menu Menu
Sabine Forsblom: Betinka
Forsblom Sabine, Käännöskirjallisuus, Kotimainen kaunokirjallisuus, Kustantamo S&S, Suomi 20/01/2019 0 kommenttia
Kate Atkinson: Transcription Edellinen Jelena Tšižova: Naisten aika Seuraava

Mutta se ihana on jo totta. Hän on jo ihanasti ja kuolettavasti rakastunut eikä suinkaan Daltoneihin, ihme ja kumma, sillä sarjakuvahahmoista saa tarpeeksi jo kotona, missä kapteeni Haddock kiroilee ja remeltää ja kädet viuhtovat kuin myllynsiivet. On ihanaa olla kuolettavan rakastunut, ja sen vallassa on yötä päivää ja siihen liittyy joku ihan muu, joku joka on pehmeä ja kiltti eikä ollenkaan sellainen kuin suvun miehet, tulehtunut napanuora katkaistaan vihdoin ja viimein, ja tulevaisuus on avoimena edessä. Hän on jo kuolettavan rakastunut ja se on ihanaa, nyt voi haaveilla ja kuvitella ja toivoa, ja on ehkä hyvä istua jakkaralle näkyvälle paikalle, kunhan kukaan ei huomaa että on kiinnostunut. Hän on jo kuolettavan rakastunut ja se on ihanaa, ja hän voi istua apaattisena repimässä etikettiä kaljapullosta, ajattelemassa maailmantilannetta, rauhaa ja nälkää näkeviä lapsia.

Sabine Forsblom: Betinka

Sabine Forsblom on suomenruotsalainen kirjailija, joka on kirjoittanut kolme romaania, joista tämä kolmas onneksi päätyi myös suomennettavaksi. Betinka sijoittuu 1970-luvun Porvooseen (vaikkakin kaupunkia ei koskaan mainita nimeltä) ja kertoo teinien hormonimyrskyisestä elämästä ja ikiaikaisesta tarpeesta tulla hyväksytyksi ja rakastetuksi. Suomenruotsalaisten työväenluokkaisten nuorten elämä on täynnä rasittavia vanhempia, vankilalta tuntuvaa koulunkäyntiä, kiusaamista, päihteitä, biletystä ja seksiä. Ja musiikkia. Romaani, joka alkaa lainauksella David Bowien Heroes-biisistä ei voi olla huono!

Betinka-Tinka-Tina on yläasteella ja kuolettavan rakastunut Kimmeniin. Harmi vaan, että poika seurustelee Betinkan entisen parhaan ystävän kanssa. Toivoa antaa se yksi hipaisu auton takapenkillä. On jatkettava juhlissa käymistä ja esitettävä vaikeasti saavutettavaa. Vaikka oikeasti suostuisi mihin vaan, kun poika vaan katsoisi niillä ihanilla silmillään. Sen sijaan Betinkaa kähmii Norsuksi kutsuttu, Daltonien pahamaineisen jengin hylkiö. Sen illan jälkeen Betinkan jäljillä vaanii susi, joka on aina valmiina raastamaan Betinkan pimeään.

Betinkan vanhemmat ovat työväenluokkaa, isä sähkömies, äiti kalanpurkittaja. Kotona enimmäkseen huudetaan. Naapurissa asuu äidin kaksoissisko perheineen. Siskoksia repii keskinäiset kaunat ja erilaiset kasvatusperiaatteet. Mutta yhdistäviä tekijöitäkin löytyy: ainakin katkeruus ”Paskakasa pappasikaa” eli maailmalle karannutta isää kohtaan ja äidin ärsyttävä tapa suosia toisesta avioliitosta syntyneitä lapsia. Sukulaisista Betinka kaipaa eniten edesmennyttä ukkiaan ja elossa olevista viihtyy parhaiten serkkupoikien Benin ja Roffen eli Elukoiden kanssa. Näihin kaikkiin sukulaissuhteisiin on hieman vaikea päästä sisälle. Harmi, että sukupuu oli sijoitettu vasta kirjan loppuun. Tämä romaani on kolmas osa Porvoon työläispiirejä kuvaavassa sarjassa, mutta en tiedä käsittelevätkö edelliset osat samaa sukua.

Olen itse syntynyt 70-luvun lopussa, joten omat teinivuodet sijoittuvat 90-luvun puolelle. Silti tunnistan tämän romaanin nuoruudenkuvauksessa paljon tuttua ja poskia alkaa väkisin kuumottaa häpeästä muistojen tulviessa mieleen. Forsblom ei kaunistele teinien elämää vaan räväyttää lukijan eteen kaiken sen angstisuuden ja hapuilun mitä tuohon ikään liittyy. Voi vaan toivoa, että nykyään nuorten elämä ei olisi noin mustavalkoista kuin silloin: nörtit ja kovikset, pinkot ja pahikset, homoudesta turpaan ja niin edelleen. Hihityttää lukea tyttöjen ja poikien kutukäytöksestä bileissä, kuin luonto-ohjelmaa seuraisi. Tärkeintä on esittää, ettei ole kiinnostunut, vaikka tytöt ei muusta puhukaan kuin pojista. Katseita ja hipaisuja sitten analysoidaan loputtomasti. Nolostuttavan tutulta kuulostaa. Kuin myös koulumaailman kuvaukset ja opettajien kiusaamiset. Forsblom on toiminut opettajana Porvoossa, joten kokemusta on opettajanpöydän molemmin puolin.

Kääntäjäkaksikko Helene Bützow ja Laura Kulmala ovat tehneet loistotyötä Forsblomin vimmaisen kerronnan kanssa. Mustilla sävyillä leikittelevä huumori ja teinien yliemotionaalinen purskahtelu osuvat ytimeen. Tämä romaani oli kaikessa karuudessaan nautittavaa luettavaa. Jos tällaiset modernit työläiskuvaukset ja lähiönuorten tarinat kiinnostavat, kannattaa tämän lisäksi tutustua Noora Vallinkosken esikoisromaaniin Perno Mega City.

Helmet-lukuhaaste:
Helmet-haasteessa sijoitan kirjan kohtaan 25 – Kirja kirjailijalta, jonka tuotantoa et ole lukenut aiemmin.

Sabine Forsblom: Betinka
Betinkan (2018),
suom. Helene Bützov ja Laura Kulmala
S&S 2018
Arvostelukappale

Muissa blogeissa:
Annelin kirjoissa
Kirjasähkökäyrä
Kirjojen kuisketta
Reader, why did I marry him?
Tuijata. Kulttuuripohdintoja

Sabine Forsblom: Betinka

70-luku Betinka helmethaaste nuoret S&S Sabine Forsblom


Edellinen Seuraava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Peruuta Lähetä kommentti

keyboard_arrow_up