menu Menu
Roope Lipasti: Jälkikasvukausi
Atena, Kotimainen kaunokirjallisuus, Lipasti Roope, Suomi 03/07/2019 0 kommenttia
Lara Prior-Palmer: Rough Magic - Riding the World's Wildest Horse Race Edellinen Arttu Tuominen: Verivelka Seuraava

Aamu juna-asemalla, kello on 7.30. Noin satatuhatta naista käy samaa puhelinkeskustelua:
– Kyllä sen siinä eteisen pöydällä pitäisi olla.
– Tiedän, että olet väsynyt mutta nyt pitää nousta.
– Sun pitää lähteä nyt. Eikun NYT.
– Koeta syödä vähän.
– No laita jotain lämmintä päälle!
– Kun minä en nyt oikein voi auttaa siinä, pyydät Johannesta.
– Sunhan piti laittaa se valmiiksi jo illalla!
– Kokeet ne vaan on, kyllä sä osaat, olet vaan huolellinen!
– Illalla nähdään, kivaa koulupäivää!
Äidit.
Lapsuudessa parasta on juuri tuo. Mistään ei tarvitse kantaa huolta, koska joku kantaa sen huolen puolestasi. Ilmankos nuoret usein ovat niin ärtyneitä ikävuodet 13-16, kun ne ymmärtävät, ettei se juttu kestä enää kauan. Kohta ei kukaan enää soittele perään ja muistuta, että koulureppu olisi tarpeen ottaa mukaan, kun menee kouluun!
Vaikka soittelee se äiti kuitenkin. Ihan vähän. Eläkeikään saakka. Ei pysty olemaan soittamatta. Ei ehkä ihan joka aamu mutta riittävän usein kuitenkin. Eikä ehkä siitä, että laita pipo päähän, mutta jotain siihen suuntaan.

Roope Lipasti: Jälkikasvukausi

Osui ja upposi. Vaikka oma poikani ei (onneksi) vielä ole murrosikäinen, Roope Lipastin teinihikeä ja vanhempien siitä johtuvaa huolihikoilua osuvasti avaava Jälkikasvukausi onnistuu herättämään samaistumishörähdyksiä. Ihan varmasti kenelle tahansa – jos ei vanhemman, niin ainakin nuoren näkökulmasta. Lipastilla on itsellään neljä lasta, joten kokemuspankkia tästä aiheesta on varmasti kertynyt.

Kertojaisä on kirjoittamassa opaskirjaa teinien vanhemmille, mutta niin kuin arvata saattaa, suutarin lapsella ei tässäkään ole kenkiä. Omien lasten kanssa viisaat neuvot unohtuvat ja psykologi-isä on usein itse se pahin kiukuttelija. Perheessä on kolme lasta. Esikoistyttö on jo lentänyt pesästä, mutta kaksi poikaa ovat vielä vanhempien riemuna kotona. Vanhempi pojista, Elias, muuttuu yhdessä yössä reippaasta ja iloisesta pojasta huoneeseensa linnoittautuneeksi ärisijäksi. Teiniluola täyttyy kokispulloista ja likaisista astioista ja sitten pihaan ilmestyy tyttöystävän mopo. Seuraa kaikenlaista ikään liittyvää rajojen kokeilua ja vanhempien osalta epätoivoisia yrityksiä pitää niitä rajoja pystyssä. Usein isä on se, joka astuu jonkun rajan yli ja vetäytyy sitten jäähylle autotalliin veistelemään puueläimiä.

Jälkikasvukausi kertoo hykerryttävällä huumorilla ihan tavallisesta perhearjesta ja nykypäivän menosta, jossa vanhemmilla on yhtä lailla vaikeuksia esimerkiksi irrottautua älypuhelimen houkutuksista kuin nuorillakin. Kirja sisältää tunnistettavia huomioita perusarjesta, mutta mahtuu tarinaan myös sopivasti draamallisia käänteitä. Tuijan tavoin minäkin ihmettelin, miksi kertojaisä oli niin kiinnostunut naapurin vasta synnyttäneestä yksinhuoltajaäidistä. Tuskin hän sentään uutta vaipparallia kaipasi. Olisiko haikaillut sitä, että saisi aloittaa alusta puhtaalta pöydältä ja yrittää olla tekemättä samoja kasvatusvirheitä uudestaan? Turha toive, täydellistä vanhemmuutta ei ole olemassakaan, ja juuri se on tämänkin kirjan armollinen sanoma.

Olen lukenut Kotivinkistä Roope Lipastin kolumneja, joissa hän on lämpimän humoristisesti käsitellyt lapsiperheen arkea. Pidin myös Lipastin huumorista parin vuoden takaisessa Kirjan ja ruusun päivän kirjassa Elovena-tyttö, jonka on kuvittanut Karoliina Korhonen. Jälkikasvukausi on myös kuvitettu ja hauskoista piirroksista vastaa Lipastin poika Anton. Isä ja poika ovat tehneet ansiokkaasti yhdessä töitä aiemminkin, mm. useita sarjakuvateoksia. Ehkäpä siinä on oiva keino teiniangstista selviämiseen: lapsen ja vanhemman yhteiset projektit!

Roope Lipasti: Jälkikasvukausi
Atena Kustannus 2019
Arvostelukappale

Muissa blogeissa:
Tuijata. Kulttuuripohdintoja

Sinua voisi myös kiinnostaa

Seuraa Kirjaluotsia

Tilaa artikkelit sähköpostiisi

Atena Kustannus huumori Jälkikasvukausi kasvatus murrosikä perhe Roope Lipasti


Edellinen Seuraava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Peruuta Lähetä kommentti

keyboard_arrow_up