menu Menu
Saija Kuusela: Katse
Kotimainen kaunokirjallisuus, Kuusela Saija, Suomi, Tammi 18/08/2021 2 kommenttia
Maisku Myllymäki: Holly Edellinen Trent Dalton: All Our Shimmering Skies Seuraava

Huokaisten Nea vilkaisi jälleen merelle. Aamun harmaassa kajossa sen kita oli auki, valkohuippuiset aallot muistuttivat teräviä hampaita. Usein meren katselu sai hänet tasapainoon: väsyneenä se antoi hänelle energiaa, levottomana rauhoitti. Tänään rantaan korskahtavat aallot saivat hänet rypistämään otsaansa. Vesi toi hänen mieleensä kuoleman. Hukkuneet. Kylmäksi kalvenneet kalmot pinnan alla. Nea värähti.

Hän mietti, katseliko murhaajakin raivoavaa merta. Ajatus vain harhautui jostain sivuraiteelta hänen mieleensä. Kahvipannu porisi kotoisasti ja tuuli natisutti ovea. Heti kun ajatuksen kevyt olemus tiivistyi tietoisuudeksi, hän tunsi, miten käsivarsien ihokarvat kohosivat pystyyn.

Murhaaja meren äärellä. Vesi silmäkuopissa, puroon aseteltu ruumis.

Vettä.

Nean pään sisällä humahti, hän sulki silmänsä. Käsi nytkähti itsekseen ja kaatoi kahvikupin, mutta Nea ei sitä huomannut. Yhteys oli auki.

Saija Kuusela: Katse

Saija Kuuselan tuore esikoisdekkari Katse kolahti ennakkona postiluukusta alkukesästä ja tuli napattua mukaan saareen kesälukemiseksi. Pohjois-Norjaan Jäämeren rannalle sijoittuva romaani on vahvatunnelmainen ja psykologisesti virittynyt dekkari, jossa on myös yliluonnollisia elementtejä. Ylikonstaapeli Nea Guttorm muuttaa Oslosta pienelle pohjoiselle paikkakunnalle unohtaakseen juuri päättyneen avioliittonsa. Keskusrikospoliisin profiloijana aiemmin työskennellyt Nea saattaa olla ylipätevä vaatimattoman pikkukylän poliisilaitokselle, mutta yllättäen taidot tulevatkin heti tarpeeseen, kun tunturipurosta löytyy tuntemattoman miehen ruumis, jonka silmät on poistettu raa’asti. Murhatutkinnan linjat vievät pohjoisten huumeliigojen jäljille, mutta Nea näkee tapauksessa enemmän kuin muut. Nealla on nimittäin erityinen kyky, hän saa kohtauksenomaisia vahvoja näkyjä rikoksiin liittyvistä henkilöistä ja tapahtumista. Hän epäilee, että kyseessä on intohimorikos ja joutuu tutkinnan edetessä kohtaamaan myös oman mustasukkaisuutta tihkuvan pimeytensä.

Nean lisäksi esitellään muutama muu tutkintatiimin henkilö, joista esimies Bobby ja turkkilaistaustainen Tanya ovat kiinnostavimpia. Dekkarisarja saa ilmeisesti jatkoa, joten toivottavasti heihin tutustutaan jatko-osissa lisää. Minua kiinnostivat myös Nean saamelaiset juuret, joista olisi ollut kiinnostava lukea lisää. Ilmeisesti Nean kyky oli jollain tapaa periytynyt saamelaiselta äidiltä, joka oli jättänyt perheensä Nealle tuntemattomista syistä. Saamelaisessa mytologiassa näkijöitä ja tietäjiä toki on, mutta tässä romaanissa hätyyteltiin kyllä uskottavuuden rajoja. Nean kyky nousi myös mielestäni liian suureen rooliin loppuratkaisun kannalta.

Ennakkokappaleen esittelyssä kirjailija kertoo kirjoittaneensa kirjan oman erosurunsa vimmassa ja dekkarissa onkin vahva ihmissuhdepainotus. Suhdekiemuroita, mustasukkaisuutta ja intohimoa kuvataan vereslihaisesti, laimeus on siitä kaukana. On ajatuksena jotenkin jännittävää, että kirjailijan oma eroahdistus purkautuu dekkarin muotoon. Onhan se parempi vaihtoehto suorittaa intohimorikos paperilla kuin oikeassa elämässä 😅 Ja ehdottoman virkistävää, että kirjoittajan ”terapiakirja” on jotain muuta kuin autofiktiivinen tilitys.

Romaanissa on vahva Nordic Noir -henki ja miljööltään ja tunnelmaltaan Katse muistuttaa esimerkiksi islantilaisen Ragnar Jónassonin Hulda-sarjaa, josta saatiin keväällä suomeksi ensimmäinen osa Pimeys. Yliluonnollisista elementeistä taas tulee mieleen espanjalaisen Dolores Redondon dekkarit, joissa päähenkilönä on niin ikään intuitiivisia taitoja omaava naisetsivä ja pahaenteistä yliluonnollista tunnelmaa, kuten esimerkiksi romaanissa La cara norte del corazón (Sydämen pohjoispuoli, Gummerus 2020). Pohjoisen synkkyys ja jylhyys luo dekkareihin sopivan karmivaa tunnelmaa. Jäin kuitenkin miettimään, miksi Kuusela on sijoittanut dekkarinsa juuri Norjaan? Eikö Suomen Lappi tarjoa riittävän synkkiä tai mystisiä puitteita? Terhi Kokkosen Rajamaa ja Juhani Karilan Pienen hauen pyydystys ainakin todistavat toisin.

Saija Kuusela:
Katse
Tammi 2021
Ennakkokappale

Muissa blogeissa:
Kirsin Book Club

Sinua voisi myös kiinnostaa

Seuraa Kirjaluotsia

Tilaa artikkelit sähköpostiisi

dekkari esikoisromaani Katse Nordic Noir Pohjois-Norja Saija Kuusela Tammi


Edellinen Seuraava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Peruuta Lähetä kommentti

  1. Onpas kiinnostava tvisti tuo yliluonnollisuus! Tämän voisi joskus lukea.

keyboard_arrow_up