menu Menu
Ragnar Jónasson: Pimeys
Islanti, Jónasson Ragnar, Käännöskirjallisuus, Tammi 22/03/2021 4 kommenttia
Patricia Engel: Infinite Country Edellinen Kazuo Ishiguro: Klara and the Sun Seuraava

Hulda ajoi etelää kohti pitkin samaa tietä, jota oli kulkenut päivittäin asuessaan miehensä kanssa pienessä omakotitalossa Álftanesissa. Hän ei ollut poikennut tienoolla moneen vuoteen. Kun talo myytiin, hän päätti, ettei palaisi seudulle enää, ja oli pysynyt päätöksessään.

Ohitettuaan Álftanesin hän jatkoi kohti Keflavíkin lentokentän lähellä sijaitsevaa Njarđvíkiä, jonne oli perustettu turvapaikanhakijoille tarkoitettu asuntola. Tutkintaraportin mukaan talo oli ollut myös Elenan majapaikka.

Hulda olisi voinut lähteä kotiin ja pitää loppupäivän vapaata. Hän olisi voinut nauttia keväästä, joka oli toivon mukaan jo puhkeamaisillaan, sateesta huolimatta. Toukokuussa, jolloin ilmassa tuoksui yöttömien öiden lupaus, päivien pidentymisen huomasi toden teolla. Puutarha Álftanesin kotitalon takana oli ollut päättymättömien kesäöiden aikaan lumoava paikka. Siellä oli ollut tilaa hengittää ja katsella, kuinka taivas värjäytyi punaisen ja oranssin kirjavaksi auringon vajotessa horisonttiin. Kaupungissa, pienessä kerrostaloasunnossa, jossa aika kiisi ja suurin osa päivistä ja vuodenajoista muistutti toisiaan, oli täysin toisenlainen tunnelma.

Niinpä ei tullut kysymykseenkään, että Hulda olisi lähtenyt kotiin Magnúsin uutisten jälkeen. Neljän seinän sisällä ajatus eläköitymisestä olisi ollut liian ahdistava. Tulevat virattomat vuodet, joihin Hulda ei ollut missään vaiheessa valmistautunut. Päivämäärät, vuosiluvut, ikä. Ne olivat olleet pelkkiä numeroita, eivät olosuhteita. Tähän päivään saakka.

Ragnar Jónasson: Pimeys

Dekkareita tulee harvemmin luettua, mutta tämä islantilaisen Ragnar Jónassonin kolmiosaisen Hulda-sarjan avausosa Pimeys veti puoleensa jo pelkän miljöön perusteella. Kiitos siis Tammelle ennakkokappaleesta. Kirjan nimi ja kansikuva jo antavat lupauksen siitä, että nyt ollaan Nordic noirin ytimessä. Islannin karunkauniit maisemat luovatkin aivan omanlaisensa tunnelman tähän dekkariin, jossa synkkyydestä ei säästellä. Kirjan on suomentanut kirjailija Vilja-Tuulia Huotarinen, jolle Reykjavík on toinen kotikaupunki ja islanti toinen kotikieli. Sujuvaa suomennosta oli ilo lukea. Jónasson itse on kääntänyt islanniksi Agatha Christien dekkareita ja varmasti ammentanut niistä inspiraatiota myös omiin kirjoihinsa. Päähenkilö Hulda on kyllä monta astetta rajumpi versio neiti Marplesta.

Hulda Hermannsdóttir on 64-vuotias poliisi Reykjavíkissa. Esimies painostaa häntä jäämään eläkkeelle, mutta työlleen omistautunutta Huldaa ei noin vaan sysätä sivuun. Hulda saa luvan tutkia jotain ratkaisematonta tapausta siihen asti, että hänen tilalleen palkattu nuorempi kollega aloittaa työt. Hulda valitsee tutkittavakseen nuoren turvapaikanhakijan kuolemantapauksen, jota hänen kollegansa on tutkinut hutiloiden. Hulda ei usko, että hukkuneena löytynyt venäläinen Elena olisi tehnyt itsemurhan. Hän päättää selvittää totuuden millä hinnalla hyvänsä, vaikka kollegat heittävät kapuloita rattaisiin eikä ketään muuta tunnu kiinnostavan tuntemattoman ulkomaalaisnaisen kohtalo.

