menu Menu
Penelope Lively: Moon Tiger
Iso-Britannia, Lively Penelope, Ulkomainen kaunokirjallisuus, Whole Story Audiobooks 10/09/2020 0 kommenttia
Selja Ahava: Nainen joka rakasti hyönteisiä Edellinen Iris Murdoch: Under the Net Seuraava

Today language abandoned me. I could not find the word for a simple object – a commonplace familiar furnishing. For an instant, I stared into a void. Language tethers us to the world; without it we spin like atoms. Later, I made an inventory of the room – a naming of parts: bed, chair, table, picture, vase, cupboard, window, curtain. Curtain. And I breathed again.

We open our mouths and out flow words whose ancestries we do not even know. We are walking lexicons. In a single sentence of idle chatter we preserve Latin, Anglo-Saxon, Norse; we carry a museum inside our heads, each day we commemorate peoples of whom we have never heard. More than that, we speak volumes – our language is the language of everything we have read. Shakespeare and the Authorised Version surface in supermarkets, on buses, chatter on radio and television. I find this miraculous. I never cease to wonder at it. That words are more durable than anything, that they blow with the wind, hibernate and reawaken, shelter parasitic on the most unlikely hosts, survive and survive and survive.

Penelope Lively: Moon Tiger

Lukuaikapalvelun algoritmit suosittelivat minulle Penelope Livelyn (s. 1933) teosta Moon Tiger kuunneltuani Penelope Fitzgeraldin kirjan Offshore. Suosittelu perustui varmasti muuhunkin kuin yhteiseen etunimeen, sillä molemmat kirjat ovat Booker-palkittuja. Fitzgeraldin teos nappasi Bookerin vuonna 1979 ja Livelyn Moon Tiger vuonna 1987. Myös kirjan nimi kiehtoi ja yllätyin todella, kun tajusin mistä se tulee. Moon Tiger on hyttyskarkotemerkki! Siis se suomalaiseen mökkitunnelmaan kuuluva spiraalinmuotoinen hyttyssavu, jonka imelä tuoksu karkottaa niin hyttyset kuin ihmisetkin ympäriltään. Livelyn kirjassa hyttyssavu palaa luxorilaisessa hotellihuoneessa, jossa päähenkilö, sotakirjeenvaihtaja Claudia Hampton, ja hänen rakastettunsa, kapteeni Tom Southern, viettävät muutaman rakkaudentäyteisen päivän ja yön keskellä toista maailmansotaa.

Romaanin alussa Claudia on 76-vuotias ja makaa sairaalassa syövän kourissa, saattohoidossa. Häilyessään tiedottomuuden ja valveen välillä hän suunnittelee kirjoittavansa kirjan maailman historiasta. Historioitsijana hän tietää, että historia on aina jonkun näkökulmasta kerrottua tarinaa ja nyt hän haluaisi tuoda esiin oman näkökulmansa, oman henkilökohtaisen historiansa. Siitä alkaa sukellus hänen maailmaansa, joka poukkoilee ajassa eteen ja taakse, kattaen ajan ennen, aikana ja jälkeen toisen maailmansodan. Mukaan tulee myös muiden näkökulmia. Kokonaisuudesta kehittyy moniulotteinen tarina rakkaudesta – torjutusta, kielletystä ja menetetystä – sekä määrätietoisen naisen pyrkimyksistä saada tunnustusta itsenäisenä ajattelevana naisena miesten dominoimassa maailmassa.

Claudian lapsuutta määrittää ensimmäisessä maailmansodassa kaatuneen isän muisto ja poissaolo sekä erityinen suhde vuotta vanhempaan veljeen Gordoniin. Claudia ja Gordon ovat parhaat ystävät ja ainaiset kilpakumppanit ja teininä jopa rakastavaisia. Insestinen suhde häilyy taustalla myös tulevissa suhteissa. Kumppaneita ärsyttää sisarusten erikoinen yhteys ja taikapiiri, jonka sisälle he eivät muita päästä. Molemmat myös tuomitsevat toistensa parivalinnat. Gordonin vaimo Sylvia on Claudian mielestä tylsä ja yksinkertainen, Gordon taas ei voi sietää Jasperia, jonka kanssa Claudialla on myrskyisä suhde, josta muistoksi jää yhteinen lapsi Lisa. Claudialla ei ole aikomusta mennä naimisiin Jasperin kanssa, mutta vahinkolapsen hän haluaa pitää. Hän on kuitenkin liian kunnianhimoinen ja urasuuntautunut ollakseen hyvä äiti ja Lisa jää isovanhempien kasvattamaksi. Claudia on historioitsija, toimittaja ja sotakirjeenvaihtaja, joka yrittää määrätietoisuudellaan pärjätä varsin miehisillä aloilla.

