menu Menu
Penelope Fitzgerald: The Bookshop
Fitzgerald Penelope, HarperCollins, Iso-Britannia, Ulkomainen kaunokirjallisuus 10/01/2019 0 kommenttia
Johanna Laitila: Lilium regale Edellinen Jennifer Clement: Varastettujen rukousten vuori & Rakkaudesta aseisiin Seuraava

December 9 1959

Dear Mr Thornton,

A good book is the precious life-blood of a master-spirit, embalmed and treasured up on purpose to a life beyond life, and as such it must surely be a necessary commodity.

Yours sincerely,

Florence Green

Penelope Fitzgerald: The Bookshop

Törmäsin Storytelissa kirjaan, jolla oli kirjanystävää houkutteleva nimi ja melko tuoreesta elokuvasovituksesta kertova kansikuva. Kirjailija Penelope Fitzgerald oli minulle ennestään tuntematon nimi ja luulin ensin kyseessä olevan joku minulle tuntematon nykykirjailija. The Bookshop – varmaan jotain romanttista hömppää taas. Onneksi tutkin tarkemmin. Penelope Fitzgerald (1916-2000) on brittikirjailija, joka on voittanut Booker-palkinnon vuonna 1979 romaanillaan Offshore. Myös The Bookshop oli Booker-ehdokkaana vuonna 1978. Vuonna 2008 The Times valitsi Fitzgeraldin listalleen ”50 parasta brittikirjailijaa vuoden 1945 jälkeen”. Suomessa Fitzgerald on melko tuntematon nimi eikä häneltä ole suomennettu yhtään teosta. Harmi.

The Bookshop kertoo pienestä englantilaisesta merenrantakylästä, jonne leskirouva Florence Green saa päähänsä perustaa kirjakaupan pienen perintönsä avulla. Hardboroughssa ei nimittäin sellaista ole ollut sataan vuoteen ja nyt eletään vuotta 1959. Kaikki eivät kuitenkaan katso hanketta hyvällä. Oman paikkansa pikkukylän arvoasteikolla tunteva Mrs. Violet Gamart oli suunnitellut pitkään tyhjillään olleeseen kiinteistöön taidekeskusta ja tekee kaikkensa vaikeuttaakseen tuoreen kirjakauppiaan elämää. Määrätietoinen Florence ei kuitenkaan vähästä luovuta, ei edes kosteusvaurioisessa talossa seiniä koputtelevan räyhähengen riehunnasta.

Florence ei ole mikään suuri kirjallisuuden asiantuntija, mutta eipä ole asiakaskuntakaan kovin lukenutta. Suosituksesta Florence tilaa parisataa nidettä Nabokovin Lolitaa, mikä vaan lisää vettä vastustajien myllyyn. Rouva Gamartin masinoiman kovan painostuksen alla Florencen puolustajat alkavat käydä vähiin. Florencea kaupassa autteleva nenäkäs koulutyttö Christine ja kartanoonsa erakoitunut leskimies Mr. Brundish pysyvät vankkumattomina rinnalla, mutta heistäkään ei ole lopulta apua. Liian myöhään Florence huomaa, että kirjakaupan puuttuminen paikkakunnalta ei tarkoita sitä, että sellaista olisi juurikaan kaivattu.

The Bookshop on viehättävä romaani, jossa melankolista pohjavirettä piristää kirpeän kuivakka brittihuumori. Sumuisen ja merisuolalla kyllästetyn pikkukylän ihmiset ovat joukko persoonallisuuksia, joita Fitzgerald kuvaa terävästi ja lämpimän ironisesti. Siirappisessa versiossa tällaisella tarinalla olisi onnellinen loppu, jossa kirjakauppa yhdistäisi eripuraiset kyläläiset ja he löytäisivät kirjallisuuden ihanuuden kautta itsensä ja toisensa. Tämä ei ole sellainen romaani ja sekös jos mikä on virkistävää. Romaanin viimeinen lause on kyllä yksi surullisimpia, joita kirjanystävä voi ajatella.

Kirjan pohjalta sovitettu elokuva The Bookshop ilmestyi vuonna 2017. Elokuvan on käsikirjoittanut ja ohjannut espanjalainen Isabel Coixet, joka voitti arvostetun Goya-palkinnon parhaasta elokuvasta, käsikirjoituksesta ja ohjauksesta. Näyttelijäkaartiin kuuluvat vahvat brittinäyttelijät Emily Mortimer, Patricia Clarkson ja Bill Nighy. Myöskään tätä kehuttua elokuvaa ei ole esitetty Suomessa. Harmi sekin.

Helmet-lukuhaaste:
Helmet-haasteessa sijoitan kirjan kohtaan 35 – Kirjassa on yritys tai yrittäjä.

Penelope Fitzgerald: The Bookshop
HarperCollins 2016 (alunperin julkaistu 1978)
Äänikirjan lukijat: Eve Karpf, Stephanie Racine
Kuunneltu Storytelista

Penelope Fitzgerald: The Bookshop

äänikirja Englanti helmethaaste klassikko Penelope Fitzgerald The Bookshop


Edellinen Seuraava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Peruuta Lähetä kommentti

keyboard_arrow_up