menu Menu
Salla Simukka: Tästä kaikki alkaa
Kotimainen kaunokirjallisuus, Simukka Salla, Suomi, Tammi 25/09/2022 0 kommenttia
Simu Liu: We Were Dreamers Edellinen Leila Mottley: Nightcrawling Seuraava

Kotiin saapuessaan Nova ei heti ymmärtänyt, mikä oli toisin. Talon idänpuoleinen seinusta, se joka näkyi pihatielle päin, näytti kuitenkin hyvin erilaiselta. Lähemmäs kävellessään Nova tajusi viimein, mikä oli muuttunut. Seinää peitti syvän tummanvioletti, lähes musta muratti, jota siinä ei ollut aiemmin ollut. Nova tuijotti kasvustoa epäuskon vallassa. Mistä se oli tullut? Ei kai mikään muratti kasvanut näin myöhään syksyllä, saati yhdessä päivässä? Hän meni sisälle ja huusi Islaa katsomaan. Isla tuli ulos kummastuneen näköisenä.
– Sano minulle, että eihän tuo muratti ole ollut tuossa ennen.
Nova osoitti kasvia, joka oli vallannut koko seinän.
– Ei todellakaan ole. Onpa erikoista!
Isla kosketti tummia lehtiä ihmetellen.
Nova tunsi äkillistä, lämmittävää ja kohtuutonta helpotusta. Oli sentään vielä asioita, jotka he näkivät Islan kanssa samalla tavoin. He jakoivat edes jonkin siivun yhteistä todellisuutta. Isla otti kuvia muratista puhelimellaan.
– Laitan nämä Veronikalle. Hän tietää heti, mikä tuo on.
Nova ajatteli, että Islalla oli sisarus tai vähintään serkku jokaiselle asialle. Yksi tiesi kaiken kasveista, toinen hyönteisistä, kolmas kehittyvistä markkinoista.
– Miten se on voinut kasvaa noin nopeasti? Nova kysyi.
Isla ei osannut vastata.
– Ehkä tässä maaperässä on jotain poikkeuksellista, hän arveli.
– Jotain tässä paikassa on…

Salla Simukka: Tästä kaikki alkaa

Tästä kaikki alkaa on nuortenkirjoillaan menestyneen Salla Simukan ensimmäinen aikuisille suunnattu romaani. Kauhuelementeillä kuorrutettu ja painajaisunista ammentava parisuhderomaani on tiivis ja arvoituksellinen tarina, joka sopii tunnelmaltaan syksyn pimeneviin iltoihin. Syksy on otollista aikaa kauhutarinoille, kun luonto on maatumistilassa ja hämärä heittää pitkiä varjojaan. Romaanin päähenkilö Nova on muuttanut puolisonsa Islan kanssa unelmiensa taloon metsän keskelle. Suhde on ollut heikossa hapessa jo ennen muuttoa, eikä hiljaiselo syrjäseudulla ole sitä korjannut. Pariskunta päätyy eroon ja Nova sulattelee nyt tuon eropäätöksen ensitunnelmia ja pohtii käytännön järjestelyjä. Isla sen sijaan jatkaa eloaan kuin mitään ei olisi tapahtunut eikä tunnu muistavan koko eroa.

Samassa talossa asuminen eropäätöksen jälkeen on varmasti aina hankalaa, mutta entä kun toinen käyttäytyy oudosti eikä edes muista eronneensa? Isla jatkaa väitöskirjan tekoa, joten Novakin vetäytyy työnsä pariin. Hän on tekemässä kuvitusta vanhoihin suomalaisiin kauhutarinoihin, joista löytyy kytkös myös uuden kotiseudun historiaan. Myös talossa alkaa tapahtua kummia: leivänpaahdin syttyy itsestään palamaan, keittiökoisat valtaavat huoneet ja lahoava matkalaukku ilmestyy jatkuvasti pihapiiriin. Eikä Isla edelleenkään suostu käsittelemään eroasiaa loppuun. Mitä syvemmälle Nova uppoaa suruunsa ja hämmennykseensä, sitä enemmän todellisuuden rajat alkavat liukua yliluonnollisen puolelle. Novasta tuntuu, että talo yrittää viestiä hänelle jotain.

Simukan kerronta on selkeää ja pelkistettyä, ehkä nuorille kirjoittamisen rutiini näkyy siinä sekä hyvässä että pahassa. Loppua kohden kerrontaan tulee vähän irrottelua, kun Novan hajoamisprosessi siirtyy myös tekstin tasolle. Välillä päätarinan lomassa on lyhyitä kansantarinoita, joiden makaaberi tunnelma nivoutuu osaksi Novan tarinaa. Romaani on myös ajassa kiinni, sillä siinä pohditaan pandemiaa ja ahdistutaan ilmastonmuutoksesta – väliin hieman luennoivaan sävyyn. Seksuaalivähemmistöjen elämästä Simukka kirjoittaa varsin luontevasti ja seksiäkin kuvataan mutkattomasti. Kauhuelementtinsä Tästä kaikki alkaa ammentaa tyypillisestä kuvastosta: on talon seinään yhtäkkiä kasvava muratti, verijälkiä, kodin valtaavat hyönteiset, tyhjästä ilmestyvät ullakkoportaat ja hiljaisuudesta kuuluvia vaativia ääniä. Ja tietysti syrjäinen, metsän siimeksessä oleva talo, jonka historiasta paljastuu hyytäviä asioita. Monista kohdista tuli mieleen toinen tuoreehko kotimainen kauhuromaani, Akseli Heikkilän Hiljainen vieras. Molempia voin suositella kotimaisen kauhun ja psykologisten ihmissuhdetarinoiden ystäville.

Salla Simukka:
Tästä kaikki alkaa
Tammi 2022

Muissa blogeissa:
Kirjakaapin kummitus
Kirjojen keskellä
Kirsin kirjanurkka

Sinua voisi myös kiinnostaa

Seuraa Kirjaluotsia

Tilaa artikkelit sähköpostiisi

ero kauhuromaani parisuhde psykologinen romaani Salla Simukka syksy Tästä kaikki alkaa


Edellinen Seuraava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Peruuta Lähetä kommentti

keyboard_arrow_up