menu Menu
Sally Rooney: Keskusteluja ystävien kesken
Irlanti, Käännöskirjallisuus, Otava, Rooney Sally 07/05/2019 0 kommenttia
Pauliina Vanhatalo: Tuulesta temmattu elämä Edellinen Maggie Nelson: Sinelmiä Seuraava

Nick ja minä olimme tavanneet viikon aikana pari kertaa, aina silloin kun Bobbi oli ollut luennoilla. Nick toi käydessään pieniä tuliaisia. Yhtenä päivänä hän toi jäätelöä ja keskiviikkona rasiallisen donitseja O’Connell Streetin kojusta. Donitsit olivat vielä lämpimiä kun hän tuli, ja söimme ne kahvin kanssa ja juttelimme. Hän kysyi, olinko ollut paljon yhteydessä isääni viime aikoina, ja minä pyyhkäisin sokerinmurun huuliltani ja sanoin: isällä ei taida mennä kovin hyvin. Kerroin Nickille isän asunnosta. Voi helkkari, hän sanoi. Kuulostaa traumaattiselta. Nielaisin kulauksen kahvia. Joo, sanoin. Oli se järkyttävää.

Sen keskustelun jälkeen mietin itsekseni, mistä johtui, että saatoin puhua isästä Nickin kanssa, vaikken ollut koskaan kyennyt ottamaan asiaa puheeksi Bobbin kanssa. Oli totta, että Nick oli älykäs kuuntelija, ja minulle tuli usein parempi olo kun olimme jutelleet, mutta sama päti Bobbiin. Kyse oli enemmänkin siitä, että Nickin myötätunto vaikutti ehdottomalta, tuntui että hän olisi minun puolellani vaikka käyttäytyisin miten, kun taas Bobbilla oli vahvat periaatteet ja hän sovelsi niitä kaikkiin, myös minuun. En pelännyt Nickin tuomiota samalla lailla kuin Bobbin. Nick kuunteli minua mielellään silloinkin, kun ajatukseni olivat keskeneräisiä tai kerroin omasta käytöksestäni asioita, jotka asettivat minut epäimartelevaan valoon.

Sally Rooney: Keskusteluja ystävien kesken

Nuori irlantilaiskirjailija Sally Rooney on saanut paljon nostetta englanninkielisessä maailmassa ja nyt saatiin esikoisromaani myös suomeksi. Rooneyn piti alunperin olla vieraana tässä kuussa Helsinki Litissä, mutta joutui syystä tai toisesta perumaan Suomen vierailunsa. Hänen tilallaan Savoyssa nähdään norjalainen Nina Lykke, joka niin ikään kirjoittaa ihmissuhdesotkuista. Hänen kirjastaan Ei, ei ja vielä kerran kirjoitan pian oman jutun, kun kirja julkaistaan myöhemmin tässä kuussa.

Keskusteluja ystävien kesken kertoo parikymppisten dublinilaisopiskelijoiden Bobbin ja Francesin ystävyydestä sekä heitä vanhemmasta avioparista Melissasta ja Nickistä, joihin tutustuminen sotkee ystävysten välisen dynamiikan. Romaanin minäkertojana toimii kirjallisuudenopiskelija Frances. Frances ja Bobbi ovat seurustelleet kouluaikoina, mutta nykyään ovat vain ystäviä ja esittävät yhdessä Francesin kirjoittamaa lavarunoutta. Eräässä runoillassa he tutustuvat Melissaan, joka kutsuu heidät kotiinsa ja haluaa tehdä heistä jutun kirjallisuuslehteen. Rikkaan ja menestyneen Melissan elämä ja laajat sosiaaliset verkostot kiehtovat tyttöjä, joiden tavoite on päästä sisään kirjallisuuspiireihin. Melissaa taas kiinnostaa nuorten potentiaali ja tytöistä tulee vakiovieraita Melissan järjestämissä juhlissa, joissa Frances usein tuntee olevansa sanavalmiin ja sosiaalisesti räiskyvän Bobbin varjossa. Frances tuntee vetoa Melissan mieheen Nickiin, joka on komea näyttelijä, mutta tuntuu olevan jollain tapaa eksyksissä myös. Suhde ja salailusoppa siitä tietysti kehittyy, millä on omat vaikutuksensa myös Francesin ja Bobbin ystävyyteen.

