona on kirjakaupassa pisimpään avustanut Nicky, jonka Herkkuperjantain tarjoomukset saavat aikaan kylmiä väreitä ja joka ihan pokkana valitsee postikorttikisan voittajaksi oman korttinsa. Katsoin tämän kirjassa kuvatun tilanteen myöhemmin YouTube-videona ja hihittelin kun Nicky höpöttää unohtaneensa, että lähetti kortin. Ihan mahtava myös tuo skottiaksentti!

Käytettyjen kirjojen kauppiaan päivät täyttyvät myös käynneistä kirjojaan myyvien asiakkaiden luona. Usein kyseessä on tilanne, jossa leski myy edesmenneen puolisonsa kirjakokoelmaa, joten näihin kohtaamisiin liittyy myös sosiaalisesti haastavia tilanteita. Näitä kohtaamisia Bythell kuvaa kauniisti ja kunnioittaen. Kärkevämpiä kommentteja saavat osakseen ne, jotka raahaavat kauppaan laatikoittain huonokuntoisia ja yleisesti saatavilla olevia kirjoja ja ihmettelevät kun eivät saa niitä myytyä. Jostain kumman syystä Skotlannin halutuimmat kirjat ovat usein rautateitä käsitteleviä kirjoja. Moni käy myös kyselemässä Folio Societyn kuvitettuja klassikkokirjoja. Tämä oli ensimmäinen kerta kun kuulin näistä upeista brittikustantamon kirjoista ja olin onnesta soikeana, kun onnistuin lomareissulla löytämään Winchester Book Shopista Folio-painoksen Barbara Pymin romaanista Excellent Women.

Kuuntelin kirjan äänikirjaversion, jonka lukee skotlantilainen näyttelijä Robin Laing. Tässä kirjassa kiteytyy hyvin äänikirjojen hyvät ja huonot puolet. Loistavaa oli se, että lukija tulkitsi kirjakaupan henkilö- ja asiakaskunnan letkautuksia herkullisella skottiaksentilla, mikä toi aivan omanlaisensa lisämausteen päiväkirjan sivuihin. Tätä elämystä ei perinteinen kirja tarjoa! Äänikirjaformaatin tylsempi puoli tulee esiin siinä, että jokaisen päiväkirjamerkinnän alussa ja lopussa olevat tilastot nettitilauksista, asiakasmääristä ja kassan tilanteesta alkavat pian puuduttaa. Lukiessa niiden silmäily onnistuu nopeasti ja ne on haluttaessa helppo ohittaa, mutta ääneen luettuna ne tuntuvat loputtomalta toistolta. Monesti tuli tunne, että äänikirja on hypännyt taaksepäin ja olen kuunnellut saman kohdan moneen kertaan. Toki päiväkirjoissa usein on toistoa muutenkin eikä kirjakaupan elämä kovin vaihtelevaa ole, erikoisista asiakkaista huolimatta. Ehkä Bythell haluaisi ampua myös äänikirjoja toistavan älypuhelimeni tuusan nuuskaksi, mutta minä en enää osaa elää ilman päivän äänikirja-annosta. Se ei silti tarkoita, että luopuisin perinteisestä kirjasta tai lakkaisin rakastamasta kirjakauppoja.

Koska kuuntelin juuri tätä ennen brittiläisen Adam Kayn mustan huumorin sävyttämät päiväkirjat This Is Going To Hurt: Secret Diaries of a Junior Doctor, en voi olla vertaamatta näitä kirjoja hauskuusasteikolla. Toki synnytyspoli ja kirjakauppa ovat ympäristöinä hyvin erilaiset 😉 Olen brittiläisen huumorin ystävä, joten nautin molempien kuivakasta huumorista suunnattomasti. Molemmissa oli värikkäitä persoonia, mutta ehkä lääkärin työn dramaattisuus teki huumorista yllätyksellisempää. Kirjakauppiaan elämä tuntui siihen verrattuna tasapaksummalta ja huomasin helpommin tylsistyväni tämän kirjan parissa. Silti, molemmissa on jotain tavattoman hurmaavaa.

The Diary of A Bookseller on viihdyttävä kirja, jonka tunnelmaa voi pitkittää seuraamalla kirjakaupan Facebook-sivuja. Kirjakauppa on siis yhä pystyssä ja varmasti käymisen arvoinen, jos joskus eksyy sen nurkille Skotlannissa.

Shaun Bythell: The Diary of a Bookseller
Whole Story Audiobooks 2017
Äänikirjan lukija: Robin Laing
Kuunneltu Storytelista

Muissa blogeissa:
Aina joku kesken
Kasoittain kirjoja
Kirjarikas elämäni

Elämä, kerta kaikkiaan! -lukuhaaste

Sinua voisi myös kiinnostaa

Seuraa Kirjaluotsia

Tilaa artikkelit sähköpostiisi

#elämäkertakaikkiaan Elämäni kirjakauppiaana englanninkielinen kirjakauppias Shaun Bythell Skotlanti The Bookshop The Diary of a Bookseller Wigtown


Edellinen Seuraava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Peruuta Lähetä kommentti

keyboard_arrow_up