Claudian todellinen rakkaus on Tom Southern, jonka hän tapasi oltuaan toisen maailmansodan aikaan Kairossa sotakirjeenvaihtajana. Englantilaiset olivat puolustamassa Egyptiä Rommelin panssariarmeijan hyökkäykseltä. Rakastavaiset varastavat yhteisiä hetkiä sieltä mistä pystyvät, aina kun Tom on lomalla taisteluista. Suunnitelmat yhteisestä tulevaisuudesta sodan jälkeen kuitenkin romuttuvat, kun Tom ilmoitetaan kadonneeksi taistelussa ja myöhemmin kuolleeksi. Myös hyttyssavun tuoksussa alkunsa saanut raskaus menee kesken. Näitä menetyksiä Claudia suree koko loppuelämänsä. Romaanin lopussa myös Tom pääsee ääneen, kun Claudia saa käsiinsä hänen päiväkirjansa noilta päiviltä ennen hänen kaatumistaan.

Uransa aikana Claudia kirjoittaa useita popularisoituja historiankirjoja, joista lukijat pitävät mutta akateemikot ylenkatsovat. Hän on myös konsulttina historiallisessa elokuvassa, joka käsittelee espanjalaisten invaasiota Meksikoon. Hänen kirjoittamansa lehtiartikkeli Unkarin kansannoususta johtaa erikoiseen lopputulemaan. Eräs unkarilainen virkamies ottaa artikkelin johdosta yhteyttä ja pyytää Claudiaa estämään Englannissa opiskelevaa poikaansa palaamasta Unkariin. Claudia lupaa ja hänestä tulee kuin sijaisäiti taidetta opiskelevalle Laszlolle. He pysyvät läheisinä, ehkä läheisempinä kuin Claudia ja Lisa, joka on vähän mustasukkainen äitinsä huomiosta.

Moon Tiger on kiehtova romaani, niin teemoiltaan kuin kerronnaltaan. Lively on luonut päähenkilön, joka on itsekeskeinen ja piikikäs, mutta silti rakastettava. Hänen edesottamuksiaan seuraa huvittuneena ja surujaan myötäelää vahvasti. Kirjassa on myös teräviä huomioita esimerkiksi historian, kielen ja kulttuurin merkityksestä sekä naisen asemasta. Kerronnassa Lively on tehnyt ratkaisun, joka alleviivaa historian subjektiivista luonnetta, sitä että asioita voi aina katsoa erilaisista perspektiiveistä. Samaa tapahtumaa voidaan näin ollen toistaa, tarkastella monen ihmisen näkökulmasta ja välillä turvautua kaikkitietävään kertojaan. Äänikirjana tämä kerrontatapa tuntui alkuun haastavalta seurata, varsinkin kun ajassa pompittiin myös edestakaisin. Lukija on kuitenkin hyvä ja selkeä, ja kerronnan jujun tajuttuani tulin helposti imaistuksi sisään Claudian maailmaan. Loppupuolella olevat Tomin päiväkirjat lukee Thomas Judd, muuten lukijana on Nicolette McKenzie. Mielestäni hyvä ja selkeä ratkaisu, että Tom sai oman äänen. Penelope Livelyn lisään tämän kokemuksen myötä listalleni kiinnostavista englantilaisista naiskirjailijoista. Tämän Booker-voittajan lisäksi kaksi muutakin hänen romaaniaan on ollut Booker-ehdokkaana.

Penelope Lively:
Moon Tiger
Whole Story Audiobooks 2018
(alun perin julkaistu 1987)
Äänikirjan lukijat: Thomas Judd, Nicolette McKenzie
Kuunneltu Storytelista

Sinua voisi myös kiinnostaa

Seuraa Kirjaluotsia

Tilaa artikkelit sähköpostiisi

äänikirja Booker historia Moon Tiger Penelope Lively rakkaus toinen maailmansota


Edellinen Seuraava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Peruuta Lähetä kommentti

keyboard_arrow_up