Keskusteluja ystävien kesken sisältää nimensä mukaisesti paljon keskustelua, mutta myös reflektiivistä pohdintaa lukuisista aiheista. Frances pimittää paljon asioita läheisiltään ja häpeää köyhyyttään, alkoholisti-isäänsä ja kohtaamiaan terveyshuolia. Hän miettii paljon sitä miltä vaikuttaa muiden silmissä ja miten hänen sanomisiaan ja tekemisiään tulkitaan. Tietynlainen poseeraamisen kulttuuri on tekstissä läsnä ja siinä mielessä se heijastelee vahvasti tätä aikaa. Rooney on itsekin vasta alle kolmekymppinen ja uskoisin kirjan puhuttelevan eniten pari-kolmekymppistä lukijakuntaa. Itse parikymppisenä olisin varmaan suorastaan rakastanut tätä kirjaa ja kokenut sen jopa vertaistukena. Hyvin viihdyin kirjan parissa nytkin.

Kirja osoittautui hyvin erilaiseksi kuin olin odottanut, vaikken oikeastaan osaa edes sanoa mitä odotin. Eniten yllätti ehkä se miten perinteisestä ihmissuhderomaanista loppujen lopuksi oli kyse. Naimisissa olevan miehen ja nuoremman naisen salasuhteesta on kirjoitettu ja tehty draamaa niin paljon ennenkin. Francesin ja Nickin ikäeroa tuotiin tässä usein esiin. Itse en pitänyt sitä mitenkään erikoisena, olenhan itsekin parikymppisenä tavannut mieheni, joka on minua yli kymmenen vuotta vanhempi. Kiinnostavampaa tässä olikin ystävyyden pohdinta ja Bobbin ja Francesin välinen suhde. Ensin he ovat pari, sitten eroavat ja jatkavat ystävinä ja lopulta palaavat yhteen, mutta eivät halua määritellä onko kyse parisuhteesta vai ystävyydestä. Se on selvää, että he välittävät toisistaan syvästi. Onko sillä siis niin väliä miksi sitä kutsuu? Rakkautta se on joka tapauksessa.

Koska on kyse irlantilaisesta kirjallisuudesta, en voi olla kiinnittämättä huomiota tämän romaanin vapaamieliseen ajatusmaailmaan suhteessa homoseksuaalisuuteen. Rooney ja hänen romaanihenkilönsä elävät sellaisessa irlantilaisessa todellisuudessa, jossa kirkko ja valtio eivät enää kontrolloi ihmisiä samassa suhteessa kuin menneinä aikoina. Bobbin ja Francesin maailmassa on ihan ok tykätä tytöistä ja ihan ok tykätä pojista ja ihan ok tykätä vaikka molemmista yhtä aikaa. Maassa, jossa homoseksuaalisuus oli rikos vielä vuoteen 1993 saakka, tämä tuntuu raikkaalta ja toiveikkaalta. Toisenlaista tarinaa kertoo esimerkiksi John Boynen omakohtaisiin kokemuksiin perustuva romaani The Heart’s Invisible Furies.

Äänikirjana romaani toimii hyvin, sillä minämuotoinen kerronta tekee kuuntelukokemuksesta intiimin. Kuuntelin kirjaa enimmäkseen kävelylenkeillä ja tuntui kuin olisin ollut kävelyllä ystävän kanssa, joka avautuu elämästään. Rooneyn toinen romaani Normal People on saanut myös ylistäviä arvioita ja ollut monen palkinnon ehdokaslistoilla. Taitaa sekin mennä luku- tai kuuntelulistalle.

Sally Rooney: Keskusteluja ystävien kesken
Conversations with Friends (2017),
suom. Kaijamari Sivill
Otava 2019
Äänikirjan lukija: Usva Kärnä
Kuunneltu Storytelista

Muissa blogeissa:
Kirja vieköön!
Lumiomena
Mitä luimme kerran
Mrs Karlsson lukee

Sally Rooney: Keskusteluja ystävien kesken

Sinua voisi myös kiinnostaa

Seuraa Kirjaluotsia

Tilaa artikkelit sähköpostiisi

äänikirja esikoiskirja ihmissuhteet Keskusteluja ystävien kesken Otava Sally Rooney ystävyys


Edellinen Seuraava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Peruuta Lähetä kommentti

keyboard_arrow_up