menu Menu
Riikka Sandberg: Ørja
Kotimainen kaunokirjallisuus, Otava, Sandberg Riikka, Suomi 16/02/2023 4 kommenttia
Michelle Gallen: Factory Girls Edellinen Caleb Azumah Nelson: Open Water Seuraava

Lauttakuski kävi eilen ovella. Vino vene oli mennyt kaupaksi Ørjan viimeiselle saarelle.
Voisit soutaa sen sinne heti aamulla, hän sanoi.
Lauttakuskinkin mukaan ostaja oli erakkosielu. En halunnut kysyä, oliko lauttakuski kuullut niitä huhuja, joita saaresta, piiloluolista ja kuolleista naisista liikkui.
Lauttakuski pyysi, etten kertoisi asiasta kenellekään. Kerroin Ailille. Ihan kaiken varalta, jos en palaisikaan veneen vienniltä ja vesi liikuttelisi minua kuolleena ja kalpeana levän seassa.

Riikka Sandberg: Ørja

Riikka Sandbergin esikoisromaani Ørja sijoittuu pieneen pohjoisnorjalaiseen saariyhteisöön. Tarina yltää 1940-luvun Norjan miehityksen ajasta 1970-luvun lopulle asti. Vuonna 1976 Tine saapuu Ørjan saarille pystyttämään kiertävää elokuvateatteria kuvanveistäjämiehensä Runarin kanssa. Tinelle käynti saarella on ensimmäinen, mutta Runarille saari on tuttu jo lapsuudesta ja hän on monet kesät vetäytynyt sinne veistelemään taidettaan. Tine pyörittää isoäitinsä vanhaa elokuvateatteria Bergenissä, eikä ole koskaan ehtinyt miehensä mukaan. Heti ensimmäisenä päivänä Tine löytää lautturin vajasta vanhan lankamagnetofonin ja kassillisen äänitteitä. Niillä nuori tyttö puhuu kuolleelle äidilleen elämästään ja tapahtumista saarella. Tine ei malta odottaa päästäkseen kuuntelemaan seuraavaa äänitettä. Mitä pidemmälle hän kuuntelee, sitä syvemmälle hän itse sotkeutuu saaren mysteereihin.

Äänitteillä Isa-niminen tyttö kertoo traagisista vaiheistaan Norjan saksalaismiehityksen aikana ja miten hän sen jälkeen päätyi Ørjan saarille veneitä rakentavan isänsä kanssa. Koulun jälkeen pieni saariyhteisö ei tarjoa hirveästi uranäkymiä. Arasta ja isokokoisesta Isasta tulee saaren postinkantaja ja hänen ainoa ystävänsä Aili työskentelee kylän baarissa. Isän sairastuessa viimeinen vene jää kesken. Isa päättää rakentaa sen loppuun, vaikka siitä vähän vino tuleekin. Vene myydään saariryppään viimeisen eristäytyneen saaren erakkoasukille, josta liikkuu kaikenlaisia karmivia juoruja. Se, mitä Isa löytää saarelta, muuttaa hänen elämänsä kulun monella dramaattisella tavalla.

Kirjan nykyhetki ei aluksi vedä yhtä paljon puoleensa kuin nauhoilta välittyvä Isan tarina. Kun Tinen oma elämä alkaa kietoutua yhteen äänitysten tarinan kanssa, myös nykyhetkeen tulee imua. Sandberg kannattelee molempia aikatasoja taitavasti ja saa loppua kohden jännityksen tiivistymään. Juonesta ei hirveästi enempää tohdi paljastaa, sillä lukemisen riemu syntyy siitä, kun saa samaan tahtiin Tinen kanssa yllättyä eri käänteistä. Tämä on juuri sellainen ahmittava romaani, jota ei malta laskea käsistään, vaikka silmät alkaisivat painua väkisin kiinni.

Ørjan saarirypäs on kuvitteellinen paikka, mutta Sandberg on hakenut inspiraatiota pienestä norjalaissaaresta, jonne vetäytyi kirjoittamaan romaaniaan. Tapahtumapaikat ja tunnelmat onkin saatu hienosti vangittua. Kiinnostavia ovat myös kuvaukset siitä, kuinka saksalaissotilaisiin rakastuneita norjalaisnaisia vainottiin miehityksen päätyttyä. Vastaavia kohtaloita kuvaa myös Tommi Kinnunen romaanissaan Ei kertonut katuvansa. Sandbergin romaanissa on paljon elementtejä, joista pidän: merellinen ympäristö, historiallista teemaa, vivahteikkaita henkilöitä, ystävyyden kuvausta, vähitellen auki keriytyviä salaisuuksia. Ja kaunista, hiottua kieltä! Ørja on vangitseva esikoisromaani, jossa on vanhan kunnon kaunokirjan tunnelmaa. Virkistävää vaihtelua autofiktion kyllästämällä kirjallisuuskentällä.

Helmet-lukuhaaste 2023:
Helmet-haasteessa sijoitan kirjan kohtaan 45 – Kirja sopii haastekohtaan, johon olet jo lukenut kirjan (20, 22, 29, 31, 40, 49).

Riikka Sandberg:
Ørja
Otava 2023

Muissa blogeissa:
Kirjallisia
Tuijata. Kulttuuripohdintoja

Sinua voisi myös kiinnostaa

Seuraa Kirjaluotsia

Tilaa artikkelit sähköpostiisi

Bergen esikoisromaani helmet2023 helmethaaste Norja Ørja pikkukylä rakkaus Riikka Sandberg saaristo salaisuudet ystävyys


Edellinen Seuraava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Peruuta Lähetä kommentti

  1. Tässä on kyllä potentiaalisesti itsellenikin sopiva kirja. Mielenkiintoinen valinta suomalaiselta kirjailijalta valita miljööksi Norja.

    1. Tätä oli todella ilo lukea, sujuvaa ja otteessaan pitävää kerrontaa. Syrjäinen norjalaissaari on kiinnostava tapahtumapaikkana.

  2. Juuri lopetin tämän ihanuuden ja olen kyllä kirjaamasi lopun kanssa samaa mieltä: sitä aitoa hyvää kaunoa, niin upeasti koottu kertomus.

keyboard_arrow_up