menu Menu
Patrik Svensson: Ankeriaan testamentti - Pojasta, isästä ja maailman arvoituksellisimmasta kalasta
Käännöskirjallisuus, Ruotsi, Svensson Patrik, Tammi, Tietokirjallisuus 28/01/2020 0 kommenttia
Zora Neale Hurston: Their Eyes Were Watching God | Klassikkohaaste 10 Edellinen Elämä, kerta kaikkiaan! -lukuhaaste | Ohjeet ja koonti Seuraava

Sargassomeri on samanaikaisesti maailman ääri ja kaiken alku. Se on koko jutun suuri oivallus. Jopa ne kelmeät ankeriaat, joita minä ja isä nostimme joesta elokuun lopun öinä, olivat kaikki joskus olleet pajunlehtiä, jotka olivat ajautuneet kuuden- tai seitsemäntuhannen kilometrin matkan oudosta ja sadunomaisesta paikasta kaukana kaikesta, minkä osasin kuvitella. Kun pidin ankeriasta kädessä ja yritin katsoa sitä silmiin, pääsin lähelle jotakin sellaista, mikä ylitti tuntemani maailman rajat. Sillä lailla ankeriaskysymys kietoo ihmisen pauloihinsa. Ankeriaan arvoitus on kaiku niistä kysymyksistä, jotka kaikilla ihmisillä on sisällään: Kuka minä olen? Mistä minä tulen? Minne olen matkalla?

Patrik Svensson: Ankeriaan testamentti – Pojasta, isästä ja maailman arvoituksellisimmasta kalasta

Tästä ei kalajutut parane! Enpä olisi uskonut, että luen näin intensiivisesti keskittyen kokonaisen kirjan ankeriaasta. Toimittajana työskentelevän Patrik Svenssonin esikoiskirja Ankeriaan testamentti sai Ruotsissa vuoden 2019 tietokirjallisuuden August-palkinnon. Kirja vastaa tyyliltään viime vuosina suosittua konseptia, jossa faktatiedon lomaan punotaan hyvin henkilökohtainen tarina. Tyylilajin edustajia ovat mm. Morten A. Strøksnesin Merikirja ja Helen McDonaldin H is for Hawk, kotimaassa esimerkiksi Mia Kankimäen kirjat. Minuun tämä tyyli puree. Näistä kirjoista oppii valtavasti uutta samalla kun kirjoittajan erityinen tarina ja intohimo tekee aiheen helpommin lähestyttäväksi. Nämä ovat tietokirjoja, joissa on jotain tavattoman koskettavaa. Ankeriaan testamentti ei ole tästä poikkeus.

En ole aiemmin tullut ajatelleeksi miten ihmeellinen kala ankerias on. Eipä tuo limainen pohjavesissä luikerteleva käärmemäinen otus ole pahemmin houkutellut edes ruokana. En oikeastaan ole päätäni vaivannut koko ankeriaan suhteen. Moni muu kuitenkin on, kuten tämä kiehtova kirja osoittaa. Jo Aristoteles kiinnostui ankeriaan mysteeristä ja jopa Sigmund Freud on käyttänyt aikaa visaisen ankeriaskysymyksen selvittämiseen. Mikä siinä sitten on niin ihmeellistä? Nykytieteen valossa tiedetään, että euroopanankerias syntyy Sargassomerellä ja käy läpi neljä muodonmuutosta. Pajunlehtimäinen lectocephalus-toukka matkaa Sargassomereltä pitkän matkan Euroopan rannikolle, jossa se muuttuu läpikuultavaksi lasiankeriaaksi. Sitten se etsiytyy makeisiin vesiin, jossa se elää samassa paikassa pitkän elämänsä kelta-ankeriaana. Lopulta se matkaa hopea-ankeriaana takaisin Sargassomerelle lisääntymään ja kuolemaan. Tutkijat ovat varmoja, että ankeriaan synnyin- ja kuolinpaikka on Sargassomerellä, mutta kukaan ei ole koskaan nähnyt siellä yhtään täysikasvuista ankeriasta lukuisista yrityksistä huolimatta. Ankerias pysyy edelleen mysteerinä. Svensson osoittaa, että ankeriaan salamyhkäisyys voi tulla sille kalliiksi. Laji on nimittäin sukupuuton partaalla eikä ankeriasta voi tehokkaasti auttaa, mikäli sen lisääntymisestä ja käyttäytymisestä ei saada tarkkaa tietoa. Vaikka nykyaikainen tiede pystyy varmasti jossain vaiheessa ratkaisemaan ankeriaan mysteerin, aika on käymässä vähiin. Erittäin uhanalaista ankeriasta tarjotaan silti esimerkiksi sushiravintoloissa Suomessakin, kuten tämän päivän Hesari kertoi.

Svensson käsittelee kirjassaan ankeriaskysymystä erilaisista näkökulmista: sitä tutkineiden tiedemiesten kautta, kalastuselinkeinon ja kulttuuriperinnön näkökulmasta, luonnon monimuotoisuuden ja ilmastonmuutoksen näkökulmasta ja myös psykologian ja filosofian kautta. Tietopitoisten kappaleiden lomassa käydään kalassa isän kanssa. Svenssonin isä oli intohimoinen kalamies ja arvoituksellinen ankerias toimi linkkinä isän ja pojan välillä. Yhteiset kokeilut ankeriaan pyydystämiseksi on kuvattu elävästi ja niiden kautta muodostuu herkkä kuva isän ja pojan suhteesta. Kirja on lämmin ja koskettava kunnianosoitus isän muistolle ja kiehtova sukellus pinnanalaiseen tuntemattomaan maailmaan, jossa riittää ihmeteltävää. Tämä kirja oli todellinen yllättäjä, kiitos Tammelle ennakkokappaleesta!

Helmet-lukuhaaste:
Helmet-haasteessa sijoitan kirjan kohtaan 20 – Luonnon monimuotoisuutta käsittelevä kirja.

Patrik Svensson:
Ankeriaan testamenttiPojasta, isästä ja maailman arvoituksellisimmasta kalasta
Ålevangeliet. Berättelsen om om världens mest gåtfulla fisk (2019),
suom. Maija Kauhanen
Tammi 2020
Ennakkokappale

HelsinkiLit 2020 – juttuni vieraiden kirjoista

Seuraa Kirjaluotsia

Tilaa artikkelit sähköpostiisi

Ankeriaan testamentti ankerias August-palkinto luonto Patrik Svensson Tammi tietokirjallisuus


Edellinen Seuraava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Peruuta Lähetä kommentti

keyboard_arrow_up