menu Menu
Ruth Ozeki: The Book of Form and Emptiness
Canongate Books, Ozeki Ruth, Ulkomainen kaunokirjallisuus, Yhdysvallat 17/04/2022 0 kommenttia
Karina Sainz Borgo: Kolmas maa Edellinen Yasunari Kawabata: Lumen maa Seuraava

What Slavoj said was this: People are born from the womb of the world with different sensitivities, and the world needs every single one of you to experience it fully, so that it might be fully experienced. If even one person were left out, the world would be diminished. And he said you don’t have to worry about being creative. The world is creative, endlessly so, and its generative nature is part of who you are. The world has given you the eyes to see the beauty of its mountains and rivers, and the ears to hear the music of its wind and sea, and the voice you need to tell it. We books are evidence that this is so. We are here to help you.

Ruth Ozeki: The Book of Form and Emptiness

Japanilais-amerikkalaisen Ruth Ozekin romaani The Book of Form and Emptiness löytyy tämän vuoden Women’s Prize for Fictionin pitkältä ehdokaslistalta. Lyhyt lista julkaistaan 27.4. ja voittaja 15.6.2022. The Book of Form and Emptiness on Ozekin neljäs romaani. Edellinen romaani A Tale for the Time Being pääsi Booker-palkinnon lyhyelle listalle vuonna 2013. Kirjailijuuden ohella Ozeki on tehnyt dokumenttisarjoja ja -elokuvia ja hän on lisäksi zenbuddhalainen pappi. Ozekin teoksia ei ole toistaiseksi suomennettu.

Romaanin päähenkilö on poika nimeltä Benny Oh, jonka isä kuolee traagisesti pojan ollessa 12-vuotias. Bennyn isä Kenji oli japanilais-korealainen jazzmuusikko, jolla oli paheneva päihdeongelma. Pöllyssä hän oli myös silloin kun jäi kotitalonsa takana rekan alle. Kun Benny jää kaksin äitinsä Annabellen kanssa, hän alkaa pian kuulla ääniä. Elottomat esineet ikään kuin puhuvat hänelle. Benny ei ymmärrä niiden kieltä, mutta aistii niiden tunteet. Eteiseen hylätyt lenkkarit, jääkaappiin unohtunut salaatti, rikkinäinen joulukoriste huutavat surua ja tuskaansa ja ainoastaan Benny kuulee niiden vaativat äänet ja kirkunan. Samalla Annabellen suru kanavoituu holtittomaan hamstraamiseen ja koti alkaa täyttyä rojusta. Äidin ja pojan on yhä vaikeampaa löytää yhteyttä toisiinsa. Vaativammiksi käyvät äänet alkavat seurata poikaa myös kodin ulkopuolelle ja kun erityisen vihaiset sakset iskeytyvät koulussa Bennyn reiteen, poika otetaan sisälle nuorisopsykiatrian osastolle. Pojalla diagnosoidaan ensin ADHD, sitten skitsoaffektiivinen häiriö.

Päästyään osastolta Benny löytää turvapaikan kirjaston hiljaisuudesta. Hän alkaa lintsata koulusta ja viettää päivänsä kirjastossa, jossa esineet ovat enimmäkseen hallittavissa ja kaikella on tarkka paikkansa. Kirjastossa hän tutustuu aktivistitaiteilijaan, kaljupäiseen ja tatuoituun nuoreen naiseen, joka kutsuu itseään nimellä The Aleph. Tytöllä on TAZ-niminen lemmikkifretti, joka on kuulemma muunsukupuolinen ja jota kutsutaan siksi pronominilla they. The Aleph tutustuttaa Bennyn myös slovenialaiseen runoilijaan nimeltä Slovaj, jota kutsutaan myös nimellä The Bottle Man. Tämä pyörätuolilla liikkuva koditon juoppo opettaa Bennyn kysymään itseltään oikeita kysymyksiä, joista yksi kiteyttää hyvin kirjan teeman: Mikä on todellista?