Kirjassa seurataan Huldan kolmea viimeistä työpäivää poliisina. Elenan tapauksen rinnalla raotetaan Huldan traagista taustaa, vaikeaa lapsuutta sekä avioelämää, johon liittyy omat synkät salaisuutensa. Hulda on ollut jo kauan yksin, aviomies ja tytär ovat molemmat kuolleet. Vaikka ajatus yksinäisistä eläkepäivistä hirvittää Huldaa, näköpiirissä on kuitenkin toivoa. Retkeilyseurasta tuttu Pétur vaikuttaa mukavalta mieheltä ja pientä romanssiakin on ilmassa. Ensin on vaan saatettava työt kunnialla loppuun. Viimeisinä päivinä Hulda joutuu myös monien moraalisten valintojen eteen. Ajan käydessä vähiin Hulda tekee ratkaisevia virheitä, jotka vaarantavat koko hänen siihen asti moitteettoman uransa.

Pimeys on koukuttava ja vahvatunnelmainen dekkari, joka myös hätkähdyttää epätavallisen dramaattisella loppuhuipennuksellaan. Luin kirjan yhden päivän aikana talvilomalla saaristossa, sateisena ja sumuisena päivänä. Valkoiseen sumuun peittynyt saari oli loistava lukumiljöö tälle kirjalle, jonka seuraavat osat ovat nimeltään Saari ja Sumu. Hulda-sarjan seuraava osa ilmestyy suomeksi syksyllä 2021, joten kovin kauaa ei tarvitse jatkoa odottaa. Sarja on siitä erilainen, että se kulkee ajassa taaksepäin. Seuraavassa osassa Hulda on noin viisissäkymmenissä ja kolmas osa Sumu tapahtuu siitä noin kymmenen vuotta aiemmin. Kirjoista on tekeillä myös tv-sarja.

Helmet-lukuhaaste 2021:
Helmet-haasteessa sijoitan kirjan kohtaan 31 – Jännityskirja tai dekkari.

Ragnar Jónasson:
Pimeys
Dimma (2015),
suom. Vilja-Tuulia Huotarinen
Tammi 2021
Ennakkokappale

Sinua voisi myös kiinnostaa

Seuraa Kirjaluotsia

Tilaa artikkelit sähköpostiisi

dekkari helmet2021 helmethaaste Hulda-sarja Islanti Pimeys Ragnar Jónasson


Edellinen Seuraava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Peruuta Lähetä kommentti

  1. Raikkaita tuulia Islannista! Uudenoloinen kerronta ja Jònassonin uskomaton herkkyys asettua Huldan ihon alle ynnä ämpärillinen äimistelyvettä niskaan yllätyksellisen loppuratkaisun myötä= erinomainen lukukokemus, joten Saarta ja Sumua kohden suurella mielenkiinnolla:)

    1. Ämpärillinen äimistelyvettä tosiaan, oli kyllä hurjuudessaan raikas lopetus! Harvemmin dekkareista innostun, mutta islantilainen tuulahdus virkisti minuakin. Uskallankohan noita seuraavia osia lukea saaressa 😅

  2. Sain tämän juuri luettua ja olipa kertakaikkisen kiinnostava kirja. Pidin päähenkilöstä, se ei ollut mikään perinteinen poliisi ja Islanti ympäristönä on kiehtova. Loppuratkaisu todella yllätti!

    1. Oli kyllä erottuva dekkari, päähenkilöineen, ympäristöineen ja loppuratkaisuineen. Mahtavaa, että seuraava osa tulee jo syksyllä!

keyboard_arrow_up