Kerronnallisesti romaani on trendikkäästi kiinni kokeellisessa kirjallisuudessa, puhkoen seiniä tarinan kertojan ja sen vastaanottajan välillä. Bennyn tarinaa kertoo nimittäin hänen oma kirjansa, jonka kanssa Benny myös käy välillä dialogia. Bennyn mielestä kirja paljastaa välillä liikaa, esimerkiksi vanhempiensa seksielämästä hän ei olisi tarvinnut kirjan kertovan niin avoimesti. Jossain vaiheessa Benny on myös epäluuloinen kirjansa tarkoitusperistä ja lakkaa kuuntelemasta mitä tällä on sanottavaa. Lopulta hän vakuuttuu kirjan olevan hänen puolellaan. Kirjan sisältä löytyy kokonaisia lukuja myös toisesta kirjasta, kun Bennyn äiti Annabelle alkaa lukea zenbuddhalaisen nunnan kirjoittamaa siivouskirjaa Tidy Magic. Äänikirjassa nuo luvut lukee Ruth Ozeki, joka on siis itsekin zenbuddhalainen pappi. Zeniläinen ajatusmaailma onkin kirjassa vahvasti läsnä. Kirjassa sivutaan myös japanilaista siivousestetiikkaa konmarituksineen.

The Book of Form and Emptiness käsittelee virkistävällä tavalla vakavia teemoja: syrjäytymistä, mielenterveyttä, menetyksiä ja niistä toipumista sekä vanhemman ja teinin suhdetta. Romaanissa sivutaan myös monia yhteiskunnallisia teemoja, kuten ilmastonmuutosta ja poliisiväkivaltaa. Erilaisuuteen romaanissa suhtaudutaan hyväksyvästi ja se onkin yksi kirjan kantavia teemoja. Äänikirjana yli 500-sivuinen tiiliskivi on vajaat 20 tuntia pitkä. Ihan hyvin kyydissä pysyy eikä tylsistymisen hetkiä juurikaan tule, mutta äänikirjan lukijaan en ihastunut. Kerry Shale muuntelee ääntään ärsyttävästi ja äänien kuulemisesta kertovassa kirjassa noita erilaisia ääniä riittää. Äidin äänestä lukija tekee ärsyttävän inisijän, slovenialainen Slavoj sammaltaa erikoisella aksentilla ja Bennyn sisäinen kriitikkoääni muistuttaa lähinnä Jope Ruonansuu -sketsiä. Ruth Ozekin itse lukemat osiot tuntuvat suorastaan puhdistavilta muun ilveilyn välissä.

Kirjasta tulee monella tapaa mieleen Anthony Doerrin uusin romaani Cloud Cuckoo Land, joka juuri ilmestyi suomeksi nimellä Taivaanrannan taa. Molemmissa romaaneissa usean henkilön elämät ja erilaiset yksityiset ja yhteiskunnalliset teemat nivoutuvat yhteen yhden kirjan ympärille. Nyt kun mietin tarkemmin, yhtäläisyyksiä on hämmentävän paljon. Myös Doerrin kirjassa yksi päähenkilöistä on neuroepätyypillinen teinipoika, joka käyttää kuulosuojaimia vaimentaakseen maailman hälyä. Bennyn tavoin myös hän löytää turvapaikan kirjaston hiljaisuudesta. Molemmat romaanit ovat myös teemoiltaan ja kerrontatavoiltaan niin runsaita, että niitä on mahdoton tiivistää koherentin bloggauksen muotoon. Kannattaa ehdottomasti tutustua molempiin!

Helmet-lukuhaaste 2022:
Helmet-haasteessa sijoitan kirjan kohtaan 20 – Kirjan hahmoilla on yliluonnollisia kykyjä.

Ruth Ozeki:
The Book of Form and Emptiness
Canongate Books 2021
Äänikirjan lukijat: Kerry Shale, Ruth Ozeki

Sinua voisi myös kiinnostaa

Seuraa Kirjaluotsia

Tilaa artikkelit sähköpostiisi

äitiys hamstraus helmet2022 helmethaaste maaginen realismi mielenterveys Ruth Ozeki teinipojat The Book of Form and Emptiness


Edellinen Seuraava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Peruuta Lähetä kommentti

keyboard_arrow_up